Η συμφωνία για τα F-16 ήταν γνωστό ότι είχε ολοκληρωθεί εδώ και έναν μήνα, καθώς είχε την σύμφωνη γνώμη και των ηγετών των αρμόδιων επιτροπών και στη Βουλή και στην Γερουσία και είχε και την έμμεση αποδοχή της Αθήνας.

Η Αθήνα είχε δηλώσει πως είναι ικανοποιημένη από τις εγγυήσεις ασφαλείας και όλο το πακέτο Μενέντεζ.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ο Γερουσιαστής Ραντ Πολ, ο οποίος κατέθεσε μόνος του ψήφισμα για την μη αποδοχή της συμφωνίας για τα F-16 και έπρεπε να γίνει συζήτηση στην Βουλή. Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό και ουσιαστικά προδεδικασμένο, και μάλιστα πολλοί σύμμαχοι της Ελλάδας εξέφρασαν μία δυσφορία κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή νίκη της Τουρκίας με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή οι Γερουσιαστές θα αναγκάζονταν να ψηφίσουν υπέρ.

«Καταπέλτης» ο Ραντ Πολ για την Τουρκία και τον Ερντογάν: «Μοιάζει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας»

Στην συζήτηση υπήρχε καθολική καταδίκη της Τουρκίας. Ακόμη και οι γερουσιαστές που καταψήφισαν το ψήφισμα του Πολ εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους στηρίζουν αυτή την θέση. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Τζιμ Ρις, που ήταν υπέρ στο να πάρει η Τουρκία τα F-16 ξεκίνησε την ομιλία του με την φράση «ποτέ δεν θα σας πω ότι η Τουρκία είναι καλός σύμμαχος». Το επιχείρημα είναι ότι ουσιαστικά υπήρξε η ανταλλαγή, δηλαδή τα F-16 με την υπογραφή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και όπως είπε ο Τζιμ Ρις, «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

«Καταπέλτης» ήταν ο  Ραντ Πολ, ο οποίος καταδίκασε την στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν κάνοντας λόγο για συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας, για τις απειλές του Ερντογάν ότι «θα έρθει μία μέρα βράδυ στην Αθήνα», και ανέφερε ότι αυτή η ρητορική είναι ενός ηγέτη ασταθούς που μοιάζει περισσότερο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας παρά με ηγέτη δυτικής χώρας και δεν έπρεπε να «επιβραβευτεί» με τα F-16.

Υπενθυμίζεται πως στο ψήφισμα 78 Γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του να πάρει η Τουρκία τα F-16 και 13 καταψήφισαν.


Πηγή