Μετά το 2010 και την τελευταία παρουσία του στον τελικό του Κυπέλλου, ο Άρης θα αναζητήσει ξανά ένα τρόπαιο έπειτα από 54 χρόνια καθώς εξασφάλισε θέση στον τελικό της 18ης Μαίου πατώντας πάνω στη νίκη του επί του Παναιτωλικού στον πρώτο αγώνα. Αυτό το 0-1 αποδείχθηκε χρυσάφι για τους «κίτρινους». Στον δεύτερο αγώνα η ομάδα του Άκη Μάντζιου δεν κατάφερε να διασπάσει την άμυνα του Παναιτωλικού και μετά από ένα σημείο είχε να διαχειριστεί και την ασφυκτική πίεση. Ο δε Παναιτωλικός έπαιξε τα ρέστα του στο δεύτερο ημίχρονο αλλά δεν κατάφερε να βρει το γκολ που θα έστελνε το παιχνίδι στην παράταση.
Έτσι έπαιξαν…
Στον Άρη υπήρχαν αμφιβολίες μόνο για την αριστερή πλευρά όπου ο Άκης Μάντζιος προχώρησε στην επιλογή του πιο δημιουργικού Φεράρι στον ρόλο του αριστερού full back και του Άλβαρο Ζαμόρα. Στο 4-3-3 των «κίτρινων» οι Οντουμπάτζο, Σουλεϊμάνοφ ήταν στη δεξιά πλευρά με τους Φαμπιάνο-Μπράμπετς δίδυμο των στόπερ και την τριάδα των Βέλεθ-Νταρίντα, Μανού Γκαρθία στον άξονα ενώ ο Λορέν Μορόν ήταν στην κορυφή της επίθεσης.
Για τον Παναιτωλικό, ο Γιάννης Πετράκης παρέταξε την ομάδα του σε σχηματισμό 3-5-2 όπου οι Ταμπίτζε, Μπρούνο Ντουάρτε και Μλάντεν ήταν οι τρεις στόπερ, Μαυρίας (δεξιά) και Τορεχόν (αριστερά) ήταν στις πτέρυγες ενώ η τριάδα στον άξονα θα είναι δεξί μπακ χαφ και ο Τορεχόν αριστερό, ενώ στην τριάδα στον άξονα ήταν οι Χατζηθεοδωρίδης, Πέρες και Φρεντερίκο Ντουάρτε με επιθετικό δίδυμο τους Καρέλη και Σενγκέλια.
Ο δυσλειτουργικός άξονας και η μαζική άμυνα του Παναιτωλικού
Λίγο πολύ, η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου ήταν αναμενόμενη υπό την έννοια ότι ήταν δεδομένο ότι ο Άρης θα μετρούσε υψηλότατο ποσοστό κατοχής μπάλας και ο δε Παναιτωλικός θα έκανε μαζική άμυνα στοχεύοντας στις αντεπιθέσεις. Κι αυτό έκανε καθώς μέσα από την άμυνά του «απενεργοποίησε» τους δύο βασικούς δημιουργούς του Άρη (Μανού Γκαρθία, Νταρίντα) ενώ ο Μλάντεν έκανε εξαιρετική δουλειά πάνω στον Λορέν Μορόν ο οποίος φάνηκε ελάχιστα στο πρώτο ημίχρονο. Κι έτσι το καλό παιχνίδι του Φραν Βέλεθ ο οποίος κέρδισε όλες τις δεύτερες μπάλες ή ακόμη των Φαμπιάνο-Μπράμπετς οι οποίοι τελείωσαν εν τη γενέσει τους κάθε απόπειρα αντεπίθεσης του Παναιτωλικού, δεν είχαν ουσιαστικό αντίκρισμα.
Ο Άρης είχε ένταση στο πρώτο 15λεπτο, προσπάθησε να βάλει πίεση στον αντίπαλό του αλλά του έλειψε η διάρκεια. Βρήκε τελικές προσπάθειες μόνο από τον Σάπι Σουλεϊμάνοφ σαν αυτή του 17ου λεπτού και κυρίως την αντίστοιχη του 44ου όπου ο Τσάβες απομάκρυνε σε κόρνερ. Δεν είχε αξιοποίηση των στατικών φάσεων ενώ ήταν λίγες οι φορές που παίκτες του άξονα έκαναν τελική μέσα από την περιοχή. Ο Μανού Γκαρθία… έπιασε αέρα στο 39’ ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Ζαμόρα προσπάθησε να αξιοποιήσει μια παράλληλη πάσα του Οντουμπάτζο αλλά μετά από κόντρα η φάση κατέληξε σε κόρνερ.
Επιθετικά, ο Παναιτωλικός του πρώτου ημιχρόνου ήταν… μηδέν από μηδέν, μηδέν. Μια καλή ενέργεια του Μαυρία στο 20’ η οποία κατέληξε σε μια κεφαλιά του Καρέλη η οποία έγινε για να γίνει. Οι υπόλοιπες προσπάθειές του σταμάτησαν στις παρεμβάσεις των Φαμπιάνο, Μπράμπετς κι έτσι το ημίχρονο έκλεισε δίχως σκορ (0-0).
Οι πρώτες αλλαγές αφορούσαν την επίθεση
Οι χαμηλοί βαθμοί στο πρώτο ημίχρονο σε συνδυασμό με την αντίστοιχη εικόνα στα πρώτα 10-15 λεπτά του δεύτερου οδήγησαν στις πρώτες παρεμβάσεις των προπονητών. Ο Άκης Μάντζιος αντικατέστησε τον Μανού Γκαρθία με τον Φετφατζίδη και ο Γιάννης Πετράκης τους Καρέλη-Φρεντερίκο Ντουάρτε με τους Χουάνπι, Πέδρο. Καθώς ο Παναιτωλικός δεν είχε την ίδια λογική με αυτή του πρώτου ημιχρόνου καθώς έψαξε το γκολ για να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα, αυτομάτως και ο Άρης βρήκε περισσότερους χώρους.
Φτάνοντας στο 70ο λεπτό οι δύο ομάδες δεν είχαν καμία ουσιαστική τελική φάση παρά μόνο προϋποθέσεις σαν τις τέσσερις φορές που ο Σουλεϊμάνοφ δεν αξιοποίησε την απομόνωσή του ή ένα γύρισμα του Μαυρία στον Πέδρο όπου ο Κουέστα είχε έγκαιρη παρέμβαση ενώ στην πρώτη τελική του ο Χουάνπι (71’) δεν ανησύχησε τον τερματοφύλακα του Άρη.
Τα ρέστα του ο Πετράκης
Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Γιάννης Πετράκης ήταν υποχρεωμένος να ρισκάρει περισσότερο κι αυτό έκανε καθώς ο Άρης προσπάθησε να διαχειριστεί το παιχνίδι έχοντας το 0-1 του πρώτου αγώνα. Στο 82’ ο Βλάντιμιρ Νταρίντα έσωσε τον Άρη προ του Χουάνπι καθώς οι φιλοξενούμενοι πίεσαν τους γηπεδούχους και μάλιστα έχασαν σπουδαία ευκαιρία με κεφαλιά του Ντουάρτε έπειτα από εκτέλεση κόρνερ (86’).
Το 0-0 όμως τελικά δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα οι «κίτρινοι» να πανηγυρίσουν στο φινάλε την πρόκριση στον μεγάλο τελικό!
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Άρης (Α. Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Φεράρι (90’ Ζουλ), Βέλεθ (90’ Ρόουζ), Νταρίντα, Σουλεϊμάνοφ, Γκαρθία (60’ Φετφατζίδης), Σαμόρα (79’ Σαβέριο), Μορόν (79’ Ανσαριφάρντ)
Παναιτωλικός (Γ. Πετράκης): Τσάβες, Μλάντεν (80’ Λομόνακο), Μπρ. Ντουάρτε, Ταμπίτζε, Μαυρίας, Τορεχόν, Χατζηθεοδωρίδης, Πέρες (80’ Τσιγγάρας), Φρ. Ντουάρτε (61’ Χουάνπι), Καρέλης (61’ Ζοάο Πέδρο), Σενγκέλια (72’ Ντίας)
gazzetta.gr
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Πηγή