Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι την Βουλή όπου παρέμειναν μέχρι τις 8:30 το βράδυ.

«Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφίσει μόνη της η κυβέρνηση δεν θα εφαρμοστεί», δήλωσε φοιτητής.

Φοιτητές από όλες τα πανεπιστήμια της χώρας, έφτασαν στην Αθήνα διεκδικώντας σπουδές δημόσιες και δωρεάν, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα. αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης

Μόλις η κεφαλή της πορείας έφθασε μπροστά από το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, φοιτητές παρατάχθηκαν απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις.

Ενώ βρίσκονται ακόμη σε απόσταση κάποιων μέτρων, όπως καταγράφεται από την κάμερα, οι αστυνομικοί απωθούν τους φοιτητές και τους ψεκάζουν

Η ένταση κορυφώνεται… ομάδα ατόμων προχωρά σε ρίψη μολότοφ προς τους αστυνομικούς μπροστά από το μνημείο, τα επεισόδιά επεκτείνονται γύρω από την πλατεία με πέτρες και μολότοφ… η αστυνομία απαντά με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, κατά την διάρκεια της φοιτητικής πορείας σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και μία με πέτρες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν «κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων»

«Συνήθως τα άτομα αυτά αφού επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις ξαναμπαίνουν στο πλήθος. Προσπάθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθήσουν τραυματίστηκαν κάποιοι πολίτες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για αυτό διαταχθεί ΕΔΕ και από την αστυνομία αλλά το κομμάτι που βλέπετε εσείς είναι ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι. Δεν ξέρετε τι έχει προηγηθεί», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου στο MEGA.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων μια διμοιρία εγκλωβίζει μικρή ομάδα φοιτητών και επιτίθεται με ρίψη χημικών και με τα γκλομπ. Κάποιοι φοιτητές τραυματίζονται.

«Σχετικά με δηλώσεις και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τα σημερινά επεισόδια, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., 7- αστυνομικοί και -9- πολίτες. Οι φοιτητές αφού έλαβαν άμεσα τις πρώτες βοήθειες από διασώστες του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι και αναπνευστικά προβλήματα, ευτυχώς όχι σε σοβαρή κατάσταση. Η αστυνομία πραγματοποίησε 14 προσαγωγές εκ των οποίων οι 3 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.


Πηγή