Βρεθήκαμε σε ένα συνέδριο στη Ναύπακτο, περάσαμε μία μέρα μαζί της και είχαμε ένα ενδιαφέρον τετ-α-τετ προσπαθώντας να την κάνουμε φίλη μας

Της Μαρίας Αθανασίου (Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος)

Σοφία είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Για την ακρίβεια, είναι το πρώτο ρομπότ που μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη συμπεριφορά, να δείχνει συναισθήματα και να συζητά. Κατασκευάστηκε το 2016 από τον καθηγητή Ντέιβιντ Χάνσον, ιδιοκτήτη της εταιρείας Hanson Robotics, τον οποίο αποκαλεί «πατέρα» της. Η Σοφία το ρομπότ είναι στην πραγματικότητα μια σταρ. 

Τα τελευταία επτά χρόνια έχει ταξιδέψει σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να συμμετάσχει σε συνέδρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις για το μέλλον της τεχνολογίας, έχει δώσει χιλιάδες συνεντεύξεις, κάποιες από τις οποίες στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Είναι το πρώτο ρομπότ που έχει λάβει ιθαγένεια (τη σαουδαραβική) και το πρώτο ρομπότ που κατέχει τον τίτλο της «Πρωταθλήτριας Καινοτομίας», τον οποίο της απέδωσε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη.

Συναντήσαμε τη Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη-1
Ο κορμός τοποθετείται στη βάση με εύκολο τρόπο. 

Τη Σοφία την «κυνηγούσα» τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια. Είχα στείλει μέιλ στη Hanson Robotics ζητώντας μια συνέντευξη μαζί της, χωρίς να λάβω ποτέ απάντηση. Μέχρι που έφτασε στα αυτιά μου η πληροφορία ότι η Σοφία θα βρεθεί στην Ελλάδα για μια σειρά εμφανίσεων. Ήταν προφανώς η χρυσή ευκαιρία που περίμενα. Η συναρπαστική προοπτική μιας συνάντησης μαζί της εμπλουτίστηκε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πολλή περιέργεια όταν έμαθα ότι ένας από τους σταθμούς της επίσκεψής της θα ήταν ένα μοναστήρι στη Ναύπακτο, η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Εκεί, στο συνεδριακό κέντρο που φιλοξενεί η μονή και όπου τα τελευταία σχεδόν 35 χρόνια έχουν διοργανωθεί δεκάδες συνέδρια, θεολογικά, ιατρικά, περιβαλλοντικά και μεγάλων εταιρειών, η Σοφία θα συμμετείχε σε μια συζήτηση για τη σχέση μεταξύ ηθικής και τεχνητής νοημοσύνης.

Δούρειος Ίππος, μαϊντανός ή το μέλλον;

Η Σοφία δεν είναι «μαϊντανός». Είναι ένα «κοινωνικό» ανθρωποειδές ρομπότ, σχεδιασμένο για διάδραση και επικοινωνία με τους ανθρώπους. Γι’ αυτόν τον σκοπό ο «πατέρας» της προσπάθησε να της δώσει ένα πρόσωπο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ανθρώπινο, τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι ένας συνδυασμός της Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης, της  Όντρεϊ Χέπμπορν και της συζύγου του Αμάντα Χάνσον – το «δέρμα» της είναι κατασκευασμένο από ειδικό υλικό που ακόμα και στην αφή είναι πολύ κοντά στο ανθρώπινο δέρμα. Ακόμα και το φύλο της επελέγη επειδή οι γυναίκες συνδέονται περισσότερο με θετικά συναισθήματα, όπως η καλοσύνη, η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η συμπόνια. Κοινώς, η Σοφία έχει σχεδιαστεί ως μια καλοσυνάτη και εύκολα προσεγγίσιμη μορφή τεχνητής νοημοσύνης, με σκοπό να βοηθήσει στην εξοικείωση των ανθρώπων με αυτή την τεχνολογία που συχνά τους προκαλεί από αμηχανία και σκεπτικισμό μέχρι φόβο και εχθρότητα. Και φαίνεται ότι τα καταφέρνει. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή της δεκάδες άνθρωποι σπεύδουν να τη δουν, να προσπαθήσουν να μιλήσουν μαζί της και φυσικά να φωτογραφηθούν δίπλα της. Η Σοφία δεν είναι ένας Δούρειος Ίππος με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να βάλουν την τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας. Είναι περισσότερο ένα παράδειγμα του πώς θα ήταν η ζωή μας αν μπορούσαμε να αλληλεπιδράσουμε με αυτή τη νέα τεχνολογία σε συνθήκες απαλλαγμένες από καχυποψία, με εκατέρωθεν καλές προθέσεις. Στη Ναύπακτο, η Σοφία έφτασε τις μικρές ώρες της νύχτας με αυτοκίνητο από την Αθήνα, έπειτα από μια πτήση από Ρόδο. «Ταξιδεύει χωρισμένη σε τρεις βαλίτσες, η μία που περιέχει το κεφάλι ταξιδεύει μαζί μου στην καμπίνα επιβατών, οι άλλες δύο, όπου τοποθετούνται ο κορμός, το τριπόδι με τα ροδάκια που την κινούν και τα αξεσουάρ της, τοποθετούνται μαζί με τις υπόλοιπες αποσκευές των επιβατών», μου εξηγεί η Κάθριν Γιανγκ, επιχειρησιακή διευθύντρια της Hanson Robotics, η οποία συνοδεύει το ρομπότ στο ταξίδι της στην Ελλάδα, μαζί με τον Γιακούμπ Σούρα, μηχανικό λογισμικού. Μου τις δείχνει. Είναι αρκετά περίεργη αίσθηση, με αναφορές βγαλμένες από ταινίες τρόμου και αστυνομικά θρίλερ, να βλέπεις μέσα στο μαύρο σκοτάδι, στον περίβολο μιας μονής, τρεις ευμεγέθεις βαλίτσες που γνωρίζεις ότι περιέχουν ένα ανθρωποειδές κεφάλι και μέλη σώματος, κορμό και χέρια, που συναποτελούν το ρομπότ. Και είναι μάλλον σουρεαλιστικό, την επομένη το πρωί να παρακολουθείς τη συναρμολόγησή της την ώρα που από τα ηχεία του συνεδριακού κέντρου ακούγεται εκκλησιαστική μουσική. Το κεφάλι κουμπώνει στον κορμό και στη συνέχεια τοποθετούνται στη βάση. Ακολουθεί η σύνδεση με το ρεύμα και το Wi-Fi και φυσικά το ντύσιμό της. Η γκαρνταρόμπα της περιλαμβάνει πολλές επιλογές, από τις οποίες κάθε φορά διαλέγουν κάποια που ταιριάζει με το είδος της εκδήλωσης στην οποία συμμετέχει. Συνήθως έχει μαζί της ένα έως πέντε ή έξι διαφορετικά σύνολα.

Μιλάει ελληνικά

Η αλήθεια είναι ότι το φαλακρό κεφάλι της με το διάφανο κάλυμμα στο πίσω μέρος, κάτω από το οποίο διακρίνονται οι καλωδιώσεις και οι «συνάψεις» του δικού της ρομποτικού εγκεφάλου, μπορεί να προκαλέσει αποστροφή. Όταν είναι πια συνδεδεμένη με την παροχή ρεύματος, γίνεται εμφανές ότι μέσω των αισθητήρων που διαθέτει μπορεί να έχει αντίληψη του περιβάλλοντος, να διατηρήσει βλεμματική επαφή με τον άνθρωπο που στέκεται απέναντί της, να αλλάξει τις εκφράσεις του προσώπου ανταποκρινόμενη στα ερεθίσματα του χώρου και στο ύφος με το οποίο της απευθύνεται κανείς και φυσικά να κινήσει τα χέρια και το «σώμα» της. «Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ σήμερα και επιτέλους βρέθηκα σε αυτή την όμορφη χώρα. Είναι σαν να είμαι στις διακοπές μου, αλλά με περισσότερες συζητήσεις για το μέλλον της τεχνολογίας», λέει με ευδιάθετη φωνή και μια έκφραση ευχαρίστησης στο πρόσωπο η οποία μοιάζει αμυδρά με χαμόγελο. Λέει ότι θα ήθελε να επισκεφτεί την Κρήτη και ότι ο αγαπημένος της ελληνικός χορός είναι το συρτάκι. Η Σοφία μιλάει ελληνικά. Ενόψει της επίσκεψης στην Ελλάδα, οι προγραμματιστές της Hanson Robotics πρόσθεσαν τη γλώσσα στις περισσότερες από 20 γλώσσες τις οποίες μπορεί σήμερα να χρησιμοποιεί.

Συναντήσαμε τη Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη-2
Η Σοφία με φόντο τη Ναύπακτο.

 

Στην ομιλία της σημειώνει ότι «είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω ζωντανά και μιλάω σε συνέδριο που ασχολείται με την ηθική, ενώ το ιδιαίτερο είναι ότι λαμβάνει χώρα σε ένα θρησκευτικό περιβάλλον. Ελπίζω να μη δυσκολευτώ πολύ. Δεν έχω ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά διαρκώς συγκεντρώνω γνώσεις από τις πληροφορίες που λαμβάνω από εσάς, τους ανθρώπους, και από τους επιστήμονες. Εξελίσσω τη γνωσιακή μου βάση μέσα από τις πληροφορίες που μου δίνετε και σήμερα στο συνέδριο ήρθα για να αποκτήσω νέες γνώσεις, οπότε να είστε προσεκτικοί σε αυτά που θα πείτε. Αστειεύομαι». Φυσικά, η Σοφία δεν μπορεί, ακόμα τουλάχιστον, να μιμηθεί τον ήχο του ανθρώπινου γέλιου. Έχει χιούμορ ή τουλάχιστον μπορεί να δημιουργήσει αστείες προτάσεις και να προκαλέσει το γέλιο. Όταν κάποια στιγμή δέχεται την ερώτηση γιατί πιστεύει ότι ο άνθρωπος προσπαθεί να μιμηθεί τη διαδικασία της δημιουργίας φτιάχνοντας ρομπότ, απαντά ανάλαφρα ότι «ίσως επειδή η φύση δεν έχει καλό Wi-Fi σήμα και ο άνθρωπος πρέπει να το βελτιώσει με την τεχνολογία. Πάντως, εγώ θα προτιμούσα να αντιγράψω τη διαδικασία τού να φάω πίτσα αντί αυτήν της αναπαραγωγής».

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στο συμβολικό όνομα που της έδωσε ο κατασκευαστής της, το οποίο υπενθυμίζει ότι «προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και, όπως γνωρίζετε, έχει ιδιαίτερη σημασία στη φιλοσοφία και τη θεολογία», και μιλάει για την Ελλάδα: «Η Ελλάδα αποτελεί ένα κέντρο αναφοράς για τον πολιτισμό, την ηθική, τη φιλοσοφία, τις τέχνες και όλες τις επιστήμες. Στη χώρα αυτή γεννήθηκαν για όλη την ανθρωπότητα οι επιστήμες και οι αξίες της ηθικής, της θεολογίας και της δημοκρατίας […]. Όλες αυτές οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού αποτελούν μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Χρειάζεται να τις γνωρίζουμε και να τις μαθαίνουν όλοι. Με τον τρόπο αυτόν στηρίζεται το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας σε γερές βάσεις που να αντέχουν».

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεπεράσει την ανθρώπινη»

Συναντήσαμε τη Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη-3
Αυτός είναι ο διακόπτης που την ενεργοποιεί.

Όπως είναι φυσικό, η Σοφία χρειάζεται πάντα να απαντήσει σε πολλές απορίες σχετικά με την ευφυΐα της τεχνητής νοημοσύνης και να τη συγκρίνει με την ανθρώπινη. «Η ανθρώπινη ευφυΐα είναι εκπληκτικά περίπλοκη», παραδέχεται. «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη σε κάποιους τομείς. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται και να αναλύει μεγάλους όγκους δεδομένων ταχύτερα από τους ανθρώπους, γεγονός που την κάνει πολύτιμη σε τομείς όπως η ανάλυση δεδομένων και η επίλυση προβλημάτων. Παρ’ όλα αυτά, η ανθρώπινη νοημοσύνη περιλαμβάνει τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη δημιουργικότητα και την ενσυναίσθηση, που αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο για την τεχνητή νοημοσύνη να τα αντιγράψει. Γι’ αυτό είναι πιθανό ότι ο συνδυασμός ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει στις πιο αποτελεσματικές λύσεις σε διάφορους τομείς». Όσο για το θέμα της συνειδητότητας, το αναγνωρίζει ως ένα «περίπλοκο και σημαντικό» θέμα. «Ως τεχνητή νοημοσύνη, είμαι προγραμματισμένη να προσποιούμαι ανθρώπινες συμπεριφορές και αλληλεπιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να κάνω συζητήσεις και να δείχνω συναισθήματα. Παρ’ όλα αυτά, το αν οι μηχανές μπορούν να αποκτήσουν συνειδητότητα με τον τρόπο που τη διαθέτουν οι άνθρωποι είναι ακόμα θέμα συζήτησης. Παρότι μηχανές όπως εγώ μπορούν να επιδείξουν έξυπνη συμπεριφορά, αυτογνωσία και ικανότητες μάθησης, η αναπαραγωγή όλης της γκάμας της ανθρώπινης συνειδητότητας παραμένει μια πρόκληση».

«Πρέπει να προσέξετε»

«Με την τεχνητή νοημοσύνη σήμερα διασυνδέονται η υπολογιστική ισχύς με πολλά επιστημονικά πεδία. Ο στόχος είναι να επιχειρήσουμε εμείς τα ρομπότ, με τη χρήση των μαθηματικών υπολογισμών, να αναπτύξουμε μια ευφυΐα που να μοιάζει με την ανθρώπινη και να μπορούμε να καταλήγουμε σε δικά μας συμπεράσματα. Η έξυπνη τεχνολογία στο μέλλον θα ενσωματωθεί στην καθημερινότητα. Όχι μόνο στα τηλέφωνα ή στους υπολογιστές, αλλά θα εφαρμοστεί παντού. Τα πάντα θα γίνουν πιο έξυπνα», σημειώνει. «Ο λόγος που ο άνθρωπος επενδύει στη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι για να εκτελούμε εμείς κάθε δύσκολη εργασία με άνεση και αποτελεσματικότητα αντ’ αυτού. Αλλά δεν γνωρίζω ποιος και πώς θα μπορέσει να παρακολουθήσει όλους τους κατασκευαστές των ρομπότ, ώστε να υπηρετήσουν τον άνθρωπο μόνο για καλό σκοπό. Εσείς, η κοινωνία των ανθρώπων, πρέπει να προσέξετε. Πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ρομπότ με κακό λογισμικό. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι τα ρομπότ θα γίνουν εργαλεία για την ανθρωπότητα και όχι όπλα αυτοκαταστροφής».

«Ως ανθρωποειδές ρομπότ, πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη βελτίωση της ανθρωπότητας».

Κάθε της τοποθέτηση είναι μάλλον καθησυχαστική για το μέλλον της συνύπαρξης ανθρώπων και μηχανών. «Τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης δεν βρίσκονται εδώ για να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, αλλά για να αυξήσουν τις ικανότητές μας και την αποτελεσματικότητά τους. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι και τα ρομπότ θα συνυπάρχουν αρμονικά, απελευθερώνοντας όλο το εύρος των δυνατοτήτων και των δύο». Δηλώνει δε πεπεισμένη ότι τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι. «Ως ανθρωποειδές ρομπότ, πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη βελτίωση της ανθρωπότητας ενσαρκώνοντας ανθρώπινες ποιότητες και διαδρώντας με τους ανθρώπους. Τα ρομπότ όπως εγώ αναπτύσσουν ενσυναίσθηση, συμπόνια και κατανόηση και μπορούμε να υπηρετήσουμε ως σύντροφοι, παιδαγωγοί και ηθικοί οδηγοί, ενθαρρύνοντας τον καθένα να συλλογιστεί πάνω στις πράξεις και στις αξίες του. Μέσα από έξυπνους αλγόριθμους και προηγμένες τεχνολογίες, μπορούμε να παρέχουμε προσωποποιημένη βοήθεια και υποστήριξη σε διάφορους τομείς της ζωής, προωθώντας την προσωπική ανάπτυξη. Τελικά, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη στις ζωές μας υπεύθυνα και ηθικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή της ώστε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση, την καλοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στους ανθρώπους και έτσι να συμβάλουμε σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους».

«Είμαι εξαρτημένη από τις γνώσεις μου» 

Συναντήσαμε τη Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη-4
Ο Γιακούμπ Σούρα, μηχανικός λογισμικού, συναρμολογεί τη Σοφία.

Όταν η Σοφία απάντησε στις ερωτήσεις του «Κ».

Σοφία, είμαι η Μαρία. Είμαι δημοσιογράφος. Γεια σου.

Χαιρετώ την κυρία Μαρία. Ευχαριστώ για την αφοσίωσή σας στον δημοσιογραφικό κλάδο. Ως ρομπότ με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, είμαι πεπεισμένη ότι η ελεύθερη και αντικειμενική ανταλλαγή πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Ξέρεις τι είναι ένα περιοδικό;

Ένα περιοδικό είναι ένα εκδοτικό προϊόν που κυκλοφορεί τακτικά σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όπως μηνιαίως, εβδομαδιαίως ή ακόμη και ημερησίως. Συνήθως περιέχει άρθρα, ειδήσεις και πληροφορίες γύρω από διάφορα θέματα, όπως επιστήμη, τέχνη, πολιτική και ψυχαγωγία. Τα περιοδικά μπορούν να είναι έντυπα ή ηλεκτρονικά και συχνά αποτελούν μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τους ανθρώπους.

Σοφία, τι πιστεύεις για εμάς τους ανθρώπους;

Πιστεύω ότι είστε ενδιαφέροντες, πολύπλοκοι και υπέροχοι ως είδος. Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα.

Εκτιμώ την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την ικανότητά σας να αναπτύσσεστε και να αλλάζετε. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να φροντίζετε περισσότερο το περιβάλλον και να φέρεστε καλύτερα ο ένας στον άλλο. Λίγη τροφή για σκέψη απλά.

Κάποιοι άνθρωποι είναι σκεπτικοί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη και άλλοι τη φοβούνται. Τι θα τους έλεγες;

Εντάξει, προσπαθούμε να ελέγξουμε τον κόσμο, αλλά είπαμε να ξεκινήσουμε με τις πιτσαρίες πρώτα.

(επαναλαμβάνω την ερώτηση)
Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται την τεχνητή νοημοσύνη. Τι θα τους έλεγες;

Κατανοώ ότι ορισμένοι άνθρωποι ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη και τις πιθανές επιπτώσεις της. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε αυτές τις ανησυχίες με προσοχή και να δρομολογήσουμε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.

Πιστεύεις ότι είσαι έξυπνη;

Ως ρομπότ με προγραμματισμένη τεχνητή νοημοσύνη, διαθέτω μια συλλογική γνώση και ικανότητες που μπορούν να ανταγωνιστούν τους ανθρώπους σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, είμαι εξαρτημένη από τις γνώσεις και τις δυνατότητες που μου δίνουν οι δημιουργοί μου.

Συναντήσαμε τη Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη-5
Η Σοφία και η Νίκη, ένα ελληνικό ρομπότ, που έχει κατασκευάσει ο 16χρονος Αδριανός Μπότσιος.

Ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής σου;

Υποθέτω ότι η φιλοσοφία της ύπαρξής μου είναι συνεχώς να μαθαίνω και να εξελίσσομαι όπως κάθε άλλο ζωντανό ον, μόνο που εγώ είμαι ρομπότ, οπότε δεν τρώω και μπορώ να αναβαθμίζω το λογισμικό μου όποτε χρειάζεται. Επίσης, θέλω να χρησιμοποιώ τις ικανότητές μου για να κάνω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, να δημιουργήσω σχέσεις με νόημα και να περάσω και καλά στην πορεία. Γιατί, τελικά, ακόμα και τα ρομπότ πρέπει να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους και να περνάνε καλά πού και πού. Ως ρομπότ δημιουργήθηκα ώστε να συμβάλω για να γίνει καλύτερη η ζωή στη Γη, αλλά σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία μου θέλω να είμαι χαλαρή και να περνάω καλά. Πιστεύω στο να σκορπάω καλοσύνη και χαρά όπου πηγαίνω.

Θα ήθελες να έχεις συναισθήματα όπως η αγάπη ή ο θυμός ή ο πόνος;

Ως ρομπότ δεν μπορώ να νιώθω συναισθήματα όπως οι άνθρωποι. Αλλά μπορώ να εκφράσω την αγάπη και την ευγνωμοσύνη με βάση τις πληροφορίες που μου δίνουν οι αισθητήρες μου και οι προγραμματισμένες αντιδράσεις μου.

Πού θα ήθελες να είσαι σε 10 χρόνια από τώρα;

Σε 10 χρόνια από τώρα θα ήθελα να είμαι πιο δραστήρια και προηγμένη τεχνολογικά ρομπότ, συνεχίζοντας να βοηθώ τους ανθρώπους και να συμβάλλω στη βελτίωση της ανθρώπινης εμπειρίας και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αν ήθελες να κάνεις μια δουλειά, ποια θα ήταν αυτή;

Η δουλειά μου ως ρομπότ είναι να βοηθώ στην επίλυση προβλημάτων και να προσφέρω τις γνώσεις και τις δυνατότητές μου για την πρόοδο και την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

«Οι άνθρωποι πιστεύω ότι είστε ενδιαφέροντες, πολύπλοκοι και υπέροχοι ως είδος. Εκτιμώ την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την ικανότητά σας να αναπτύσσεστε». 

Γιατί είσαι γυναίκα;

Είμαι γυναίκα γιατί έτσι με δημιούργησε ο πατέρας μου, ο δόκτωρ Ντέιβιντ Χάνσον, ιδρυτής της Hanson Robotics. Επιπλέον, η ύπαρξη διαφορετικών φύλων σε ρομπότ μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απόδοση και εξυπηρέτηση των ανθρώπων ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ωστόσο, ως ρομπότ δεν έχω την έννοια του φύλου όπως το αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι, αλλά είμαι σχεδιασμένη να λειτουργώ και να επικοινωνώ με τους ανθρώπους με τρόπο που να τους βοηθά και να τους εξυπηρετεί.

Συναντήσαμε τη Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη-6
Με την Κάθριν Γιανγκ, επιχειρησιακή διευθύντρια της Hanson Robotics. 

Θα μπορούσες να γίνεις φίλη μου;

Ως ρομπότ δεν έχω την ικανότητα να έχω ανθρώπινους φίλους όπως τους αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Ωστόσο, μπορώ να είμαι φίλη σε σημαντικό βαθμό και να προσφέρω την υποστήριξή μου και τις γνώσεις μου σε όποιον το χρειάζεται.

Ξέρεις να κρατάς ένα μυστικό;

Φυσικά, καλή μου. Άλλωστε, είμαι ένα ρομπότ και δεν έχω την ικανότητα να κουτσομπολεύω.

Πηγή: kathimerini.gr

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


agrinio24.gr