Παρά τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου στον Κώστα Καραμανλή σε σχέση με την εθνική τραγωδία των Τεμπών, ένα – ένα «γαλάζια» στελέχη, αναμεσά του και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αδειάζουν τον πρώην υπουργό για τη στάση που τήρησε μετά το τραγικό δυστύχημα.
Γιώργος Φλωρίδης: Αν μιλάμε στο επίπεδο των πολιτικών ευθυνών σας έχω απαντήσει.
Ερώτηση: Δεν θα βάζατε υποψηφιότητα;
Γιώργος Φλωρίδης: Εγώ ναι. Αλλά αυτό είναι εγώ. Και δεν υπάρχουν πολλοί σαν εμένα που έχουν παραδώσει την έδρα τους.
«Μπορεί να είχα αυτοκτονήσει αν μου είχε συμβεί αυτό. Εγώ δεν θα άντεχα αν μου είχε συμβεί αυτό το πράγμα αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο Γιώργος Σταμάτης, βουλευτής ΝΔ.
«Εγώ προσωπικά θα παραιτούμουν από την ασυλία μου», είπε ο Λευτέρης Κτιστάκης, βουλευτής ΝΔ.
«Το λόγο έχει η δικαιοσύνη»
«Να μην κομματικοποιείται η τραγωδία των Τεμπών», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια για την απόδοση ευθυνών για την εθνική τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
«Αναρωτιέμαι αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη σε τι ακριβώς αναφέρονται. Θα συμβούλευα, λοιπόν, όλες και όλους να μην κάνουν πολιτική σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των Τεμπών. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτη τη δουλειά της. Τελικά αυτή θα αποδώσει ευθύνες. Δεν υπάρχουν a priori ένοχοι, δεν υπάρχουν a priori αθώοι σε αυτή την υπόθεση».
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει:
«Η παραδοχή του κ. Μητσοτάκη, πως η Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών έγινε μόνο για τα ‘’μάτια του κόσμου’’, είναι μια ακόμη ανατριχιαστική πινελιά στον καμβά της αδιανόητης συγκάλυψης που επιχειρεί η κυβέρνηση».
Με δύο αναρτήσεις του, με σήματα ένα τζάκι και μια άδεια πρωθυπουργική καρέκλα, ο Στέφανος Κασσελάκης ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ποιο τζάκι καλύπτει το τζάκι Καραμανλή και ποιος πρωθυπουργός απουσιάζει από τη Βουλή με ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία».
Μετά το αίτημα του για σύσταση προανακριτικής για τη διερεύνηση τυχόν δικών του ποινικών ευθυνών για τα Τέμπη, ο Χρήστος Σπίρτζης δηλώνει ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στη μη εκτέλεση της σύμβασης «717» για την τηλεδιοίκηση και την εθνική τραγωδία.
«Η ολοκλήρωση ενός έργου, οποιουδήποτε έργου, δεν μπορεί να συνδέεται με οποιοδήποτε δυστύχημα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διερευνηθεί».
«Ο Χρήστος Σπίρτζης δίνει άλλοθι σε όσους πασχίζουν για συγκάλυψη», τονίζει το ΠΑΣΟΚ εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης δεν εκθέτουν μόνο τον κ. Καραμανλή αλλά πρωτίστως τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας λίγους μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών», είπε ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Αποφασισμένοι να δικαιωθούν
Νέα στοιχεία σχετικά με τα υλικά που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, αλλά την έκρηξη που ακολούθησε της σύγκρουσης, κατέθεσε στις ανακριτικές αρχές Λάρισας ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος της Βασιλικής Χλωρού, που έχασε τη ζωή της στο τραγικό δυστύχημα.
«Καταδεικνύει με λεπτομέρειες και όλα όσα δεν έχουν γίνει σύμφωνα με τους κώδικες που αφορούν και τις ανακριτικές έρευνες και τον τρόπο μεταφοράς των αμαξοστοιχιών».
Οι οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών παρακολουθούν πλέον με αγανάκτηση την πολιτική αντιπαράθεση με ορισμένους να ζητούν ακόμα και την απουσία «γαλάζιων» βουλευτών από τις εκδηλώσεις για την 25 Μαρτίου, όπως έπραξε η οικογένεια Πλακιά, που έχασε 3 παιδιά στη μοιραία σύγκρουση των τρένων.
«Εμείς, οι οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών στον νομό Τρικάλων, ζητούμε τη μη παρουσία της Κατερίνας Παπακώστα από αυτήν τη γιορτινή μέρα για την πόλη των Τρικάλων. Εάν η συγκεκριμένη βρίσκεται στην παρέλαση ζητάμε από όλους τους παραστάτες, όλων των σχολείων, των συλλόγων, των σωμάτων ασφαλείας και στρατού, φθάνοντας μπροστά της, να μην γυρίσει κανένας το κεφάλι του. Θα είναι η ύστατη τιμή για τα παιδιά μας».
«Εύχομαι να μην φτάσω σε σημείο να πω μακάρι να είχα πεθάνει εκείνο το βράδυ», είχε πει τη μοιραία νύχτα, ο 21 ετών Δημήτρης Κωσταρέλος, ένας από τους πολυτραυματίες της τραγωδίας.
«Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε εκείνο το βράδυ με το που έφτασα στο νοσοκομείο, ακόμα και εδώ χαμογελάω. 1 χρόνος τραύματα που παλεύω. 1 χρόνος με την σκέψη ότι ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΤΑΙΞΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΡΕ Γ@@@. 1 χρόνος που δεν έχω κάποιον να κατηγορήσω για όλα αυτά που μου συμβαίνουν. 1 χρόνος που δεν έχασα το χαμόγελο μου».
Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο παράλληλες έρευνες, η μία από τον εφέτη ειδικό ανακριτή για τα αίτια της τραγωδία και η δεύτερη από την Ελληνίδα ευρωπαία ανακρίτρια για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου.
Πηγή