Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται το καυτό θέμα των συντελεστών βαρύτητας για τα ναυταθλητικά σωματεία της χώρας. Ήδη για πρώτη φορά η Πολιτεία τα εξαίρεσε από την κατηγορία των κερδοφόρων επιχειρήσεων αναγνωρίζοντας τις πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε συνάρτηση με το τεράστιο αθλητικό έργο που επιτελούν.
Και πάλι, όμως, το κόστος είναι τεράστιο και η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να πετύχει την επιπλέον μείωση του ενοικίου χρήσης και αιγιαλού των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Αυτός ήταν και ο λόγος της επίσκεψης της προέδρου της ΕΙΟ Νίκης Αναστασίου, του προέδρου του Ι.Ο. Θεσσαλονίκης Κωστή Χαντζαρίδη και του προέδρου του Ν.Ο. Καλαμακίου Γεωργίου Χριστόπουλου στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Μαρία Κόλλια. Στη συνάντηση ήταν και η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, η οποία έχει ευαισθητοποιηθεί με το συγκεκριμένο θέμα και βρίσκεται δίπλα στα ναυταθλητικά σωματεία.
Αυτό που έγινε σαφές στη συνάντηση ήταν ότι τα ναυταθλητικά σωματεία είναι μη κερδοσκοπικοί φορείς που καλλιεργούν το άθλημα της ιστιοπλοΐας και προσφέρουν τόπο υγιούς ανάπτυξης σε χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο αποτελώντας αναπόσπαστο κοινωνικό ορόσημο της ευρύτερης περιοχής τους. Τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί από τους ομίλους με ίδια μέσα και σχεδόν αποκλειστικά μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των μελών μακριά από κρατικοδίαιτες λογικές ή άλλες επιχορηγήσεις.
Ο προϋπολογισμός λειτουργίας των σωματείων της επαρχίας, στην πλειοψηφία τους, είναι μεταξύ των 20.000€ – 30.000€ ετησίως. Οι δαπάνες αφορούν την μισθοδοσία αδειούχων προπονητών, κόστη εξοπλισμού αγωνιστικών σκαφών, συντήρησης, αποστολές σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες και λοιπές δαπάνες λειτουργίας.
Αντίστοιχα οι εισροές προέρχονται από συνδρομές μελών, οικονομικές ενισχύσεις από γονείς και ιδιώτες, ενώ σχεδόν κάθε χρόνο η εμφάνιση ελλείματος είναι δεδομένη, λόγω των ανελαστικών και υποχρεωτικών δαπανών.
Κι όμως από αυτά τα σωματεία έχουν προκύψει οι παγκόσμιοι πρωταθλητές και οι πρωταθλητές Ευρώπης (η ιστιοπλοΐα είναι η 2η δύναμη διεθνώς σε συγκομιδή μεταλλίων) που έχουν φέρει τη χώρα μας στην κορυφή του κόσμου.
Η Νίκη Αναστασίου και ο Κωστής Χαντζαρίδης ενημέρωσαν την Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας και την Υφυπουργό Ανάπτυξης ότι τα τελευταία χρόνια μέσω της προβολής της χώρας και με τη συμβολή της Ομοσπονδίας πολλά διεθνή πρωταθλήματα έχουν ανατεθεί στην Ελλάδα σε κατά τόπους ομίλους φέρνοντας χιλιάδες επισκέπτες (αθλητές, προπονητές, συνοδούς επισκέπτες) συμβάλλοντας σε σημαντικά έσοδα για την πατρίδα μας.
Η επιβάρυνση, όμως, των δαπανών λειτουργίας, που θα προκύψει από το μίσθωμα βάσει του νέου νόμου αν δεν είναι το ελάχιστον δυνατόν οικονομικά, αυτομάτως θα οδηγήσει αναγκαστικά σε διακοπή της λειτουργίας του σωματείου.
Γι’ αυτό και σύσσωμη η ιστιοπλοϊκή οικογένεια (αυτό αφορά την Κωπηλασία και το Κανόε Καγιάκ) ζήτησε από την Αθηνά Μαρία Κόλλια την εξέταση του αιτήματος των αναγνωρισμένων ομίλων της επικράτειας, μεριμνώντας για την εξασφάλιση ειδικής έκπτωσης επί των συντελεστών βαρύτητάς που προβλέπεται από τον σχετικό Νόμο, ώστε το τίμημα παραχώρησης που θα επωμισθούν τα σωματεία να εξυπηρετηθεί και να παραμείνουν βιώσιμα με αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών τους σε ρεαλιστικά πλαίσια.
Η Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας άκουσε με προσοχή την πρόεδρο της ΕΙΟ και τον πρόεδρο του Ι.Ο. Θεσσαλονίκης, έδειξε κατανόηση και δήλωσε ότι από τη μεριά της θα προωθήσει το σχετικό αίτημα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.//
Πηγη