Αρνητικοί πρωταγωνιστές, είναι ο Λουίς Ρουμπιάλες και ο μεταβατικός πρόεδρός, Πέδρο Ρότσα. Αντιμέτωπη με αυτές τις πρωτόγνωρες υποθέσεις εντός της ομοσπονδίας, η ισπανική κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα μια ριζοσπαστική απόφαση, θέτοντας υπό εποπτεία την την RFEF. 

 «Η ισπανική κυβέρνηση έλαβε αυτήν την απόφαση, προκειμένου να διορθώσει την σοβαρή κατάσταση της RFEF και να της επιτρέψει να εισέλθει σε μια περίοδο ανανέωσης και σε ένα κλίμα σταθερότητας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το Ανώτερο Αθλητικό Συμβούλιο (CSD).

Ο Πέδρο Ρότσα ήταν το βασικό φαβορί παρ’ όλο που βρέθηκε στο επίκεντρο μίας σοβαρής υπόθεσης διαφθοράς. Και αυτή η κατάσταση, αρχίζει να είναι πολύ ανησυχητική στην χώρα αφού γρήγορα προκάλεσε την αντίδραση της UEFA και της FIFA. 

«Η FIFA και η UEFA παρακολουθούν στενά και με μεγάλη ανησυχία, την κατάσταση σχετικά με την RFEF. Η FIFA και η UEFA θα αναζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες για να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο ο διορισμός από το CSD της λεγόμενης “Επιτροπής Εποπτείας, Τυποποίησης και Εκπροσώπησηςμπορεί να επηρεάσει την υποχρέωση της RFEF να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της με τρόπο ανεξάρτητο και χωρίς ακατάλληλη παρέμβαση από την κυβέρνηση», επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση των δύο κορυφαίων οργάνων του ευρωπαϊκού και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
 
Οι δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές αρχές παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ο ισπανικός πολιτικός κόσμος φαίνεται να έχει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη εντός της RFEF. Και αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας «Marca», το ενδεχόμενο κυρώσεων από FIFA και UEFA για πολιτική παρέμβαση δεν είναι πλέον απλή υπόθεση και πλησιάζει απειλητικά. 

Τα τελευταία χρόνια, για τους ίδιους λόγους, το Περού, το Τσαντ, η Γουατεμάλα, η Κένυα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και η Ζιμπάμπουε έχουν τιμωρηθεί με αποκλεισμό από διεθνείς διοργανώσεις. Πριν από λίγες ημέρες, το ισπανικό υπουργείο Αθλητισμού έλαβε επιστολή από την FIFA και την UEFA, που ζητούσε «να διευκρινισθεί γρήγορα το περιεχόμενο της Επιτροπής Εποπτείας, Τυποποίησης και Εκπροσώπησης και η ομοιότητα της με πιθανή πολιτική παρεμβολών».

Οι δύο αρχές πιστεύουν ότι ο Ροδρίγκο Ουρίμπες, πρόεδρος του Ανώτερου Αθλητικού Συμβουλίου της Ισπανίας, «πρόδωσε» την συμφωνία τους, τους τελευταίους μήνες. Και οι κυρώσεις πλησιάζουν σύμφωνα με την «Marca». 

 Μία πρώτη επίπτωση, θα μπορούσε να είναι… απλώς ο αποκλεισμός της «Roja» από το επόμενο Euro, ενώ ακόμη χειρότερο, είναι που φοβούνται στην ποδοσφαιρική Ισπανία.

Δηλαδή, στο επόμενο συνέδριό της τον Μάιο, η FIFA θα μπορούσε να λάβει την απόφαση να αποκλείσει την Ισπανία από την συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, που θα δοθεί αποκλειστικά στην Πορτογαλία και στο Μαρόκο. 


Πηγη