Ο γνωστός δικηγόρος ζήτησε συγγνώμη γι΄αυτήν την πράξη, από την σύζυγό του την οποία – όπως είπε – υπεραγαπά, και από τα 3 παιδιά του και ότι θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με ψυχολογική και ψυχιατρική βοήθεια αυτή την έκρηξη θυμού και το ξέσπασμά του.

Επιπλέον τόνισε πως εύχεται να μην συμβεί κάτι ανάλογο σε κάποιον άλλον και σε κάθε περίπτωση ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

Ο επικοινωνιολόγος και crisis manager Γιώργος Παπατριανταφύλλου αναλύει αυτή την πρώτη δήλωση του κατηγορουμένου στους δημοσιογράφους.

«O Απόστολος Λύτρας είναι αναστατωμένος, προχωράει σε αποδοχή της πράξης του και κάνει επίκληση στο συναίσθημα μιλώντας για την οικογένεια, που αυτό – εκτιμώ – θα μπορούσε να μην αναφερθεί. Ο κ. Λύτρας προσπάθησε να αποδώσει το συμβάν σε παράγοντες ψυχολογικούς, κάτι το οποίο θα λέγαμε είναι αποποίηση των άμεσων ευθυνών».

Ο Δημήτρης Σούρας, ψυχίατρος στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» σχολίασε σχετικά με τις πρώτες δηλώσεις του ποινικολόγου, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα αναζητήσει τις ψυχολογικές αιτίες για το περιστατικό:

«Η βία παράγεται σε ένα μικρό ποσοστό από άρρωστους ανθρώπους μιας φοβερής ψυχιατρικής ασθένειας, οποία λέγεται ψύχωση. Όταν δεν παράγεται από ψυχιατρική αρρώστια – κι αυτό είναι το πιο σύνηθες φαινόμενο – τότε μιλάμε το πολύ πολύ για μια διαταραχή της προσωπικότητας. Άρα δεν μιλάμε για ψυχιατρική ασθένεια».

Ενώ σε κάποιο σημείο της δήλωσής του ο 52χρονος δικηγόρος λέει χαρακτηριστικά «θα κοιτάξω να θεραπευτώ», με τον κ. Σούρα να εκτιμά «εγώ δεν θα το έλεγα, θα χρησιμοποιούσα άλλες εκφράσεις όπως ”θα αναλογιστώ”».

Ο ψυχίατρος τόνισε παράλληλα «είμαστε εναντίον της βίας, είμαστε με το θύμα».

Αναφορικά με το φαινόμενο της όλο κι αυξανόμενης βίας που παρατηρείται μέσα σε μία οικογένεια δήλωσε:

«Έχω μελετήσει πολύ το φαινόμενο. Στις αρχές του 2000 στο νοσοκομείο Metroroplitan ερχόταν κάθε Τετάρτη άνθρωποι από 15 – 30 ετών κι έλεγαν τα προβλήματά τους. Ανακαλύψαμε ότι η βία ήταν μέσα στην οικογένεια και για τα παιδιά κι ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Όταν ξεκινήσαμε οι βίαιοι άνθρωποι ήταν κατά 80% άτομα χωρίς ιδιαίτερη παιδεία και 20% άτομα με παιδεία. Προς το τέλος όμως, περίπου στο 2021, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 55% χωρίς παιδεία και 45% με παιδεία. Άρα ο βίαιος είναι παντού».


Πηγή