Η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει τον Προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ. Η Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος διοργάνωσε στη Λέσχη Αξιωματικών την ετήσια Εορταστική Εκδήλωση τιμώντας προσωπικότητες για την εθνική και κοινωνική προσφορά τους, που προάγουν την Αεροπορική Ιδέα εντός και εκτός Ελλάδος.

Ένας εκ των όσων τιμήθηκαν ήταν και ο Λάμπρος Κανελλόπουλος.

Το αρχαιότερο εν ζωή μέλος του 13ου Σμήνους με αεροσκάφη C-47 Dakota, του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδος, τιμήθηκε για την ηρωική δράση του στον πόλεμο της Κορέας.

«Έχουν περάσει τόσα χρόνια. Ήταν μία ευχάριστη περίοδος της ζωής μου παρά τον πόλεμο. Ήμουν πλήρωμα σε ένα από τα αεροπλάνα που γύρισαν», είπε ο βετεράνος ιπτάμενος εκστρατείας Κορέας, Λάμπρος Κανελλόπουλος.

Οι αναμνήσεις από την πολεμική εκείνη εκστρατεία πολλές. Οι κακουχίες αφάνταστες. Οι πιο απαιτητικές αποστολές ήταν αυτές της μεταφοράς τραυματιών, αποστολές κατά τις οποίες το χαρακτηριστικό κλήσεως των αεροσκαφών άλλαζε από «Ηellenic» σε «Αir Εvac».

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις ξένες μονάδες που υπηρετούσαν στον ΟΗΕ μόνο στο ελληνικό σμήνος εμπιστεύθηκαν να μεταφέρει τραυματίες καθώς ήταν από τις πιο λεπτές αποστολές και προϋπέθεταν πεπειραμένους χειριστές.

«Η νεότης συνυπάρχει με την αεροπορική ιδέα. Από εκεί και πέρα ο τολμών έχει όνειρο να πετάξει», είπε ο πτέραρχος ε.α., Γιώργος Γερούλης.

Η επιστροφή από την Κορέα διήρκησε 57 ώρες αλλά ο Λάμπρος Κανελλόπουλος, όντας ένας άνθρωπος συνυφασμένος με την αεροπορική ιδέα, συνέχισε να πετά για πολλά χρόνια ακόμα τόσο με την Πολεμική Αεροπορία όσο και με την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Η αγάπη για την πτήση ήταν το κοινό χαρακτηριστικό όσων βρέθηκαν την Τρίτη στη Λέσχη Αξιωματικών.

«Ήταν πολύ σημαντικό η Πολεμική Αεροπορία μας να βρεθεί στην Κορέα, 10.000 μίλια μακριά», πρόσθεσε ο κ. Κανελλόπουλος».

Η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει και μαζί της γιορτάζουν και όλοι οι Έλληνες, καθώς όπως είχε πει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, «η ριψοκίνδυνος μάλιστα και τολμηρά φύσις του Έλληνος θα καταστήσει τούτο λαμπρόν εν πολέμω όπλον, μέλλον να προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες».


Πηγή