Τις τελευταίες μέρες υπήρξε επανεμφάνιση κουνουπιών στην περιοχή Καλυβίων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμαρτυρίες από κατοίκους για να πραγματοποιηθούν άμεσα ψεκασμοί προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση. Η Κοινότητα Καλυβίων, σε συνεργασία με το δήμο Αγρινίου, αλλά και την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, προχώρησε στην λήψη μέτρων πρόληψης και αποτροπής του φαινομένου.
Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, από το πρωί σήμερα (30/07) το ειδικό συνεργείο ιδιώτη που έχει την συγκεκριμένη εργολαβία απεντομώσεων από το δήμο Αγρινίου, προβαίνει σε εντατικούς ψεκασμούς για κουνούπια και κατσαρίδες, σε οικίες και άλλα σε σημεία εντός οικισμού Αγίου Γεωργίου, παρεμβάσεις που θα συνεχισθούν και στον οικισμό Πλατάνου, καθώς επίσης και στα Καλύβια.
Ο κ. Αναστασίου μας επεσήμανε ότι, το τελευταίο διάστημα και ο ίδιος δέχτηκε πολλά παράπονα συμπολιτών μας, για την μαζικότητα, την ένταση και την επιθετικότητα που εμφανίζουν τα κουνούπια, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως τις πρώτες βραδινές ώρες και κινητοποιήθηκε ώστε να ενημερώσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγρινίου, Πάνος Μαρνέζος, μας δήλωσε ότι, η υπηρεσία κινήθηκε άμεσα και σε συννενόηση με την Κοινότητα Καλυβίων, προγραμματίστηκαν παρεμβάσεις σε σύντομο χρόνο, ενώ προτρέπει τους πολίτες να επικοινωνούν και να ενημερώνουν το δήμο Αγρινίου για πιθανές εστίες κουνουπιών, ώστε να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα.
Να σημειώσουμε ότι, την προηγούμενη εβδομάδα η Περιφέρεια έκανε εκ νέου ψεκασμούς σε περιοχές εκτός των οικισμών Καλυβίων, σε αρδευτικά κανάλια, σε σημεία με λιμνάζοντα νερά και σε περιοχές με αγριόβατα και καλαμιώνες, ενώ οι εργασίες θα συνεχισθούν και αυτή την εβδομάδα.
Επίσης, την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονταν στα Καλύβια, το μισθωμένο συνεργείο από το δήμο Αγρινίου, προέβη σε ψεκασμούς σε φρεάτια και σε γειτονιές, όπου πιθανά υπήρχαν εστίες εντόμων.
Εκ των πραγμάτων, το πρόβλημα θα υπάρχει, όχι βέβαια το ίδιο έντονο, διότι οι εστίες για τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται, ειδικά μετά το πότισμα γεωργικών εκτάσεων, κήπων με γκαζόν ή κηπευτικά, των χωμάτινων καναλιών με την οργιώδη βλάστηση κ.ά. δημιουργούνται σε πολλές των περιπτώσεων, λιμνάζοντα νερά.
Ας οπλιστούν με υπομονή οι πολίτες και ας ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας που συνίστανται για την απώθηση των κουνουπιών και κατ’ επέκταση και από τις ασθένειες τις οποίες μεταφέρουν.
Διαβάστε τις οδηγίες:
Α) Για αποφυγή των κουνουπιών στους εξωτερικούς χώρους
• Διατήρηση όλων των δοχείων νερού ανάποδα ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής ή κάλυψη των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για την φύλαξη νερού (π.χ. πηγάδια) με κατάλληλα εφαρμοστά καπάκια.
• Απομάκρυνση του νερού που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες μας τακτικά.
• Απομάκρυνση ή κάλυψη των μεταχειρισμένων και μη χρησιμοποιούμενων ελαστικών αυτοκινήτων.
• Καθαρισμός στα λούκια της βροχής από τα φύλλα, ώστε να μην υπάρχει στάσιμο νερό.
• Κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων με κατάλληλες σήτες.
• Τακτικός καθαρισμός στις ποτίστρες των ζώων και ανανέωση του νερού.
• Επισκευή στις βρύσες της αυλής μας που στάζουν.
• Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων που έχουν διαρροή.
• Χρήση συνθετικών λουλουδιών στα νεκροταφεία και όχι ανθοδοχείων με νερό.
• Κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων, όπου είναι αναγκαίο, για να μην βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
• Πότισμα του κήπου ΜΟΝΟ το πρωί και ΟΧΙ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ.
• Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά τους στην Κοινότητα Καλυβίων και τον Δήμο Αγρινίου.
Β) Για αποφυγή των κουνουπιών στο σπίτι
• Χρήση προστατευτικών αντικουνουπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού, όπως σε παράθυρα, αεραγωγούς, φεγγίτες κ.α., με κατά περιόδους έλεγχο, συντήρηση και επισκευή όπου χρειάζεται.
• Χρήση κουνουπιέρας όπου αυτό είναι απαραίτητο.
• Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων για τη μείωση της θερμοκρασίας και αφυγραντήρων για την μείωση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.
Γ) Για αποφυγή τσιμπημάτων των κουνουπιών
• Εντομοαπωθητικά. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εγκεκριμένες χημικές και φυσικές ουσίες. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται πάνω από τα αντηλιακά και να μην έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε κάθε περίπτωση τηρούμε της οδηγίες του κατασκευαστή για δική μας προφύλαξη.
• Εντομοκτόνα αέρος. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα αέρος τα οποία περιέχουν πυρεθρίνες. Στο εμπόριο θα τα βρούμε σαν αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενα διαλύματα,σπιράλ κ.α. Δεν τα εφαρμόζουμε στο δέρμα μας και ακολουθούμε και εδώ τις οδηγίες του κατασκευαστή.
• Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Χρησιμοποιούμε ρούχα τα οποία καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα μας, π.χ. παντελόνια, μακριά μανίκιακ.λ.π. ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα καθώς τα κουνούπια προσελκύονται από τις μυρωδιές του γαλακτικού οξέος και άλλων ουσιών που υπάρχουν στον ιδρώτα μας.
• Λιγότερο χρόνο σε έκθεση στα κουνούπια. Τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν το χάραμα και το σούρουπο (λίγα τσιμπούν όλο το εικοσιτετράωρο), οπότε φροντίζουμε ώστε να είμαστε λιγότερο χρόνο εκτεθειμένοι.
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
agrinio24.gr