Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία κίνηση καλής θέλησης με τον πολλαπλασιασμό της πρώτης αρωγής που όμως οι αγρότες φαίνεται πως βλέπουν ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες τους.

Τρόμος για τις τιμές αλλά και για ελλείψεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης, οι αγρότες συνεχίζουν τις προγραμματισμένες αλλά και τις αιφνιδιαστικές συγκεντρώσεις τους με τον φόβο να είναι πως ένα πρωινό θα κόψουν την Ελλάδα στα δύο, αφήνοντας τα καταστήματα χωρίς εμπορεύματα και τους πολίτες χωρίς την δυνατότητα να μετακινηθούν.

Ήδη σε πολλά λαχανικά παρατηρούνται αδιανόητες αυξήσεις μέσα σε λίγες ημέρες, με τους καταναλωτές να φοβούνται και τα χειρότερα όσο κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις.

Αγγουράκια Κρήτης: 1.18€ / κιλό (12/1/24)

1.75€/κιλό (30/1/24)

Μελιτζάνες φλάσκες Κρήτης: 2.25€/κιλό (12/1/24)

2.45€/κιλό (30/1/24)

Μπρόκολο Ηλείας: 1.90€/κιλό (12/1/24)

2.25€/κιλό (30/1/24)

Ανακοινώνεται και το πρόγραμμα «Απόλλων»

Από την άλλη, η κυβέρνηση λέει πως έχει ανοιχτή την πόρτα της για διάλογο και υπόσχεται και ενεργειακή ανάσα με το πρόγραμμα «Απόλλων».

Την ίδια ώρα, καλπάζουν οι τιμές του ελαιόλαδου. Όχι μόνο στο ράφι και στον καταναλωτή που η ακρίβεια έχει πλέον θεσμοθετηθεί αλλά και στην χονδρική. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, ανάσα παίρνουν οι παραγωγοί που βλέπουν τις τιμές να παίρνουν την πάνω βόλτα.

Το σοκ για τον καταναλωτή στο ράφι μεγάλο καθώς το λίτρο ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο πωλείται στα σούπερ μάρκετ 16,72 ευρώ. Πλέον, το ακριβότερο ελαιόλαδο της χώρας το έχει η Κρήτη και στην δεύτερη θέση μένει η Λακωνία.

Συγκεκριμένα:

Κρήτη: 9.50€

Πελοπόννησος: 9.42€

Νησιά: 9.30€

Το ράλι βέβαια θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, και τίποτα δεν αποκλείει να έχουμε και νέες εναλλαγές στην κορυφή της ακρίβειας.

Την ίδια ώρα, άπιαστο παραμένει το ιταλικό ελαιόλαδο που φτάνει τα 12 ευρώ το κιλό.

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Στον κόμβο της Ε-65 της Λάρισας έχουν συγκεντρωθεί ήδη αγρότες ξεκινώντας μία συμβολική πορεία προς το κέντρο της πόλης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάνε με λεωφορεία στην έκθεση Agrotica.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Οι αγρότες αναμένουν με «αναμμένες» τις μηχανές για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που θα γίνουν την Παρασκευή.

Τι ψήφισαν οι αγρότες τον Μάιο του 2023

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Χριστίνα Κοραή, οι αγρότες τον Μάιο του 2023 ψήφισαν τα εξής:

ΝΔ 47,5%

ΣΥΡΙΖΑ 13%

ΠΑΣΟΚ 13,4%

ΚΚΕ 7,8%

Ελληνική Λύση 8,3%

ΝΙΚΗ 4,7%


Πηγή