Στην Αταλάντη αγρότες σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και με τα τρακτέρ κλείνουν την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα.

Στο Κάστρο Βοιωτίας, στήνουν μπλόκο με τα τρακτέρ και για λίγη ώρα κλείνουν το οδόστρωμα. Στην Πάτρα, οι Αχαιοί εισέβαλαν στο κέντρο με τα τρακτέρ και στη Βόνιτσα οι αγρότες έστησαν… καρτέρι στον πρωθυπουργό.

O Μητσοτάκης πήγε σε μπλόκο αγροτών στη Βόνιτσα

Οι αγρότες εξέφρασαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αγωνία για το μέλλον τους, αφού το κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές στο χωράφι εξανεμίζουν το εισόδημά τους.

«Αν υπάρχει σχέδιο, να μας το πείτε, να κάνουμε κι εμείς κουμάντο, ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να πάμε στη Γερμανία», είπε ένας αγρότης στον πρωθυπουργό με εκείνον να απαντά:

«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για εμάς πρώτη πολιτική προτεραιότητα».

Την ίδια ώρα, οι Θεσσαλοί αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Μετά τις 4 το απόγευμα αγρότες από τον κόμβο Πλατύκαμπου ανέβηκαν πεζοί στην Εγνατία οδό και έκλεισαν το ρεύμα Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα είμαστε εδώ στην Εθνική Οδό. Έχουν κλείσει και στην Ε-65 και σε παλιές Εθνικές Οδούς και όπου υπάρχουν θεσσαλικά μπλόκα», δήλωσε ο επικεφαλής της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

Δυναμώνουν τα μπλόκα και πάνε… Agrotica οι αγρότες

Με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Αταλάντης έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το οδόστρωμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες παρέμειναν στο οδόστρωμα αρκετές ώρες ενώ παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Σκάλας.

Από τους δρόμους της πόλης της Πάτρας πέρασαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Αχαΐας. Έφτασαν στο κτίριο της περιφέρειας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, ενώ παρέταξαν τα τρακτέρ κατά μήκος της Εθνικής Οδού που παρέμεινε για αρκετή ώρα κλειστή και στα δύο ρεύματα.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο του Άστρους και στην πόλη της Αμαλιάδας. Περισσότερα από 300 τρακτέρ αναμένεται να φτάσουν αύριο στην έκθεση της Agrotica.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο.

«Το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο. Υπομονή».

Οι αντιδράσεις τη κυβέρνησης

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης η αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν ακούει την κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά της κουνάει το δάχτυλο με αυταρχισμό και αλαζονεία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

«Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα από 10 δις το χρόνο σε εισαγωγές τροφίμων. Τι θέλουμε; Να τα κάνουμε 20 δις; Να καταστρέψουμε εντελώς τον παραγωγικό ιστό της χώρας;», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Φάγατε τα μούτρα σας με τα περί υποκινούμενων μειοψηφίων και καταλάβατε ότι δεν παίρνουν οι τσαμπουκάδες τώρα κινείστε στη λογική διαστρέβλωσης της πραγματικότητας», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Στο Νταβός ο πρωθυπουργός! Τι αποφάσισε; Η ντιρεκτίβα είναι μείωση αγροτικής παραγωγής 60%,… αυτό σημαίνει ότι σκοτώνετε τους αγρότες κτηνοτρόφους και αλιείς με δόλο», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

«Προφανώς, θα χρειαστούν κι άλλοι πόροι, επιμονή και καλύτερος συντονισμός. Είναι κρίμα, όμως, η όλη προσπάθεια να επισκιάζεται από λάθη, αστοχίες και ατυχείς συμπεριφορές».

Δυναμικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη δίνουν οι αγρότες με δύο μεγάλα συλλαλητήρια, αύριο στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στο κέντρο της πόλης θα βρεθούν οι παραγωγοί της Μακεδονίας, και το Σάββατο έξω από το εκθεσιακό κέντρο θα συγκεντρωθούν οι Θεσσαλοί αγρότες.


Πηγή