Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ, να επιχείρησε στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, αλλά τα συνδικάτα δηλώνουν πως τα αιτήματά τους για χαμηλότερη φορολογία και κυβερνητική δέσμευση στον αγροτικό τομέα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε τους αγρότες να μην ξεπεράσουν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Τα γαλλικά τρακτέρ, ως απάντηση, έχουν ήδη αποκλείσει τους εθνικούς οδικούς άξονες από κάθε πλευρά της Γαλλίας προς την πρωτεύουσα και έχουν φτάσει στην είσοδο του μεγαλύτερου διακομιστικού κέντρου της Ευρώπης, στη Ρανζίς στα νότια του Παρισιού.

Οι περισσότεροι από 15.000 αστυνομικοί και τα θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση των αγροτών προς την «Πόλη του φωτός» και μέχρι τώρα έχουν προχωρήσεις σε περισσότερες από 18 συλλήψεις.

Με… ταχύτητα προς τη Σύνοδο Κορυφής

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες δίνουν ραντεβού οι Βέλγοι αγρότες την ώρα που οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ετοιμάζονται να αφιχθούν για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σήμερα Πέμπτη.

Προς το παρόν υπάρχουν μερικά σταθμευμένα τρακτέρ σε παρακείμενους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δρόμους, χωρίς όμως να έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία ή να έχουν αποκλειστεί σημεία στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας.

Το θέμα μπορεί να μην ήταν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αλλά βρέθηκε πρώτο στη λίστα μετά από αίτημα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και οι Ισπανοί αγρότες.

Κοινό αίτημα των αγροτών είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής σε όλη την ΕΕ, ωστόσο δεν αναμένονται σήμερα αποφάσεις από τη ΣΚ.


Πηγή