Για το δυστύχημα στα Τέμπη και για τις προστάσεις της «Νέας Αριστεράς» μίλησε ο κ. Χαρίτσης.

«Η Βουλή, και την ημέρα της επετείου από το δυστύχημα – έγκλημα των Τεμπών λειτουργούσε σαν να μη συνέβη τίποτα και συζητούσε για ένα άλλο νομοσχέδιο, ζήτησα να μιλήσω επί του συγκεκριμένου και μόνο, και να θυμίσω κάποια πράγματα: τον κ. Μητσοτάκη που λέγε ότι θα πάρει έναν προβολέα και θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση και τελικά αυτό που έκανε ήταν να πάρει ένα χαλί και να κρύψει από κάτω όλες τις ευθύνες. Συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή αντί να συγκροτηθεί προανακριτική που θα διερευνούσε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες, και η εξεταστική επιτροπή χαρακτηρίστηκε από πάρα πολλούς ως παρωδία. Τελικά είδαμε ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια διερεύνησης των αιτιών και απόδοσης των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη. Είδαμε ότι δεν εκλήθησαν ουσιαστικοί μάρτυρες. Ξεχάσαμε ότι το τότε υπουργός πήγαινε και παρουσίαζε την τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα; Είδαμε όμως και την άλλη Ελλάδα, τους ανθρώπους που διαδήλωσαν εκείνη την ημέρα. Ήταν εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου, και κόσμο που συνήθως δεν πηγαίνει σε διαδηλώσεις και όλοι ζητούσαν ένα πράγμα: να σταματήσει η συγκάλυψη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι αίτημα όλης της κοινωνίας. Υπερέβη το όριο μιας τυπικής απεργίας και «αγκάλιασε» το αίτημα μίας ολόκληρης κοινωνίας», είπε αρχικά.

Για την δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «γίνεται προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των Τεμπών, ο κ. Χαρίτσης σχολίασε: «Δηλαδή οι χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι βγήκαν σε όλη την Ελλάδα, ήταν υποκινούμενοι από κάποιο κόμμα; ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ως αντιπολίτευση τυμβωρύχησε πάνω σε θύματα όπως στο Μάτι, θα έπρεπε να είναι πιο σεμνός όταν μιλάει γι΄αυτά τα ζητήματα. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να οδηγήσει τα πράγματα στην βελτίωση και στην αποκατάσταση του συστήματος. Είναι δυνατόν να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του μετά απ’ αυτό που έχει συμβεί; Και μετά από όλη αυτή την διαχείριση; Ο πρώην αρμόδιος υπουργός έβγαινε στη Βουλή λίγες μέρες πριν το δυστύχημα και «κούναγε» το δάχτυλο στην αντιπολίτευση για την ασφάλεια στα τρένα».

Υπάρχουν κενά στο μπάζωμα του σημείου και με τη μεταφορά πιθανόν παράνομου υλικού;

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, «Το είπα και επίσημα στην Βουλή ότι ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχουν πολλά ερωτήματα και μεγάλη οργή είναι «γιατί προχώρησε τόσο γρήγορα το μπάζωμα και η ισοπέδωση όλης της περιοχής». Αντίθετα, θα έπρεπε να μείνουν όλα στην θέση τους για να μπορούν οι Αρχές να  κάνουν την δουλειά τους έχοντας πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα. Έγινε μπάζωμα με ρυθμούς που το ελληνικό κράτος δεν μας έχει συνηθίσει να γίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά».

Για την συστηματική ολιγωρία του κράτους σε όλες τις διαδικασίες:

«Δεν μπαίνω σε λογική κυνηγιού μαγισσών ή να «πάρουμε το κεφάλι κάποιου». είναι συστημικό το πρόβλημα, όμως το αίτημα της κοινωνίας για Δικαιοσύνη και ότι οι ένοχοι πρέπει να «πληρώσουν», είναι αίτημα που έχει να κάνει και με την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς στους θεσμούς. Δεν μπορεί μια κοινωνία να νιώθει ότι υπάρχει μία γενική ατιμωρησία όταν οι υποθέσεις αφορούν υψηλά ιστάμενους ή άνθρωπος σε θέσεις ευθύνης ή πολιτικά πρόσωπα. Δεν μπορεί να νιώθει η κοινωνία απροστάτευτη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Είναι συγκάλυψη όταν υπάρχουν νεκροί – και αφορά και την υπόθεση στο Μάτι – και οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν τους ανακοινώνουν; Είναι υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας κατά περίπτωση;

«Η υπόθεση στο Μάτι έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Πρέπει να διερευνώνται όλες οι υποθέσεις και να νιώθει η κοινωνία ότι αποδίδεται δικαιοσύνη. Η βουλευτική ασυλία έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει νόημα να υπάρχει για να μπορεί και ο βουλευτής να ασκεί το λειτούργημά του. Σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα άρσης. Πρέπει να υπάρχουν και κατηγορίες που δεν θα μπορεί να προστατεύεται ο βουλευτής ή το πολιτικό πρόσωπο και να κρύβεται πίσω από την ασυλία του», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.


Πηγή