Ανησυχία έχει προκληθεί από το μπαράζ σεισμών τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες. Σε Σαντορίνη, Αμοργό αλλά και στα γύρω νησιά έχουν καταγραφεί δεκάδες δονήσεις.
Να σημειωθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 σεισμοί από τις αρχές Ιανουαρίου και οι περισσότεροι την τελευταία εβδομάδα γύρω από το νησί της Σαντορίνης.
Λόγω αυτού, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας
2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Τα μέτρα
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
Επισημαίνεται πως τα εν λόγω μέτρα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, δεν σχετίζονται προς ώρας με το ηφαίστειο.
O γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε στις «Εξελίξεις τώρα» , όπου ανέφερε «η ανησυχία είναι σε επίσημα επίπεδα και βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα».
«Από τις 24 Ιανουαρίου έχουμε έντονη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρου μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Κυρίως από χθες το πρωί μέχρι και τώρα έχουμε πολύ πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα και μεγαλύτερα μεγέθη», επεσήμανε ο ειδικός.
«Επιπλέον παρατηρείται και μία μετατόπιση των επικέντρων. Δηλαδή μία μετατόπιση προς τα βορειοανατολικά, προς τη μεριά της Αμοργού περισσότερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει το μήκος του ρήγματος το οποίο έχει ενεργοποιηθεί», συμπλήρωσε ο δρ. Σεισμολογίας.
Ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Θήρας ανέφερε: «Εμείς έχουμε παρουσιάσει στο δήμο το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας το οποίο είναι επικαιροποιημένο από πέρυσι. Έτσι έχουμε παρουσιάσει τους χώρους καταφυγής σε περίπτωση που συμβεί ένας σεισμός, που θα απαιτήσει ο κόσμος να φύγει εκτός των οικισμών».
Πηγή