Το «Τούνελ» παρουσίασε στην επιστημονική ομάδα του διακεκριμένου Γερμανού παθολογοανατόμου και νευροπαθολόγου, Dr. Peter-Rudiger Clein, στο πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ στη Βαυαρία, τα στοιχεία που προέκυψαν από την ιστολογική έκθεση.
Στην κάμερα της εκπομπής μίλησε η Μαριάννα Βλάχου, κυτταρολόγος και συνεργάτης του διακεκριμένου Γερμανού καθηγητή.
«Τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα για τον Dr. Clein και για εμάς τους συνεργάτες του είναι ξεκάθαρα ασφυκτικά – υποξικά φαινόμενα της ιστολογίας. Βλέπουμε από τα αποτελέσματα στα αγγεία ότι έχει πνευμονικό οίδημα, ισχαιμία του εγκέφαλου και του ήπαρ. Όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι προήλθαν από μία υποξία. Τώρα το τι έφερε αυτή την υποξία, από τη στιγμή που δεν έχουμε κάποια άλλα παθολογικά αίτια, ως μόνη αιτία μπορούμε να πούμε ασφυκτικός θάνατος. Δεν εξηγείται αλλιώς η υποξία σε τόσο μεγάλο βαθμό που να δικαιολογεί το θάνατο», λέει χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν είναι εφικτό επιστημονικά να διαπιστωθεί η χρονολόγηση της εγκεφαλικής ισχαιμίας ή οποιασδήποτε άλλης εγκεφαλικής βλάβης, απάντησε ότι δεν συνηθίζεται στην ιστοπαθολογία να δοθεί ακριβής ώρα ή στο περίπου για το πότε έγινε ένα περιστατικό.
«Κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται και μόλις το είδαμε όλοι όσοι μελετήσαμε τα έγγραφα με τις εξετάσεις του Παναγιωτάκη ξαφνιαστήκαμε. Η βιβλιογραφία μας λέει ξεκάθαρα ότι δεν είναι η δουλειά του παθολογοανατόμου να μπορεί να θέσει ωράριο. Είναι ξεκάθαρο ότι επιστημονικά δεν εξηγείται. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το εγκεφαλικό έχει γίνει προ ωρών και να δώσουμε μια τέτοια πληροφορία. Για μένα είναι αδύνατόν», αναφέρει.
«Σε περιστατικά ασφυξίας, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις υποξίας, έχουμε πνευμονικό οίδημα, το εγκεφαλικό σε πολλά σημεία και όχι σε ένα κεντρικό μόνο, εκφύλιση κυττάρων στο ήπαρ και μην ξεχνάμε ένα χαρακτηριστικό σημάδι στο θύμο αδένα, τον έναστρο ουρανό. Αυτά τα ισχυρά ευρήματα τα βλέπουμε 100% στην περίπτωση του Παναγιωτάκη. Αυτή είναι η γνώμη όλων των έμπειρων επιστημόνων που έχουν δει τις εξετάσεις. Βέβαια δεν έχουμε τα μπλοκ αλλά και αυτό είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε αν θελήσουν και τη δική μας γνώμη».
Προσθέτει πως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για θάνατο από λοίμωξη γιατί θα έπρεπε να είχαν δει κάτι από τον ιατροδικαστή σαν εύρημα από την αρχή.
«Είναι κάτι που δεν το ξέρουμε, αλλά στην ιστολογία βλέπουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποια σημάδια στους ιστούς όπως το μυοκάρδιο, η επικεφαλίτιδα και η διάμεση πνευμονία. Γιατί μια λοίμωξη που θα έφερνε και το θάνατο χωρίς να φανεί στο όργανο, δεν μπορούμε να την πούμε ως αιτία».
«Αν είχε συμβεί κάτι τόσο σοβαρό όσο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ώρες πριν τον θάνατο θα έπρεπε να υπάρχει και η αντίστοιχη κλινική εικόνα. Το παιδί θα έπρεπε να είναι σε βαθύ ύπνο, σε κόμμα. Αν υπήρχε παθολογικό αίτιο θα έπρεπε να φαίνεται μέσα στα όργανά του μακροσκοπικά και θα το είχε δει και ο ιατροδικαστής. Αφού το παιδί ήταν πριν καλά μπορούμε να πούμε ότι μια λοίμωξη που έφερε θάνατο αιφνίδιο, δεν γίνεται να υπάρξει. Το ανοσοποιητικό την ώρα της υποξίας υφίσταται ιδιαίτερα μεγάλο στρες και στέλνει κύτταρα σε όργανα, όπως όταν γίνεται σε μια λοίμωξη που τονίζω δεν έχουμε εδώ. Αναφέρομαι στα λεμφοκύτταρα που έχουν εντοπιστεί. Δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια. Δεν γίνεται να γυρίσουμε την επιστήμη ανάποδα», λέει με φανερή την αγανάκτησή της.
«Σε αντίστοιχες περιπτώσεις εδώ στη Γερμανία δεν θα λειτουργήσουμε αυτόνομα. Παθολογοανατόμοι, ιατροδικαστές, Αρχές, είμαστε όλοι σε συνεργασία και έχουμε όλοι τα χαρτιά μας ανοιχτά για να τα αξιολογήσουμε και ζητάμε πάντα δεύτερη και τρίτη γνώμη», καταλήγει.
Πηγή