Για την κεντρική επιτροπή την Κυριακή και το ΠΑΣΟΚ μίλησε ο κ. Σαχινίδης.

«Θεωρώ πως ήταν λανθασμένη επιλογή το να μη συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο που είναι το αρμόδιο όργανο και να συγκληθεί ένα Μικτό όργανο πολιτικό συμβούλιο και ΚΟ και έπρεπε να το αναδείξω και να το τονίσω. Αν δεν λειτουργούν τα όργανα δεν μπορεί να γίνει μια συνολική αποτίμηση του εκλο8ικου αποτελέσματος, για να δούμε ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να προβούμε με δεδομένο ότι μετά το 2019 εδραιώνεται η μονοκρατορία της ΝΔ», τόνισε αρχικά.

Είναι θέμα λειτουργίας του κόμματος;

Σύμφωνα μ τον κ. Σαχινίδη, «Είναι θέμα πολλών παραγόντων, από την μία η λειτουργία του κόμματος και η λειτουργία ουσιαστικών συζητήσεων για το οποίο είμαστε, και ποιους θέλουμε να εκφράσουμε. Δεν κάναμε τίποτα για το μήνυμα του κόμματός μας στην Περιφέρεια και στην Αττική. Θα ήθελα να ξέρω ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πήραμε και δεν απέδωσαν. Δεύτερον, πριν έναν χρόνο είχαμε βάλει έναν στόχο να είμαστε 2ο κόμμα και να αντιπαρατεθούμε με την ΝΔ. η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές και απέναντί της δεν έχει ισχύει αντιπολίτευση. Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα της κολοβής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας φοβάμαι θα βλέπουμε την ΝΔ να παίρνει ποσοστά που θα της επιτρέπουν να σχηματίζει μονοκομματική κυβέρνηση. Θέλω να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, να επανανοηματοδοτήσουμε το τι σημαίνει «είμαι σοσιαλιστής στην 3η 10ετία του 21ου αιώνα. Δεν είμαι περήφανος που το ποσοστό των εθνικών εκλογών ήταν της τάξης του 40%. Είναι η πλήρης απαξίωση των πολιτών στην πολιτική και στα πολιτικά κόμματα. Η εκλογική βάση θα αποφασίσει εάν ο Ανδρουλάκης μπορεί να νικήσει τους Κασσελάκη και Μητσοτάκη. Έχουμε ένα φοβερό πρόγραμμα. Γιατί δεν επικοινωνήθηκε σωστά το πρόγραμμά μας, είναι ένα ζήτημα. Αν κάποιος δεν φταίει είναι τα μέλη και η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Να γίνει μια συζήτηση στα αρμόδια όργανα και θα γίνει μια συζήτηση την Κυριακή και να αναζητηθούν οι λόγοι που δεν μπορέσαμε να πείσουμε με το πρόγραμμά μας».

Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην στάση του κ. Κασσελάκη προς το πρόσωπό της και στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πράγματι υπάρχει μία στοχοποίηση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία περίοδο. Δεν γνωρίζω από πού προκύπτει αυτή, αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάσαμε περί διαγράφων, γραφικότητες που έχουν κοστίσει πολύ στην Αριστερά διαχρονικά. Από θέση Αρχής έχω επιλέξει να μην ακολουθήσω αυτήν την πορεία την οποία θεωρώ καταστροφική, που δηλητηριάζει και τον χώρο και να επιμείνω σε περισσότερη συλλογικότητα, δημοκρατία και σοβαρή πολιτική συζήτηση. Τα μηνύματα των εκλογών ήταν πολλαπλά, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτά, ούτε και στη μεγάλη αποχή. Η ΝΔ κατέρρευσε και η Ακροδεξιά ανεβαίνει», υπογράμμισε.

Για το κλείσιμο της εφημερίδας «Αυγή» και τα περί «αργομισθίας» στελεχών, ζητήματα που έχουν τεθεί από τον κ. Κασσελάκη, η κ. Νοτοπούλου είπε: «για πολιτικές διώξεις ή απολύσεις έχω εκφράσει ξανά την άποψή μου, πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία εδώ. Πρέπει επιτέλους να συνεδριάσουν τα όργανα, αυτό είναι αίτημα όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει μία διήμερη τουλάχιστον, κεντρική επιτροπή γιατί έχουμε να κάνουμε αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και να δούμε πού πηγαίνουμε. Χρειάζεται δουλειά για να μετουσιωθεί το δυναμικό αίσθημα σε πολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα. Πρέπει να σεβόμαστε την συλλογικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μπει σε ιδιοκτησιακές λογικές, είμαστε όλοι ιδιοκτήτες και αγωνιζόμαστε όλοι για το κόμμα. Να προχωρήσουμε «μαζί» και με διαφάνεια».

Για το κλείσιμο της «Αυγής»: «οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να συζητείται στα συλλογικά μας όργανα πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, για μια ιστορική εφημερίδα, όχι μόνο για την Αριστερά, αλλά για τον Τύπο συνολικά, την δημοσιογραφία. Υπήρχαν προβλήματα αι τα γνωρίζαμε. Μας ανακοινώθηκε η απόφαση ξαφνικά. Ο πρόεδρος του κόμματος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης».

«Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από την ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο κρυστάλλινο κόμμα», σημείωσε η κ. Νοτοπούλου.

Για τις εξελίξεις στην ΝΔ τοποθετήθηκε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Είμαστε δημοκρατικό και διαλεκτικό κόμμα. υπήρξε μια ανοιχτή και ειλικρινής διαδικασία. Και ένας εύλογος και παραγωγικός προβληματισμός. Είχαμε ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν καλό. Έπρεπε να συζητήσουμε γι΄αυτό το αποτέλεσμα, έπρεπε να βρούμε τις ισορροπίες μας. Οι βουλευτές μας μίλησαν ανοιχτά χωρίς περιορισμούς  και «κόφτες». Υπάρχουν βουλευτές που εχο9τυν θέσει ταυτοτικά ζητήματα. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα να βρούμε τις ισορροπίες μας. Να βρούμε το μείγμα πολιτικής εκείνο, που δεν θα οδηγεί στην απώλεια ταυτότητας αλλά θα εξασφαλίζει και την ευρεία πλειοψηφία», σημείωσε με την σειρά του.

Για το ζήτημα εκ νέου εκλογής της κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε: «θα έρθει η συζήτηση για την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα δούμε τις τελικές εισηγήσεις. Θα έρθει ο καιρός και θα κριθούν στάσεις».

Για το θέμα της Θράκης, η φορολόγηση των επαγγελματιών, της οικονομίας: «Ο ανασχηματισμός έχει γίνει. Υπάρχει συζήτηση για το κατά πόσο μπορούμε να πάμε κεντρώα, δεξιά. Στο κέντρο είχαμε απώλειες κυρίως από τους επαγγελματίες. Στα δεξιά πάλι είχαμε απώλειες. Χάσαμε και από την ακρίβεια δυνάμεις. Πρέπει να κοιτάξουμε τον πολίτη και τα προβλήματά του. τα καβαλημένα καλάμια καλό θα είναι να τα ξεκαβαλήσουν κάποιοι. Ο πρωθυπουργός πήρε τα μηνύματά του. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ΝΔ, θεωρώ πως είναι να υπάρξει ένας κοινός δρόμος της κοινοβουλευτικής και της κυβερνητικής ΝΔ., υπάρχουν πεδία συνεννόησης και άλλα που δεν συνεννοούμαστε. Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι και καλό είναι να το γνωρίζουμε όλοι αυτό», σχολίασε ο κ. Μαρκόπουλος.


Πηγή