«Όταν προέλαυνε η Κλιματική Αλλαγή και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση ανέτρεπε όλα τα κεκτημένα του κοινωνικού κράτους, τα ελληνικά κόμματα, ανάμεσά τους και το ΠΑΣΟΚ, ελάχιστα έκαναν σε αυτή την κατεύθυνση»

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

«Αποφάσισα να ανταποδώσω στην πατρίδα και το κόμμα μου μέρος από τη γνώση, τις εμπειρίες και το όραμα που μου είχαν προσφέρει. Να συμβάλω στην ανόρθωση του ηθικού και της αξιοπρέπειάς μας στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα», απαντά η Άννα Διαμαντοπούλου στο γιατί έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Και όπως λέει σε συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής», στόχος της είναι το ΠΑΣΟΚ «να είναι ο άλλος πόλος και δεκανίκι κανενός», και επιδίωξή της «ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, που δεδομένων των συνθηκών είναι απόλυτα εφικτό».

Κυρία Διαμαντοπούλου, γιατί διεκδικείτε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήρθε με μεγάλη ένταση να επιβεβαιώσει τη σοβούσα στην κοινωνία απογοήτευση και απόγνωση για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα. Ακρίβεια, ανασφάλεια, έλλειμμα κοινωνικών παροχών, έλλειμα προοπτικής. Απόγνωση που ως προειδοποίηση οδήγησε 1,5 εκατ. πολιτών στην αποχή και περίπου 200.000 προς ακροδεξιά σχήματα. Από την άλλη πλευρά, το βράδυ των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε μία εσωστρέφεια και αμφισβήτηση, αντί της αξιοποίησης της κατακρήμνισης Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνδυασμός των δύο δεν μπορούσε να με αφήσει αδιάφορη. Αποφάσισα να ανταποδώσω στην πατρίδα και το κόμμα μου μέρος από τη γνώση, τις εμπειρίες και το όραμα, που μου είχαν προσφέρει. Να συμβάλω στην ανόρθωση του ηθικού και της αξιοπρέπειάς μας στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα».

Υπάρχει ένα ερωτηματικό για την υποψηφιότητά σας σε ό,τι αφορά το χρόνο απουσία σας από το ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο σας ασκούν κριτική οι συνυποψήφιοί σας. Τι απαντάτε;

«Είναι κρίμα, νομίζω, όταν η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τόσο κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά όλα τα μέσα, και οι απαντήσεις είναι λιγοστές, να αναλισκόμαστε με μία προσπάθεια “απονομιμοποίησης” της υποψηφιότητάς μου, ως αυτό να είναι που απασχολεί τους πολίτες. Όμως, δεν αποφεύγω το ερώτημά σας. Το να μην είναι κάποιος ενεργός στα κομματικά δρώμενα, δεν σημαίνει απουσία από το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα θα έλεγα, όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχα σε όλες τις κορυφαίες κομματικές διαδικασίες (Συνέδριο, εκλογές), και όποτε κλήθηκα –όχι και πολύ συχνά, είναι αλήθεια– πάντα συνέβαλα με τις θέσεις και απόψεις μου. Παράλληλα όμως, δημιούργησα το ΔΙΚΤΥΟ για την ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, με σημαντικές έρευνες, μελέτες και εκδηλώσεις, στις οποίες πάντα καλούσα και συμμετείχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Λέτε κατά την προεκλογική σας καμπάνια ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει ένα κυβερνητικό κόμμα. Εάν εκλεγείτε, το βλέμμα σας προς τα πού θα είναι στραμμένο; Στην Κεντροδεξιά ή στην Κεντροαριστερά;

«Πράγματι, πιστεύω και θα επιδιώξω ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, που δεδομένων των συνθηκών το θεωρώ απόλυτα εφικτό. Με τις εμπειρίες που έχω από τη μακρά και πολυεπίπεδη πολιτική παρουσία μου, και κυρίως με τις γνώσεις για τα προβλήματα και δυνατότητες του σήμερα και του αύριο, που απέκτησα με τις δραστηριότητές μου της τελευταίας δεκαετίας, μπορούμε με τη συνδρομή όλων των στελεχών μας να διαμορφώσουμε ένα πλήρως επεξεργασμένο πρόγραμμα που θα απαντά σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, μέσα από το πρίσμα της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα. Το πρόγραμμά μας θα είναι για μας η βάση κάθε συζήτησης, και αν προκύψει ανάγκη, θα κληθούν τα άλλα κόμματα να απαντήσουν στα περί συνεργασιών. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο άλλος πόλος και δεκανίκι κανενός. Ακούγεται ίσως υπερβολικό, να σηκώνω τόσο ψηλά τον πήχη, όμως πιστεύω στις δυνατότητές μας να χαράξουμε μία σύγχρονη πολιτική για την πατρίδα μας».

Τι δεν έγινε στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των πολιτών; Φταίνε η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ελκυστικός ρητορικός λόγος του Αλέξη Τσίπρα, η ηγεσία του κόμματός σας;

«Λίγο από όλα, είναι η σύντομη απάντηση. Γεγονός είναι ότι μετά το τεράστιο σοκ των Μνημονίων, τα δύο πρώτα και το τρίτο και πιο επώδυνο, που μόνο η Ελλάδα υποχρεώθηκε να υπογράψει, βιώσαμε μία εποχή όπου η επικοινωνία υποκατάστησε πλήρως την πολιτική. Ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών, και η “μπάλα” στην εξέδρα. Όταν προέλαυνε η Κλιματική Αλλαγή (λειψυδρία, πυρκαγιές κ.λπ.), και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση ανέτρεπε όλα τα κεκτημένα του κοινωνικού κράτους, τα ελληνικά κόμματα ελάχιστα έκαναν σε αυτή την κατεύθυνση. Και το ΠΑΣΟΚ δεν έπειθε ότι διαφέρει σε αυτό. Κυριάρχησαν οι πρακτικές περασμένων δεκαετιών, με την Ελλάδα σταθερά δεύτερη – τρίτη από το τέλος σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό δείκτη της Ε.Ε., χωρίς οποιαδήποτε βελτίωση θέσης».

Ως υπουργός σάς διέκρινε μία μεταρρυθμιστική αντίληψη. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μεταρρυθμιστική εξέλιξη. Είστε διατεθειμένη να «σπάσετε αβγά»;

«Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν γνώση, σχέδιο, και σοβαρότητα, συναινέσεις με τα κόμματα και με την κοινωνία. Δεν είναι κάτι απλό, και έχω την εμπειρία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 2011, της Συνθήκης της Λισσαβώνας ως επίτροπος , αλλά και πρόσφατα, διαμορφώνοντας την πρόταση για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη, με συγκλίσεις 27 χωρών. Ξέρω πολύ καλά ότι χωρίς να “σπάσεις αβγά”, μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται. Και μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, χρειάζεται η χώρα μας, χρειάζεται και το ΠΑΣΟΚ. Δεν αρκεί να καυχώμεθα για τις επιτυχίες του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να αποκλείουμε συντρόφους και φίλους από την επεξεργασία των πολιτικών μας. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Αγαπητέ Βαγγέλη, προφανώς συμμετέχω σε αυτήν τη διαδικασία γιατί θέλω να αναλάβω την ευθύνη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη μου κίνηση θα είναι να καλέσω όλους τους υποψήφιους για να πετύχουμε μία ενωτική πορεία την επόμενη μέρα. Στην αντίθετη περίπτωση, θα είμαι εκεί να συμβάλω με τις προτάσεις και την εθνική και διεθνή εμπειρία μου. Ο στόχος μας σε κάθε περίπτωση, είναι το Μεγάλο αύριο, και Κυβερνών μεθαύριο, ΠΑΣΟΚ».

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή