Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή «Buongiorno» ειδικοί, μετά και την εξήγηση του ίδιου του εικαστικού που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο.

«Το θέμα με το εξώφυλλο των θρησκευτικών νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο», λέει ο διδάκτωρ του οικονομικού πανεπιστημίου, Αναστάσιος Λαυρέντζος.

«Είναι η εικόνα μιας εκκλησίας που δεν έχει σταυρό και αντίστοιχα ενός καμπαναριού το οποίο δε θυμίζει ορθόδοξο καμπαναριό. Αντιλαμβάνομαι ότι ο αγιογράφος έχει τη δική του άποψη, είναι σεβαστή από πλευράς τέχνης, αλλά είναι τελείως διαφορετικό πράγμα αυτό να προβάλλεται σε ένα βιβλίο θρησκευτικών. Κατά την γνώμη μου μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας γενικότερης αποδομητικής πρακτικής που υπάρχει στην Ελλάδα, δηλαδή να απομακρυνθούμε από ό,τι μας ορίζει συλλογικά».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Μου κάνει εντύπωση πώς ένα βιβλίο παρουσιάζεται με ένα καμπαναριό που θυμίζει μάλλον μιναρέ παρά ορθόδοξο καμπαναριό».

Από την πλευρά του ο συγγραφέας – θεολόγος Νίκος Κοσμίδης, λέει:

«Αυτό που βλέπω στην εικόνα δεν παραπέμπει σε μιναρέ. Όποιος κάνει επικλήσεις τέτοιες καλό είναι να σκεφτεί μια μουσουλμανική χώρα για να κάνει τη διάκριση τι είναι ο μιναρές και τι ένα καμπαναριό».

«Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα θέμα που ανακινείται διαρκώς. Πηγάζει από τη φοβικότητα που ένα μέρος του χριστευόμενου πληρώματος φοβάται ότι το κράτος μας εκκοσμίκευεται. Το δεδομένο είναι ότι η θρησκευτική πίστη και μάλιστα η ζωντανή σχέση με τον Χριστό δεν μπορεί να είναι προπαγάνδα ενός κράτους», συμπληρώνει.

«Να αξιολογήσουμε γιατί προκύπτουν τέτοιες αντιδράσεις», καταλήγει.


Πηγή