Ο θάνατος του 15 μηνών Παναγιώτη στην Αμαλιάδα προήλθε από ιογενή λοίμωξη δηλαδή από παθολογικά αίτια, κι υπάρχουν τουλάχιστον έξι ευρήματα, όπως αποκαλύπτει το in.gr, στις ιστολογικές εξετάσεις που το επιβεβαιώνουν.

Δείγματα αυτή της σταδιακής παθολογικής επιδείνωσης της υγείας του υπάρχουν σε όλα τα όργανα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαφορετικής επιστημονικής ερμηνείας. Ακόμη κι αυτό το εύρημα «υποξικής προσβολής» του εγκεφάλου είναι απότοκο άλλων προβλημάτων υγείας και διαπιστώθηκε ότι ήταν παρατεταμένη (κι όχι σε μια προσπάθεια ασφυξίας λίγων δευτερολέπτων) και πολλές ώρες πριν τον θάνατο του, λόγω της κατάρρευσης του οργανισμού του άτυχου παιδιού.

Ενδεικτικό το ρεπορτάζ του in από τις 30 Οκτωβρίου 2024 που αναφερόταν στις «10 ‘αμφιβολίες’ της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών λειτουργών για το θρίλερ με τα πέντε νεκρά μωρά».

Τα ευρήματα είναι τα εξής:

1) Στην περιοχή του τυφλού (σσ το τυφλό βρίσκεται κάτω από το σημείο στο οποίο ο ειλεός το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου, συμβάλει με το παχύ) αναγνωρίζεται εκτενής σήψη (αυτόλυση –αποσύνθεση) ενώ ζητείται να διερευνηθεί από τους ιατροδικαστές αν υπάρχει και νέκρωση. Το συγκεκριμένο εύρημα σχετίζεται με ιογενή παρουσία ευμεγέθων κυττάρων συμβατή με ιογενή προέλευση

2) Διογκωμένοι μεσεντερικοί λεμφαδένες απότοκο κι επιβεβαιωτικό της προαναφερόμενης βλάβης –ιογενούς προέλευσης- του εντέρου.

3) Κοκκιωματώδης λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονοπάθεια που μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού ή κι ανασοανεπάρκεια. Σημειώνεται ότι στην παθολογία, ένα κοκκίωμα είναι μια συγκεκριμένη μορφή χρόνια φλεγμονή που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση των ιστιοκυττάρων που είναι ένας τύπος ανοσοκυττάρων.

4) Στον εγκέφαλο εντοπίστηκε «εικόνα συμβατή με παρατεταμένη ισχαιμική υποξική προσβολή του εγκεφάλου από ώρες προ του θανάτου». Αυτό το εύρημα όπου λέξεις κλειδιά είναι η «παρατεταμένη» και για «ώρες προ του θανάτου του παιδιού» βλάβη του εγκεφάλου δεν σχετίζεται από έμπειρους ιατροδικαστές σε καμιά περίπτωση με μία προσπάθεια «πνιγμού» του παιδιού με απόφραξη αναπνευστικής οδού που κρατά 1-3 λεπτά, σύμφωνα με ένα σενάριο που επιδιώκεται να αποτυπωθεί. Αντίθετα θεωρείται βλάβη δεύτερης –τρίτης φάσης όταν πλέον το παιδί έχει υποστεί άλλες βλάβες ενώ φαίνεται να έχει εντοπισθεί και σχετιζόμενο πνευμονικό οίδημα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

5) Επίσης εντοπίστηκαν αποτιτανώσεις στην εγκεφαλική ουσία που θεωρείται και πάλι αποτέλεσμα χρόνια διαδικασίας και πιθανόν σχετίζεται με γενετικά αίτια. Σημειώνεται ότι ασβέστωση ή αποτιτάνωση είναι η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου σε κάποια περιοχή του σώματος.

6) Τέλος στο πόρισμα των έγκριτων παθολογοανατόμων σημειώνεται ότι εντοπίσθηκε και κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων. Ωστόσο συμπληρώνεται με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται για ειδικό εύρημα που δεν σηματοδοτεί κάτι αφού εντοπίζεται και σε σειρά άλλων θανάτων πολλών αιτιολογιών.

Με βάση όλα αυτά οι ειδικοί αποκλείουν την εγκληματική ενέργεια γιατί δεν υπάρχει κανένα εύρημα για να στηρίξει αυτή την «θεωρία» κι αποδίδουν τον θάνατο του άτυχου Παναγιωτάκη πιθανόν σε σοβαρή ιογενή λοίμωξη που ίσως δεν εντόπισαν ή δεν αντιμετώπισαν εγκαίρως δυστυχώς οι οικείοι του.


Πηγή