Η επίσημη Τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου και Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των συνολικά 12 εκτελεσθέντων Ελλήνων πατριωτών, μεταξύ αυτών και 5 Καλυβιωτών, στη Μεγάλη Χώρα, τη Μεγάλη Τρίτη του 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 στην πλατεία Καλυβίων Αγρινίου, παρουσία των επισήμων αρχών, σωμάτων ασφαλείας, συγγενών των θυμάτων και πλήθους κόσμου.

Ο ο ιερέας του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, τέλεσε την δέηση ενώ κατόπιν σε μια συγκινητική και ιστορική στιγμή, ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων Δημήτρης Αναστασίου, έκαναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου το οποίο εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Ευάγγελος Τύμπας.

Στη θυσία των συμπατριωτών μας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου: «Οι συγχωριανοί μας, που σκοτώθηκαν από τους κατακτητές την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 1944, διασώζονται πλέον στη μνήμη. Κι αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντί τους. Ας τιμήσουμε τους  δικούς μας ήρωες, με πράξεις και όχι με λόγια. Ας μείνουμε πιστοί στα ιδεώδη της Πατρίδας  μας. Αξίζει δόξα στους  ήρωες των  Καλυβίων  που έπεσαν θύματα  των Ναζί επιδρομέων. Τιμή στον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, Βασίλειο Γαλανόπουλο, Φώτη Ζαπαντιώτη, Γεώργιο Κοτρώτσο, Νικόλαο  Φαναριώτη. Αθάνατοι!». 

Ο Πρόεδρος Καλυβίων, Δημ. Αναστασίου τόνισε: «Το μνημείο το οποίο αποκαλύπτουμε σήμερα δεν είναι μόνο ένας τόπος μνήμης. Είναι μια υπόσχεση: ότι δεν θα ξεχάσουμε. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη βοήθεια και την άμεση ανταπόκριση του Δημάρχου Αγρινίου, που αγκάλιασε αμέσως το αίτημά μας και με τη στήριξή του ανεγέρθηκε το μνημείο. Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη των πέντε συγχωριανών μας και των επτά συμπατριωτών μας που χάθηκαν άδικα από τη  βαρβαρότητα των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής».

Ο γλύπτης κ. Τύμπας ανέφερε ότι δημιούργησε «το Μνημείο με τους πέντε Καλυβιώτες να στέκουν αγέρωχοι απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές. Να τους κοιτούν γενναία στα μάτια  και να φωνάζουν «Ζήτω η Ελλάδα» και «…πέφτω για σε Πατρίδα μου».

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατσιακιώρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Ζώης, οι Αντιδήμαρχοι Βασίλης Φωτάκης, Χρήστος Ζαρκαβέλης, Γιάννος Φαρμάκης, Γιώργος Βασιλείου, Μαρία Παπαγεωργίου, Χρυσούλα Τασολάμπρου, Πάνος Μαρνέζος, Κωνσταντίνος Καλαντζής, ο εκπρόσωπος μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Τριανταφυλλάκης, η Αντιδήμαρχος Θέρμου, Δέσποινα Μιναδάκη – Χόντου, ο Αναπλ. Αστυνομικός Διευθυντής, Θ. Νταλαπέρας, ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, ο Προϊστάμενος Εμπορίου της Διευθυνσης Ανάπτυξης, Νίκος Πανταζόπουλος, ο Πρόεδρος Κοινότητας Αγρινίου, Κωνσταντίνος Μποκώρος και Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, Γιώργος Σταύρου, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Καλυβίων, Απόστολος Καραγεώργος, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καλυβίων, Κωνσταντίνος Απ. Ζαπαντιώτης, ο πρώην Βουλευτής , Νομάρχης & Δήμαρχος Γιάννης Βαϊνάς, εκπρόσωπος της Ιστορικής & Αρχαιλογικής Εταιρείας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, Μαίρη Ζαπαντιώτη- Στρατοπούλου, αθλητές του ΠΑΟΚ Καλυβίων, Σπ. Ζαπαντιώτης και Γιώργος Καραλής, ο εκπρόσωπος του Χορευτικού Καλυβίων, Γεράσιμος Αθ. Μπελεβώνης και πολλοί κάτοικοι. 

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική  του Δήμου Αγρινίου.

 

 

 

Καλυβιώτες που ήταν και οι ιδιοκτήτες των κάρων:

1) Παναγιώτης Δημητρίου Αναγνωστόπουλος (έτος γέννησης 1892)

2) Βασίλειος Δημητρίου Γαλανόπουλος (έτος γέννησης 1922)

3)  Φώτιος Ιωάννου Ζαπαντιώτης (έτος γέννησης 1889)

4) Γεώργιος Βασιλείου Κοτρώτσος (έτος γέννησης 1909)

5) Νικόλαος Δημητρίου Φαναριώτης (έτος γέννησης 1923)

Οι υπόλοιποι αγωγιάτες ήταν οι ακόλουθοι:

1) Κωνσταντίνος Θεοδώρου Τσακαρδάνος (κάτοικος Ζαπαντίου)

2) Χρήστος Φωτίου Καραμπίνης (κάτοικος Αγρινίου)

3) Ιωάννης Γεωργίου Μαγνήσαλης (κάτοικος Αγρινίου)

4) Νικόλαος Χρήστου Πετρούλας (κάτοικος Αγρινίου)

5) Γρηγόριος Χρήστου Τσαπάρας ή Ρεμπελιάς (κάτοικος Αγρινίου)

6) Δημήτριος Νικολάου Θεοδωρόπουλος (γεννήθηκε το 1888 στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας). Εκείνα τα δύσκολα χρόνια της κατοχής έμενε στο Καλύβια και

7) Βασίλειος Σπυρίδωνος Μπαμπάνης, από τα Αγράμπελα Βόνιτσας, 16  μόλις ετών, που έμενε στο Καλύβια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


agrinio24.gr