Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε για τον ποινικολόγο να αποφυλακιστεί με όρους και να δικαστεί για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από πρόθεση και όχι για κακούργημα, αναφορικά με τον άγριο ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου.

Το σκεπτικό της απόφασης για την αποφυλάκιση

Το Live News παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης, που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο τόσο στη ζωή του ποινικολόγου, όσο και στην πολύκροτη υπόθεση που πρωταγωνιστεί συνολικά.

«Δε δημιουργήθηκε κίνδυνος ζωής της παθούσας εφόσον, ο κατηγορούμενος έπληξε την παθούσα με γυμνά χέρια, με γροθιές, απανωτά και σφοδρότατα χτυπήματα στο πρόσωπο και στο σώμα της που όμως δεν ήταν τέτοιας διάρκειας ώστε η παθούσα να βρεθεί μεταξύ ζωής και θανάτου».

Οι δικαστές έκριναν πως ο Απόστολος Λύτρας δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη στη Σοφία Πολυζωγοπούλου τη νύχτα του ξυλοδαρμού.

«Δεν προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος είχε άμεσο δόλο πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης εις βάρος της συζύγου του καθότι θα μπορούσε, εάν ήθελε, να συνεχίσει να της καταφέρει χτυπήματα και μάλιστα καίρια, δεδομένου ότι η παθούσα δεν μπορούσε να αντισταθεί. Σε αντίθεση, ο κατηγορούμενος δεν είχε καμία έμπρακτη διάθεση να της καταφέρει βαρύτερο αποτέλεσμα».

Οι δικαστές αναφέρονται και στα τραύματα της Σοφίας Πολυζωγοπούλου, που είχε πάει για εξέταση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

«Κανένα σύμπτωμα που να συνάδει με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Εξάλλου, η ίδια ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση, να σταθμίσει τη στάση της, να περιγράψει χωρίς κενά μνήμης τι είχε συμβεί και για ποιο λόγο δεν κατέθεσε ενώπιον των αστυνομικών αρχών την αληθή εκδοχή των γεγονότων. Διαπιστώθηκε κάταγμα του ρινικού οστού ωστόσο, δε διαπιστώθηκε ιδιαίτερη παρεκτόπιση».

Ο Απόστολος Λύτρας έμαθε την απόφαση στις φυλακές Κορίνθου και σύμφωνα με πληροφορίες επικοινώνησε με τις κόρες και μια ομάδα στενών συνεργατών του, που κρατούν ανοιχτό το δικηγορικό του γραφείο.

«Η στάση του Απόστολου Λύτρα, απέναντι στο τραγικό περιστατικό που σημάδεψε την ζωή του και της οικογένειάς του, παραμένει αδιασάλευτη: Ζητεί, ξανά, συγγνώμη από τη σύζυγό του και δηλώνει πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για τη ψυχική και συναισθηματική προστασία των τέκνων του», δήλωσε ο Πέτρος Πανταζής, δικηγόρος του Απόστολου Λύτρα.

Οι όροι αποφυλάκισης

Οι δικαστές επέβαλαν τέσσερις όρους για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Απόστολου Λύτρα.

Του απαγόρευσαν να πλησιάζει τη Σοφία Πολυζωγοπούλου και το σπίτι που μένει, σε απόσταση μικρότερης των 100 μέτρων.

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί της, ακόμα κ μέσω τρίτων προσώπων, ενώ όπως αναφέρεται η παράδοση και παραλαβή του παιδιού τους, τις μέρες που θα έχει επικοινωνία με τον Απόστολο Λύτρα θα γίνεται πάντα έξω από αστυνομικό τμήμα, χωρίς να έχει δικαίωμα ο κατηγορούμενος ή το άτομο που έχει εξουσιοδοτηθεί από εκείνον να απευθυνθεί στην άλλη πλευρά.

Ο 4ος όρος είναι να συμμετάσχει σε συμβουλευτικό–θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού κέντρου Αλληλεγγύης, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο ίδιος μετά τη σύλληψή του.

«Ο κατηγορούμενος από την δικηγορική του ιδιότητα είχε γνώση αλλά αδιαφόρησε για το άδικο της πράξης του και ο ισχυρισμός του ότι ενήργησε ενστικτωδώς στερείται βασιμότητας», αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Υπέρ της αποφυλάκισης του Απόστολου Λύτρα είχε ταχθεί με υπόμνημα και η Σοφία Πολυζωγοπούλου, που πλέον περιμένει τη δίκη για τον ξυλοδαρμό της.

«Δεν μπορεί να γίνει λόγος για βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση της παθούσας, αφού η σωματική βλάβη που προκλήθηκε σε αυτή δεν της προξένησε κίνδυνο ζωής, ούτε αναπηρία, ούτε μόνιμη παραμόρφωση, ούτε βαριά και μακροχρόνια αρρώστια ή ακρωτηριασμό, ούτε την εμπόδισε στην καθημερινότητά της δεδομένου ότι δεν νοσηλεύτηκε ούτε μια ημέρα, πράγμα που θα ήταν αναγκαίο αν η κατάστασή της ήταν κρίσιμη», αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου.

Από τους πρώτους που σχολίασαν τις εξελίξεις το μεσημέρι ήταν ο Αλέξης Κούγιας

«Θα πρέπει να τιμωρηθεί για την συμπεριφορά απέναντι στην πρώην σύζυγό του και μητέρα ενός εκ των τριών παιδιών του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταστραφεί».

Οι δικαστές αναφέρονται και στο διάστημα που η Σοφία Πολυζωγοπούλου χρειάστηκε να περάσει μακριά από τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, για να αναρρώσει.

«Η ανικανότητα προς εργασία για 10-30 ημέρες δεν έχει την έννοια της σημαντικής παρεμπόδισης του σώματος του θύματος αλλά αφορά σύσταση για προληπτικούς λόγους. Μάλιστα, η καταγγέλλουσα λίγες μόλις ώρες μετά το συμβάν έδωσε κατάθεση σε Α.Τ ενώ, την ίδια ημέρα έδωσε κατάθεση ενώπιον της ανακρίτριας και ένα μήνα περίπου μετά το συμβάν εμφανίστηκε η ίδια ενώπιον της ανακρίτριας δίδοντας κατάθεση και μάλιστα πολυσέλιδη. Επιπλέον, στην ιατρική οδηγία η παθούσα χαρακτηρίζεται περιπατητική».

Μετά την μετατροπή της αρχικής κατηγορίας σε πλημμέλημα, ο 52χρονος ποινικολόγος παραπέμπεται να δικαστεί στο Εφετείο Αθηνών και όχι σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

«Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή του Απόστολου Λύτρα σε δίκη ως υπαίτιος για το έγκλημα της ενδοοικογενειακής επικίνδυνης σωματικής βλάβης και πρέπει να αρθεί η προσωρινή κράτηση του κατηγορούμενου με περιοριστικούς όρους. Ο ξυλοδαρμός στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα μάτια με γροθιές, η σφοδρότητα και η συχνότητα των χτυπημάτων ήταν τέτοια που ο κατηγορούμενος ήξερε ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του θύματος και ήθελε να προκαλέσει τις απλές σωματικές βλάβες», λέει η απόφαση.

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου πάντως ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να ανακαλέσει τις καταθέσεις της για τον ξυλοδαρμό. Δηλώνει αποφασισμένη να επαναλάβει κατά γράμμα τους ισχυρισμούς της και δίνει ραντεβού με τον Απόστολο Λύτρα στα δικαστήρια.

Ο διάσημος ποινικολόγος είχε ζητήσει συγγνώμη από την πρώτη στιγμή. Είχε μιλήσει για ένα λάθος που συνέτριψε την επαγγελματική του πορεία και είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς αρχικά, να ρίξει γέφυρες με την πλευρά της Σοφίας Πολυζωγοπούλου.

«Είμαι βέβαιος ότι ο συνάδελφος Απόστολος Λύτρας από σήμερα θα βρει τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις για να επανέλθει στην άσκηση του λειτουργήματός μας , ώστε και ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του να ζήσουν από τώρα και στο εξής όπως τους αξίζει», σημείωσε ο Απόστολος Λύτρας.

Ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί τον Απόστολο Λύτρα, είναι ο πλειστηριασμός του σπιτιού του, στο Πάτημα Χαλανδρίου, σε ένα μήνα από σήμερα.

Μετά το πιο πικρό καλοκαίρι του Απόστολου Λύτρα στις φυλακές Κορυδαλλού και Κορίνθου, έρχονται εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της πολύκροτης υπόθεσης με φόντο πλέον τη δίκη του ποινικολόγου για τον ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου.

Τα πρώτα λόγια του Απόστολου Λύτρα μετά την αποφυλάκισή του

Αποφυλακίστηκε στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης (12.09.2024) ο Απόστολος Λύτρας. O γνωστός ποινικολόγος έκανε την πρώτη του δήλωση μετά την αποφυλάκισή του, λέγοντας:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους δικηγόρους μου, την οικογένεια μου και τους συναδέλφους όλους, οι οποίοι μου συμπαραστάθηκαν σε αυτή την δυσκολία».

Εμπλοκή στην αποφυλάκιση Λύτρα

Πάνω στην απόφαση του Συμβουλίου για την αποφυλάκιση γραφόταν ότι ο Απόστολος Λύτρας παραπέμπεται να δικαστεί στο Μονομελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών αντί για Μονομελές Εφετείο Αθηνών.

Ουσιαστικά δηλαδή δεν θα έπρεπε να υπάρχει η λέξη «Πλημμελημάτων», κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι δικηγόροι δικάζονται μόνο στο Εφετείο.


Πηγή