Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη, εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσωπο που έχει συλληφθεί να είχε εμπλοκή με το δέμα βόμβα που έφτασε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος είχε φθάσει με αλληλογραφία και παραδόθηκε στο γραφείο της προέδρου εφετών που ήταν η παραλήπτριά του, στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε έναν μεγάλο φάκελο αλληλογραφίας και μεταφέρθηκε στο γραφείο της τελευταίας, η οποία έλειπε με άδεια και επέστρεψε στην υπηρεσία της για να διαβάσει υποθέσεις που πρόκειται να δικάσει. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν και ο σύζυγός της, συνταξιούχος αξιωματικός του Στρατού, που επιχείρησε να ανοίξει τον φάκελο για να την εξυπηρετήσει, ενώ τον θεώρησε ύποπτο από το μέγεθός του.

Στη συνέχεια, αστυνομικός της Ασφάλειας των δικαστηρίων κλήθηκε να παραλάβει και να μεταφέρει τον φάκελο στην κεντρική είσοδο όπου υπάρχει μηχάνημα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων X-RAY, όμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια για τον έλεγχο των αποσκευών. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος περιείχε καλώδια συνδεδεμένα με μπαταρίες. Σήμανε συναγερμός, όλοι απομακρύνθηκαν από το σημείο και εκκενώθηκε το Μέγαρο, με τους υπαλλήλους, τους δικαστικούς και τους πολίτες να αποχωρούν από την πλαϊνή έξοδο. Άμεσα παρενέβησαν αστυνομικοί του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. (ΤΕΕΜ) που εξουδετέρωσαν τη βόμβα, αποτρέποντας τυχόν θύματα από την έκρηξή της.

Ο ύποπτος φάκελος εξετάστηκε από το μηχάνημα Χ-RAY και επιβεβαιώθηκε ότι περιείχε μηχανισμό με εκρηκτική ύλη, και συγκεκριμένα ζελατοδυναμίτιδα. Η ποσότητα που βρέθηκε ήταν μισό κιλό ζελατοδυναμίτιδας και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών σε περίπτωση που θα γινόταν η έκρηξη του δέματος θα υπήρχαν 8 – 10 νεκροί.

Τα στοιχεία των Αρχών που τις οδήγησαν στην σύνδεση των υποθέσεων

Την ευθύνη είχε αναλάβει τότε μία οργάνωση με το όνομα «Ένοπλη Απάντηση» για αυτή την απόπειρα επίθεσης στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως που είχε κάνει εντύπωση στους αστυνομικούς τότε, όπως σημείωσε ο αστυνομικός συντάκτης, είναι ότι υπήρχε στην συγκεκριμένη προκήρυξη επιμονή σε θέματα συγχώνευσης ποινών κι ότι ήταν αυστηρή η πρόεδρος των Εφετών, που ήταν και η παραλήπτρια του δέματος-βόμβα . Επίσης αναφερόταν στην προκήρυξη ότι η πρόεδρος των Εφετών δεν θα την γλιτώσει την επόμενη φορά κι ότι η επίθεση εναντίον της θα είναι με σφαίρες.

Από περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός είχε χειριστεί πράγματι υπόθεση συγχώνευσης ποινών για ληστεία σε σούπερ μάρκετ στην Κατερίνη και ληστεία σε τράπεζα στην Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον οι αστυνομικοί συνδύασαν το συγκεκριμένο περιστατικό και με ένα άλλο. Μία άλλη δικαστής που είχε χειριστεί υπόθεση με ληστείες στην οδό Μητροπόλεως είχε κι αυτή δεχθεί βόμβα στο σπίτι της, χωρίς ευτυχώς να εκραγεί.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι οι αστυνομικοί φαίνεται να έχουν καταλήξει και να έχουν συσχετίσει την βόμβα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης με τα πρόσωπα που συνελήφθησαν σήμερα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με βάση των μαρτυριών για τον κούριερ που παρέδωσε το δέμα, αλλά και φαίνεται να έχουν βρεθεί ίχνη DNA και αποτυπώματα στην βόμβα που είναι συμβατά με κάποιους από τους υπόπτους που έχουν συλληφθεί.


Πηγή