Μια διαφορετική πολιτική εκδήλωση πραγματοποίησε ο συνδυασμός του Δημήτρη Τραπεζιώτη «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ – ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» χθες το βράδυ στον πεζόδρομο της Ηλία Ηλιού. Ήταν μια γιορτή του «Ανοιχτού και Πράσινου» όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο Δήμητρης Τραπεζιώτης , περιελάμβανε ομιλία και μουσική εκδήλωση. Προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα συμβολικά για την προώθηση και στήριξη της τοπικής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, προβάλλοντας το μοντέλο των δημιουργικών πόλεων που θέτουν στο επίκεντρο της δημοτικής τους πολιτικής τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Ακολούθως ανέλυσε τις έννοιες του «Ανοιχτού και Πράσινου» και της Βιώσιμης Πόλης και ανέφερε ότι ο δήμος Αγρινίου και ειδικά η πόλη του Αγρινίου βιώνει μια ιδιότυπη συγκοινωνιακή και οικονομική απομόνωση.
Άσκησε σκληρή κριτική στο Γιώργο Παπαναστασίου κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για την απομόνωση αυτή και για το γεγονός ότι το Αγρίνιο δεν συνδέθηκε απ’ευθείας με κάθετη σύνδεση, με την Ιόνια Οδό, διότι το Μάιο του 2004 σε διημερίδα που έγινε στην Πρέβεζα με τίτλο «Ιόνια Οδός – εξελίξεις προοπτικές» ως Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτ/νίας ο Παπαναστασίου με την εισήγησή του πρότεινε για την ανακατασκευή του τμήματος της Εθνικής Οδού από Ερμίτσα ως Κουβαρά -Μπάγια με ένα επιπλέον ίχνος ανά κατεύθυνση και είπε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει την άμεση και οικονομική λύση για την σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Ιδού λοιπόν ποιος είναι υπεύθυνος για την μη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Καμιά αναφορά δεν έκανε για την κάθετη – απ’ευθείας σύνδεση ώστε να ενταχθεί στο σχεδιασμό για την υλοποίηση του έργου της Ιόνιας Οδού και έρχεται λοιπόν σήμερα υποκριτικά και μιλάει για την κάθετη σύνδεση με την Ιόνια Οδό , η οποία όμως δυστυχώς, παρά τις διακηρύξεις και υποσχέσεις του επι 9 ολόκληρα χρόνια, δεν έγινε ποτέ. Τόνισε επίσης ότι είναι κατάχρηση δικαιώματος και καθεστωτική αντίληψη να επιμένει ο κ. Παπαναστασίου στην επανεκλογή του όταν ο Δήμος Αγρινίου χάνει συνεχώς δυνάμεις και οδηγείται από ήττα σε ήττα.
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Τραπεζιώτης άσκησε δριμεία κριτική στον Κώστα Πιστιόλα τονίζοντας οτι δεν έχει θέσεις και προτάσεις και δεν ακούσαμε ποτέ την άποψή του για τα θεσμικά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης παρά μόνο είδαμε διατυπωμένη σε ένα έντυπο μια προκάτ έκθεση ιδεών κατασκευασμένη από εταιρεία των Αθηνών. Επίσης αποκάλυψε πρόσωπα και συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τον κ. Πιστιόλα . Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να καταρτίσουν εκλογικό συνδυασμό , ομοïδεάτες που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον σημερινό απερχόμενο δήμαρχο και οι οποίοι όλα τα χρόνια ευθυγραμμίστηκαν και πολιτικές επιλογές και ρυθμίσεις της παρούσης κυβέρνησης που προκάλεσαν πρωτοφανή υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σ’αυτούς που αυτομόλησαν, γιατί προέταξαν το προσωπικό τους συμφέρον και ακόμη σ’αυτούς τους οποίους προσκάλεσα ο ίδιος προφορικά και εγγράφως να διαμορφώσουν , στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, ένα ενιαίο Δημοκρατικό – Προοδευτικό Μέτωπο για την ανατροπή της σημερινής καθεστωτικής δημοτικής αρχής και το οποίο μέτωπο διέσπασαν κάνοντας μια άλλη επιλογή για την οποία θα πρέπει να πάρουν και την ευθύνη.
Τέλος αναφερόμενος σε στοιχεία που έφτασαν στα χέρια του από το ΓΕΜΗ είπε συγκεκριμένα : Μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο «ΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» στην οποία Πρόεδρος είναι ο κ. Κώστας Πιστιόλας και που έχει ως αντικείμενο την παραγωγή και εκμετάλλευση ενέργειας με φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες ή άλλες ΑΠΕ με σκοπό το κέρδος είναι ταυτόχρονα και μέλη του ψηφοδελτίου του κ. Πιστιόλα. Άρα τα ίδια πρόσωπα που συνδέονται μεταξύ τους με οικονομικούς όρους και συμφέροντα συμμετέχουν και στο ψηφοδέλτιο του κ. Πιστιόλα. Και ως εκ τούτου , ευλόγως σκέφτεται κάποιος ότι η συμμετοχή τους μπορεί να αποσκοπεί και στην προώθηση των συμφερόντων τους. Στο ερώτημα που μπορεί κανείς εύλογα να διατυπώσει: «Και τι πειράζει να είναι κάποιος μέλος ενεργειακής κοινότητας και ταυτόχρονα υποψήφιος για το Δήμο;» Η απάντηση είναι: Βεβαίως και πειράζει διότι:
Α) Υπάρχει μια σύγκρουση συμφερόντων, μια σύγκρουση καθηκόντων, διότι η επιδίωξη ικανοποίησης των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων των μελών της εν λόγω Ενεργειακής Κοινότητας έρχεται σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον όπως αυτό εκφράστηκε με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου για την μη εγκατάσταση αιολικού σταθμού με ανεμογεννήτριες στον Αράκυνθο.
Β) Οι ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις παραγωγής και εκμετάλλευσης ενέργειας είναι αυτές που έχουν καταλάβει το σύνολο σχεδόν του ηλεκτρικού χώρου εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη και λειτουργία των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν ως σκοπό όχι το κέρδος αλλά την ελάφρυνση των πολιτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Γ) Στο σημερινό κόσμο δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση να δουλεύει δυοίν κυρίοις, να λειτουργεί δηλαδή ταυτόχρονα με κριτήρια ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος.
Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι: «Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει την αλήθεια για να μπορεί να αποφασίσει με γνώση και διαύγεια». Και τόνισε ότι ο δήμος είναι θεσμός συνυφασμένος με τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον και όχι μαγαζί ή επιχείρηση.
Πηγή