Με ορατό ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η ΕΕ αναζητά τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης. Στην παρούσα φάση για μια ακόμα φορά οι χώρες της Ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εμφανίζονται μοιρασμένες σε στρατόπεδα ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχε τονίσει πριν την έναρξη της συνόδου πως το μεταναστευτικό μπορεί να γίνει βιώσιμο, μόνο εάν επιστραφούν όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ.

«Η Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της παράνομης μετανάστευση. Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική, είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ούτε η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ούτε μια πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών από την Μέση Ανατολή μπορούν να πείσουν τους Ευρωπαίους να βρουν κοινό τόπο στο Μεταναστευτικό μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων. Το χάσμα των απόψεών τους φαίνεται να είναι αγεφύρωτο.

Τα στρατόπεδα στη ΕΕ για το Μεταναστευτικό

Τρία είναι τα κυριότερα στρατόπεδα. Το πρώτο είναι η Γερμανία και η Ολλανδία που θέλουν αυτή η σύνοδος να έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Το δεύτερο είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και συνολικά ο ευρωπαϊκός νότος που θέλει οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Το τρίτο είναι Πολωνία και Ουγγαρία που λένε όχι σε όλα. Δεν θέλουν να σεβαστούν καμία ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό, δεν θέλουν να δεχθούν κανέναν μετανάστη ή πρόσφυγα

Η Ελλάδα προσβλέπει σε καινοτόμες λύσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των επιστροφών.


Πηγή