Για τις εκλογές στην Βρετανία αλλά και τις γεωπολιτικές και διεθνείς εξελίξεις μίλησε ο κ. Καιρίδης.
«Η μεγάλη ανατροπή, η μεγάλη αλλαγή στην Βρετανία, η μεγάλη νίκη των Εργατικών, που αποκτούν μια ευρύτατη πλειοψηφία κοντά στις 160 έδρες. Αν και δεν έχει κλείσει ακόμα σε κάποιές περιφέρειες αλλά πάει προς τα εκεί. η συντριβή των Συντηρητικών μετά από 14 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά μετά το 005 που κερδίζουν οι Εργατικοί. Τελευταία στιγμή κατάφεραν οι Συντηρητικοί να περιορίσουν τις απώλειες από διψήφιο αριθμό εδρών φαίνεται πως θα φτάσουν τις 140-150 έδρες. Είναι η χειρότερη επίδοση στην ιστορία των Συντηρητικών. Ο Σούνακ εξελέγη αλλά πάρα πολλοί υπουργοί της κυβέρνησής του έχει αποτύχει, αι ο Στάρμερ είναι ο νέος πρωθυπουργός. Κατά βάση έχασαν οι Συντηρητικοί», είπε αρχικά.
Μπορεί να στρέψει ξανά το βλέμμα της η Βρετανία προς την ΕΕ;
Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, «Είναι λάθος να κάνουμε γενικεύσεις, όπως έκαναν κάποιοι με την Γαλλία και την Λεπέν. Υπάρχουν χώρες που η Ακροδεξιά κατέρρευσε πχ στην Πορτογαλία. Οπωσδήποτε αναμένεται μια πολύ πιο λειτουργική σχέση με την ΕΕ και άρα μια καλύτερη συμφωνία κυρίως στο εμπόριο. Το Brexit ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία της ΕΕ. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί η Βρετάνια είναι η 2η μεγαλύτερη οικονομία και η πρώτη αμυντική δύναμη μαζί με την Γαλλία. Είναι πυρηνικές δυνάμεις. Καλό είναι να εστιάζουμε στην μεγάλη εικόνα».
Και συνέχισε: «Ο Τραμπ είναι λίγα βήματα πριν την εκλογή του. έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την αποτυχία Μπάιντεν. Αν εκλεγεί ο Τραμπ, με τις γνωστές του θέσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Ευρώπη. Ότι ο Πούτιν ο οποίος σήμερα ενισχύεται στην Ουκρανία, ενδεχομένως να επηρεάσει την συνοχή του ΝΑΤΟ. Το γεωστρατηγικό περιβάλλον τα επόμενα χρόνια βαραίνει ακόμη περισσότερο. το να έρθει η Βρετανία σε μια πορεία σύγκλισης και συνεννόησης με την Ευρώπη, το να υπάρξουν ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Γαλλία, το να ανασκουμπωθεί η Γερμανία που έχει αφεθεί αμυντικά και να κινητοποιηθούμε απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους είναι κάτι σημαντικό. Εάν διαταραχθεί το ΝΑΤΟ, τα «ζιζάνια» και στην περιοχή μας, οι αναθεωρητές, είναι πολλοί και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο. Η Ελλάδα έχει το μεγάλο χαρτί να παίξει ότι εμείς ως προς τις αμυντικές μας δαπάνες δίνουμε πολύ πάνω από το μίνιμουμ. Όμως ό,τι και να δώσει η Ελλάδα, αν δε δώσει η Γερμανία ή οι μεγάλες οικονομίες, προφανώς η Ευρώπη μένει μετέωρη. Δεν βλέπω την Αμερική στην εγρήγορση που θα έπρεπε. Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για τον Τραμπ».
Μεταξύ άλλων οι πολιτικοί τοποθετήθηκαν για τα εσωτερικά ζητήματα και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.
Κεδίκογλου: «Τα κόμματα έχουν ταυτοτικό πρόβλημα – Η κριτική όταν είναι καλόπιστη είναι πλούτος»
Ο κ. Κεδίκογλου για το ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα είπε:
«Έχουμε την έκθεση του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε το θέμα με τους μισθούς οι οποίοι είναι στο επίπεδο του 1998, 9 στους 10 ΑμεΑ δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα. Είμαστε 2οι μετά την Βουλγαρία σε ιδιωτικές δαπάνες για την υγεια. Τα κόμματα έχουν πρόβλημα ταυτοτικό πια. Δεν είναι εύκολη η κρίση. Αυτά θέλει ο κόσμος να αντιμετωπίσουμε. Θέλει μια πολιτική που να του λύσει τα χέρια. Απαιτείται ειλικρινής διάλογος για να λυθούν τα προβλήματα. Παλαιότερα φαινόταν ότι είχαμε δυσανεξία στην κριτική. Η κριτική όταν είναι καλόπιστη είναι πλούτος. Ο κ. Κασσελάκης ήταν πιο συναινετικός και νομίζω ότι κατάλαβε ότι το μήνυμα των εκλογών είναι ότι είναι σωστό να συνεδριάζουν τα όργανα. Ο Αλέξης Τσίπρας όπου του ζητήθηκε ήταν εκεί και τώρα δεν έχει το μυαλό του στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο κόμμα και να δούμε σε τι κατεύθυνση θα είναι, και τα στελέχη του να έχουν κομματική συνείδηση. Όλα θα συζητηθούν ενόψει του καταστατικού συνεδρίου. Εκεί θα δούμε πού πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι αλλαγές θα γίνουν και τι πρέπει να αλλάξει».
Έχει αριστερή συνείδηση ο Στέφανος Κασσελάκης;
Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου «έτσι λέει ο ίδιος, αυτό πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Συνείδηση με την έννοια την κομματικής λειτουργίας, αυτό δεν το έχει λόγω απειρίας. Το να αισθάνεται αριστερός και να παλεύει για την Αριστερά, αυτό μπορεί. Ακολουθεί έναν τρόπο που δεν είναι συνήθης για την Αριστερά. Αυτό δεν αποκλείει κάποιον να είναι Αριστερός.
Όσο για την εικόνα με το πανάκριβο αυτοκίνητο που βγήκε ο κ. Κασσελάκης για να συναντήσει τους απολυμένους υπάλληλους της εφημερίδας Αυγή: «δεν είναι τόσο το πανάκριβο αυτοκίνητο, που είναι του κόμματος. Η εικόνα του ότι οι εργαζόμενοι του είπαν πως δεν ήρθες να μας το πεις από κοντά και μας το ανακοίνωσες από απόσταση, είναι δύσκολο. Πρέπει να κοιτάς τον άλλον στα μάτια και να του εξηγείς. Η εικόνα αυτή θα μας δυσκολέψει όταν η Αριστερά πάει σε εργοστάσιο και πει στους εργαζόμενους «είμαστε μαζί σας». Χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια για να προστατευθεί και ο πρόεδρος και το ίδιο τοπ κόμμα».
Πάνας: Πρέπει να επικεντρωθούμε στον πλουραλισμό ιδεών και πολιτικής
Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε ο κ. Πάνας.
«Αυτοί που παρακολουθούν τις εργασίες του ΠΑΣΟΚ, το 2017 ήταν 9 υποψήφιοι και 7 το 2021. Υπάρχει μια διαδικασία συλλογής υπογράφων που δεν θα κλείσει τελικά σε αυτό το νούμερο. Άρα είναι φερόμενοι ως υποψήφιοι. Δεν θα υποβαθμίσουμε μια διαδικασία σε σχέση με τον αριθμό των υποψήφιων. Πρέπει να επικεντρωθούμε στον πλουραλισμό ιδεών και πολιτικής ώστε να μαζικοποιήσουμε αυτή την διαδικασία και να υπάρξει αντίστοιχη πολιτική νομιμοποίηση ως προς αυτή την διαδικασία», σημείωσε.
Χρειαζόταν στην προκειμένη φάση το ΠΑΣΟΚ νέο αρχηγό;
Όπως ανέφερε ο κ. Πάνας, «Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόταν πολιτικό διάλογο. Διαφωνώ με τον τρόπο που καταλήγει η διαδικασία. Θεωρώ ότι είναι πολύ γρήγορη. Συμφωνώ ότι πρώτη είναι η πολιτική και μετά τα πρόσωπα. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί όχι ad hoc μη κυβερνητικές οργανώσεις. Πρέπει να επιλέξουμε τι είμαστε την επόμενη μέρα. Ο κ. Ανδρουλάκης πήρε την απόφαση να γίνουν εκλογές στο κόμμα».
Πηγή