Δημήτρης Μητροπάνος: Σαν σήμερα γεννήθηκε η «εθνική μας φωνή» – Η ιστορία που δε σβήστηκε ποτέ!

    Αν ζούσε σήμερα, ο Δημήτρης Μητροπάνος θα έκλεινε 77 χρόνια ζωής!

    Γεννημένος στις 2 Απριλίου 1948 στα Τρίκαλα, ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής άφησε το στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι με τρόπο που ελάχιστοι κατάφεραν.

    Μπορεί να έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου 2012, αλλά τα τραγούδια του συνεχίζουν να ακούγονται, να συγκινούν και να εκφράζουν τις πιο βαθιές πτυχές του ελληνικού συναισθήματος.

     

    Από την Αγία Μονή Τρικάλων στην «Κολούμπια»

    Η πορεία του ξεκίνησε από νωρίς. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του και, από τα πρώτα του χρόνια, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις δυσκολίες της ζωής. Στην Αθήνα, όπου μετακόμισε για να κυνηγήσει το όνειρό του, γνωρίστηκε με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και έπειτα με τον μεγάλο Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο περιέγραφε ως «δεύτερο πατέρα». Δίπλα του έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και άρχισε να χαράζει τη δική του ξεχωριστή διαδρομή.

    Οι πρώτες ηχογραφήσεις και η καθιέρωση

    Το 1967 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Θεσσαλονίκη». Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε μια λαμπρή πορεία με συνεργασίες που σφράγισαν τη σύγχρονη μουσική ιστορία. Μεγάλοι δημιουργοί όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Μάριος Τόκας, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι εμπιστεύτηκαν τη φωνή του.

    Η «εθνική φωνή» της Ελλάδας

    Η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου είχε μια σπάνια καθαρότητα και συγκινησιακή δύναμη. Ερμήνευε το λαϊκό τραγούδι χωρίς υπερβολές, αλλά με αλήθεια. Από τα «Λαδάδικα» και τη «Ρόζα», μέχρι την «Εθνική μας μοναξιά», κάθε στροφή είχε μέσα της μια ιστορία. Το 1996, σε μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές της καριέρας του, κυκλοφόρησε το εμβληματικό άλμπουμ «Στου Αιώνα την Παράγκα» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, του Άλκη Αλκαίου και άλλων σημαντικών δημιουργών.

     

    Η απλότητα του χαρακτήρα του

    Παρά τα φώτα της δημοσιότητας, ο ίδιος επέλεγε μια ζωή σεμνή και απλή. Δεν έμαθε ποτέ να παίζει μουσικό όργανο, ούτε διάβαζε νότες, αλλά είχε έμφυτη μουσικότητα. Πάντα γήινος και προσγειωμένος, δεν έπαψε ποτέ να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. «Δεν θέλω την ανημπόρια, αυτό μόνο φοβάμαι», είχε πει σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις.

    Η προσωπική του ζωή και οι αξίες του

    Απέκτησε δύο κόρες, την Αναστασία και τη Μυρσίνη, από τον δεύτερο γάμο του με τη Βένια Μητροπάνου και συχνά μιλούσε για εκείνη με αγάπη: «Η Βένια είναι ο άνθρωπός μου». Ήταν λάτρης της παρέας και της νύχτας, άνθρωπος αληθινός και παθιασμένος.

    Η υγεία, οι δίσκοι και το τέλος

    Η υγεία του δοκιμάστηκε πολλές φορές, με αποκορύφωμα τη μεταμόσχευση νεφρού στη Γαλλία, η οποία του χάρισε χρόνια ζωής και δημιουργίας. Η «επιστροφή» του μετά την περιπέτεια αυτή ήταν καθηλωτική, με νέες ηχογραφήσεις και σημαντικές συνεργασίες. Το τραγούδι «Η Εκδρομή» σηματοδότησε τη δισκογραφική του επάνοδο.

    Το 2012 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Ήλιος Κόκκινος» με τρία τραγούδια σε μουσική Μάριου Τόκα, ήταν τα τελευταία που ηχογράφησε, λίγες μόλις μέρες πριν φύγει από τη ζωή.

    Ένας ζωντανός μύθος

    Ο θάνατός του στις 17 Απριλίου 2012 σκόρπισε βαθιά θλίψη. Η Ελλάδα αποχαιρέτησε έναν μεγάλο, αλλά δεν τον ξέχασε ποτέ. Γιατί ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν υπήρξε απλώς ένας κορυφαίος τραγουδιστής. Υπήρξε ένας ζωντανός μύθος. Κάθε του τραγούδι είναι μια ανάμνηση. Κάθε του ερμηνεία, ένα κομμάτι ψυχής.

    Πηγή:gossip-tv.gr