Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA αποτυπώνει ότι η κοινωνία παραμένει κατά βάση δυσαρεστημένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ιδίως σε τομείς όπως ο πληθωρισμός, η εγκληματικότητα, η παιδεία, την ώρα που παραμένει ο διχασμός για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ καταγράφεται έντονη αλληλεγγύη προς τους αγρότες.

Όλα αυτά δείχνουν ότι σε πείσμα μιας κυβερνητικής ρητορικής που προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα «παντοδυναμίας» της κυβέρνησης, στη βάση της απουσίας ισχυρής πολιτικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια αρκετά ισχυρή, πολύμορφη, αναγκαστικά αντιφατική αλλά όχι γι’ αυτό λιγότερο σημαντική, κοινωνική αντιπολίτευση, που εξελίσσεται και σε μια ολοένα και πιο σημαντική παράμετρο της πολιτικής συγκυρίας και του τρόπου που αρθρώνεται ο πραγματικός πολιτικός συσχετισμός δύναμης.

Όλα αυτά φαίνονται και στα στοιχεία που παραθέτει η δημοσκόπηση.

Πρώτα από όλα, ως προς τη συνολική αποτίμηση της κατάστασης της χώρας, το 60% επιμένει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι πηγαίνουν προς τη σωστή.

Ως προς τα προβλήματα της χώρας, οι πολίτες εξακολουθούν – στις αυθόρμητες απαντήσεις τους – να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, δείχνοντας πως η «κρίση κόστους ζωής» παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της κοινής γνώμης για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλήμάτων: της διαφθοράς, των φυσικών καταστροφών, του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας, δηλαδή τα προβλήματα γύρω από τα οποία καταγράφεται μια ιδιαίτερα έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει 73% αρνητικές γνώμες στο θέμα της εγκληματικότητας, 72% στο θέμα του πληθωρισμού, και 70% στο θέμα των φυσικών καταστροφών και της διαφθοράς.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κυβέρνηση παίρνει ιδιαίτερα αρνητική βαθμολογία και σε ένα ζήτημα που το θεωρεί «αιχμή» των μεταρρυθμίσεών της, αυτό της παιδείας, καθώς το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας.

Αρνητικές είναι οι γνώμες και σε ένα θέμα που υποτίθεται ότι αφορά τον πυρήνα μιας φιλελεύθερης τοποθέτησης, αυτό των ατομικών ελευθεριών. Το 46% έχει μάλλον αρνητική εντύπωση για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ως προς την προστασία των ατομικών ελευθεριών και μόνο το 33% την αποτιμά θετικά ως προς αυτό το θέμα.

Ως προς το θέμα της αλλληλεγγύης προς τους αγρότες, είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά υποστήριξης των αιτημάτων των αγροτών, που φτάνουν το 82%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (62%) αντιμετωπίζουν θετικά και τις μορφές των κινητοποιήσεων.

Ως προς το θέμα των γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έρευνα συνεχίζει να αποτυπώνει την ίδια τάση που είχε καταγραφεί και στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου. Εξακολουθεί να αποτυπώνεται αρκετά ισχυρή αποδοχή του γάμου (60%), και ταυτόχρονα ισχυρή διαφωνία με την τεκνοθεσία, αν και με μια μικρή υποχώρηση στο 66% από 69% που ήταν τον Ιανουαρίου. Και πάλι αποτυπώνεται ότι ένα από τα θέματα όπου σαφέστατα οι απαντήσεις πολώνονται στον άξονα αριστερά – δεξιά, ιδίως στο θέμα της τεκνοθεσίας όπου πλειοψηφικά υπέρ είναι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί.


Τέλος, ως προς το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη. Το 51% δηλώνει υπέρ της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και το 45% κατά.

Η πόλωσης ως προς τις ηλικίες έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη νεολαία (17-27) δηλαδή την ηλικιακή κατηγορία που την αφορά άμεσα το θέμα, η απόρριψη των ιδιωτικών πανεπιστημίων παραμένει πλειοψηφική με το 59% να ειναι κατά, ενώ πιο θετικοί είναι οι άνω των 79.

Αντίστοιχα, ως προς τις επαγγελματικές/κοινωνικές κατηγορίες, έχει σημασία ότι κατεξοχήν απορριπτικοί είναι οι φοιητές, με 68%, που εξηγεί και τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και οι άνεργοι, με τους μισθωτούς να είναι διχασμένοι και πιο ενθερμους υποστηρικτές τους συνταξιούχους και τους ελευθερους επαγγελματίες / εργοδότες.


Η ταυτότητα της έρευνας


Πηγή