Διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου προκάλεσε η πρωτόγνωρη και προκλητική κίνηση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού τους στην Downing Street.

Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, ότι ο Ρίσι Σούνακ δεν θα έβλεπε τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη που εξέφρασε δημόσια την ενόχλησή του.

«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Downing Street προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό δηλώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να δει τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης.

«Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα», επεσήμανε η Downing Street.

Σύγκρουση με φόντο την Ακρόπολη

Πληροφορίες θέλουν τον Βρετανό πρωθυπουργό να κλείνει την πόρτα στον Κυριακό Μητσοτάκη, λόγω των όσων ανέφερε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στη συνέντευξή του στο BBC.

«Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διπλωματική απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού σχολιάστηκε από την βρετανική κοινή γνώμη, ενώ προσερχόμενοι στο υπουργικό συμβούλιο τα μέλη της κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός.

Η Downing Street στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει να μην αναφερθούν στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα κάτι που διαψεύδει η Αθήνα.

«Ήταν σίγουρα μια απρεπής κίνηση που αναγνωρίζεται.  Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν γνωστό ότι θα συζητηθεί και θα ακουστεί η θέση μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εμείς δεν θέλουμε να γενικεύσουμε ούτε να δημιουργήσουμε μια διμερή κρίση. Ούτε δουλειά μας είναι ούτε θα ήταν θεσμικά σωστό να γίνουμε ερμηνευτές μιας απρεπούς και μιας αδικαιολόγητης και όπως φαίνεται κατά κοινή ομολογία και των Ελλήνων και των Βρετανών πολιτών και συνολικά απόφασης του Βρετανού πρωθυπουργού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», εκπρόσωπος του βρετανικού μουσείου δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα συνεχίζονται κανονικά.

«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

«Θα σας το πω ξανά. Πιστεύω πως ήταν μια κακή μέρα. Αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του δεν αποτελούν μόνο δική του άποψη. Είναι η κοινή άποψη 11 εκατομμυρίων Ελλήνων και πιστεύω πολλών ακόμα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο», επεσήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Για απρεπή στάση του Βρετανού πρωθυπουργού κάνουν λόγο όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητώντας ενημέρωση από την κυβέρνηση.

«Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από την απόλυτα απρεπή στάση του βρετανού πρωθυπουργού, του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό και την ακύρωση της συνάντησης που είχαν λόγω της τοποθέτησης που έχει η χώρα μας και που η παράταξή μας ξεκίνησε τη δεκαετία του 80 με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ένα ζήτημα εθνικό, που υπερβαίνει κόμματα, πρόσωπα, κυβερνήσεις», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η απαράδεκτη ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ, με ευθύνη του Βρετανού πρωθυπουργού, κάθε άλλο παρά δικαιώνει την -εδώ και καιρό- τακτική της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού», υπογράμμισε το ΚΚΕ.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η κίνηση Σούνακ απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό, αποτελεί μέρος της προσπάθειάς του να συσπειρώσει την δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών, αλλά και να αντιμετωπίσει τη δημοσκοπική πτώση της δημοτικότητάς του.


Πηγή