«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που επισκέφτηκε το Ισραήλ χθες και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπέτζαμιν Νετανιάχου σε ένδειξη αλληλεγγύης που υπογραμμίζει την στρατηγική μας φιλία», δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατς.
Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες σε εσωτερικό και εξωτερικό περιείχε η τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για την κατάσταση στο Ισραήλ και την Γάζα.
«Ο συμβιβασμός έχει καταντήσει να είναι μια «βρώμικη» λέξη. Έχουμε μια δυσκολία στα να μπορέσουμε να κάτσουμε να συζητήσουμε για προβλήματα που είναι κοινά μας αγγίζουν όλους, αγγίζουν το σήμερα και το αύριο. Να δουλέψουμε πάνω στη λύση η οποία έχει ήδη προαχθεί από αποφάσεις ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα δύο κράτη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα καταδίκασε τις ωμότητες της Χαμάς σε βάρος αμάχων και αφού μίλησε για την σημασία του ΝΑΤΟ και την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, υπογράμμισε τα προβλήματα που προκαλεί ο πόλεμος.
«Η τρέχουσα κατάσταση που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στο μοντέλο που έχουμε επιλέξει για την ανάπτυξή μας, δημιουργεί επιπλέον κινδύνους στα ζητήματα προμήθειας ενέργειας», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος από την Θεσσαλονίκη στο φλέγον θέμα του Παλαιστινιακού ζήτησε ως ένα πρώτο βήμα επίλυσης να σταματήσουν οι ισραηλινοί εποικισμοί.
«Είναι ανάγκη όσο ποτέ το φλέγον ζήτημα της επίλυσης του Παλαιστινιακού να καταστεί άμεση προτεραιότητα. Πρώτο βήμα η διακοπή των ισραηλινών εποικισμών. Κύριος στόχος η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους», είπε.
Σε στρατιωτικό επίπεδο οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνδρομής προς το Ισραήλ ζήτησαν από την Ελλάδα την άδεια να προσγειώνονται αεροσκάφη τους πέρα από την Σούδα και στην Ελευσίνα.
Πηγή