Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας-αφιέρωμα στην Ίμβρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εγκαινιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό, στην Πινακοθήκη Μάργαρη στην Αμφιλοχία, χθες, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023.

Η έκθεση, εμπνευστής και επιμελητής της οποίας είναι ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Τερψίδης, περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφιών από το νησί και τη ζωή του σε αυτό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, αποτίοντας φόρο τιμής στην υπερτριακονταετή Πρωθιεραρχία του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας.

Ακολουθώντας τον εορτασμό και τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αθανασίου, πολιούχου της Αμφιλοχίας, πλήθος κόσμου γέμισε ασφυκτικά την επάνω αίθουσα της Πινακοθήκης, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας Γιώργο Κατσούλα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον εμπνευστή της έκθεσης Κωνσταντίνο Τερψίδη και τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό. Την εκδήλωση άνοιξε ο Ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Οδυσσέας Κυρόσιμος, ενώ συντονίστρια ήταν η εκπαιδευτικός Ιφιγένεια Χριστοδούλου. Μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, πλαισίωσαν την εκδήλωση δίνοντας έναν ιδιαίτερο τόνο σε αυτή.

Έπειτα από τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, οι οποίες κατέδειξαν την οικουμενικότητα του Ελληνισμού αλλά και την αγάπη που διακατέχει τους Έλληνες για τον τόπο τους, ανεξαρτήτως φυσικών συνόρων, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης, στο ισόγειο της Πινακοθήκης Μάργαρη, από τον κ. Τερψίδη. Ακολουθούμενος από μεγάλο αριθμό ατόμων που είχαν προσέλθει για τα εγκαίνια, ο κ. Τερψίδης εξηγούσε τα πρόσωπα και τα σημεία του νησιού της Ίμβρου που απεικονίζονται στις φωτογραφίες, παρέχοντας πλήθος ενδιαφερουσών πληροφοριών και περιγράφοντας άγνωστες και ανέκδοτες ιστορίες από τη ζωή και ιδιαίτερα τα παιδικά χρόνια της Α.Θ.Π.

Παράλληλα, εκ μέρους του Παναγιότατου, ο κ. Τερψίδης δώρισε το φωτογραφικό λεύκωμα «Πατριαρχικές Αναμνήσεις», στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον ιερέα Οδυσσέα Κυρόσιμο και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας Ρούλα Μέλου.

Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν: ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, συλλόγων και φορέων της πόλης.

Η έκθεση, συνδιοργανωτές της οποίας είναι ο Δήμος Αμφιλοχίας, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας, είναι ανοικτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο κατόπιν επικοινωνίας με τον π. Οδυσσέα Κυρόσιμο (6974152209).


agrinio24.gr