Μετά το πολυαναμενόμενο τετ-α-τετ των δύο ηγετών που πλαισιώθηκε με τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών λαμβάνουν χώρα οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε λέγοντας:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, αξιότιμα μέλη των αντιπροσωπειών, αγαπητοί δημοσιογράφοι. Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ήθελα να τον καλωσορίσω ακόμα μία φορά. Όπως γνωρίζεται επισκέφτηκε την Αθήνα τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο του πέμπτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Η ανταποδοτική επίσκεψη του αξιότιμου Κυριάκου αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας. Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του στο θέμα της ανάπτυξης  των διμερών μας σχέσεων και είμαστε της πεποίθησης πως η ενίσχυση του πνεύματος μεταξύ συνεργασίας Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι για το καλό τόσο των δύο χωρών όσο και της περιοχής μας. Πριν από λίγο είχαμε μία άκρως ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία. Στις συνομιλίες μας εξετάσαμε αναλυτικά τα θέματα της διμερούς μας ατζέντας. Εργαζόμαστε με στόχο να ανεβάσουμε στα 10 δις δολάρια το διμερές μας εμπόριο. Η συμφωνία για τη δημιουργία κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου θα έχει μεγάλη συμβολή στις προσπάθειές μας. Οι χώρες που βρίσκονται σε σεισμική ζώνη έχουν πάντα εκπληρώσει αυτό που απαιτεί το δίκαιο του γείτονα απέναντι στις φυσικές καταστροφές και ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν να βοηθήσουνε η μία την άλλη. Το μνημόνιο κατανόησης του τομέα διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων που υπεγράφη σήμερα επιβεβαίωσε την βάση των συμφωνιών μας με την συμφωνία περί συνεργασίας των επιστημών υγείας, ενισχύσαμε την συνεργασία μας. Στις συνομιλίες μας συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις τουρκοελληνικές σχέσεις. Είμαστε προσηλωμένοι στη βούληση να επιλύσουμε τα περιβλήματα μας στα πλαίσια διεθνούς δικαίου. Η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα μας. Είμαστε σύμφωνοι πως δεν υπάρχει θέση για τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Βλέπουμε το θέμα της μειονότητές ως μία γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Ανταλλάξαμε απόψεις για την γενοκτονία που γίνεται στην Γάζα. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μιλήσουν με δυνατή φωνή απέναντι στην σφαγή. Τον Δεκέμβριο είχα εκφράσει την πεποίθηση πω δεν υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα μεταξύ μας για να μην επιλυθεί. Εστιάζουμε στη θετική ατζέντα. Ανοίξαμε τη Μονή της Χώρας ξανά σε λατρεία και επίσκεψη μετά από απόφαση που λάβαμε το 2020. Είναι ανοιχτό για επίσκεψη προς όλους».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η σημερινή (13/5) συνάντηση ήταν μια θετική εξέλιξη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο χωρών στο πεδίο του εμπορίου και των επενδύσεων.

«Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω απλό τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία που μας επιφυλάξατε. Είναι πολύ σακάτικό που αυτή η προσέγγισή έχει ήδη οδηγήσει σε αποτελέσματα με κοινό όφελος. Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος 5ετίας παρά τις αντιξοότητες αλλά κινούμαστε αναμφίβολα στη σωστή κατεύθυνση. Και οι δύο λαοί απολαμβάνουν τους καρπούς μίας συμφωνίας. Η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών θα πρέπει να ενισχυθεί. Και οι δύο έχουμε πιεστεί από τα μεταναστευτικά κύματα. Ανέκαθεν η Ελλάδα συμφωνούσε και συνεχίζει να συμφωνεί με την ενίσχυση της ΕΕ. Θεωρούμε επιτυχία μας την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται από την Συνθήκη της Λωζάνης. Στο πνεύμα της αρμονικής συνύπαρξή εντάσσεται και η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς. Συζητήσαμε την στενοχώρια και δυσαρέσκειά μας όπως η Μονή της Χώρας άλλαξε χαρακτήρα, και θα λειτουργήσουν ως τέμενος».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τρομοκρατική οργάνωση τη Χάμας.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς αυτό. Απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Χαμάς είναι μιαν αντιστασιακή οργάνωση, όχι τρομοκρατική, καθώς είναι μια οργάνωση που αντιστέκεται στην ισραηλινή κατοχή.


Πηγή