Ο ΕΣΑ για πολλά χρόνια εναντιωνόταν ακόμη και μόνος του σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της Κυριακάτικης Αργίας

Κινδυνολόγοι, Κακόπιστοι, Δογματικοί ήταν μερικά από τα κοσμητικά που συνόδευαν τα μέλη των ΔΣ του ΕΣΑ όταν αποτύπωναν με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο την εναντίωσή τους στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Σήμερα εμείς τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε;

Νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για την προστασία των καταναλωτών ενσωματώνει  ευρωπαϊκή οδηγία και ανοίγει τον δρόμο στην πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, με τη μέθοδο της λήψης της σχετικής απόφασης απόφασης από τις τοπικές αρχές και τους δήμους.

«Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές», αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας δεν είναι πλέον εικασία, σύνδρομο, φαντασίωση ή άρρωστη φοβία.

Είναι με τη βούλα του Υπουργείου Ανάπτυξης και την απόφαση της κάθε Δημοτικής αρχής μια ζοφερή πραγματικότητα.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας αποτελεί οριστική ταφόπλακα στην ύπαρξη των μικρών μαγαζιών και δεν επιτρέπεται σε κανένα συνδικαλιστικό όργανο να παίζει το ρόλο του Δούρειου Ίππου σε τέτοιες πολιτικές πρακτικές και επιλογές.

Η Εμπορική Συλλογική Κίνηση μην έχοντας κομματικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις δε θα διστάσει να καταγγείλει την πολιτική που θέλει να αφανίσει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από την αγορά.

Δε θα ωραιοποιήσει τα λόγια της και δε θα δεχτεί αγόγγυστα την προσπάθεια εξόντωσης των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Δεν είναι αυτό εκσυγχρονισμός. Δεν είναι ανάπτυξη. Είναι κοινωνικό έγκλημα.

ΥΓ: Έχει πραγματικά πολύ μεγάλη αξία και εμείς ως συνδυασμός θα προσπαθήσουμε για αυτό το προσεχές διάστημα, να διαμοιραστεί έστω και ψηφιακά στα μέλη του ΕΣΑ ένα αυτοτελές ειδικό φυλλάδιο από το μακρινό 2008 με τις θέσεις του τότε ΔΣ με τίτλο: «Για την Κυριακάτικη Αργία και την προσπάθεια να καταργηθεί»

Προφητικό αν και δυσάρεστο.     

 Εμπορική Συλλογική Κίνηση


Πηγή