Η παράλληλη παρουσία του πρωθυπουργού στη Λάρισα και του Γάλλου υπουργού Άμυνας μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στην Τανάγρα, αναδεικνύουν την αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Κορωνίδα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας
Η 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, έδρα των «Φαντασμάτων» της Πολεμικής Αεροπορίας, των F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» αλλά και της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, είναι μία από τις πιο νευραλγικές Μονάδες της χώρας. Είναι επίσης η παλαιότερη και καλύτερα φυλασσόμενη βάση αφού εκεί σταθμεύουν υψηλής αξίας αμερικανικά αεροσκάφη, όπως τα MQ-9 Reaper, τα πανίσχυρα «κατασκοπευτικά» drones που είναι επιφορτισμένα με την επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Στην 110ΠΜ βρέθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λάρισα. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα υπερσύγχρονα MQ-9 και να ενημερωθεί για τις δυνατότητες τους από το κλιμάκιο της αμερικανικής Αεροπορίας που μετασταθμεύει στην ελληνική βάση.
Η διαρκής παρουσία αμερικανικών αεροσκαφών στη Λάρισα, αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που προσδίδει η Ουάσιγκτον στην αμυντική συνεργασία με την Αθήνα αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης βάσης που βρίσκεται στην «καρδιά» της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι στην 110 ΠΜ έχουν σταθμεύσει κατά καιρούς τα κορυφαία αμερικανικά μαχητικά, τα «αόρατα» F-22 Raptor αλλά και ιπτάμενα τάνκερ, τα οποία αποτελούν αντικείμενα υψηλής στρατηγικής σημασίας.
Ελληνικό ενδιαφέρον
Οι «Θεριστές» όπως αποκαλούνται τα Μη Επανδρωμένα MQ-9, βρίσκονται εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ήδη διερευνάται η δυνατότητα προμήθειας μικρού αριθμού συστημάτων. Τα Reaper θεωρούνται ιδανικά για την επιτήρηση θαλασσίων ζωνών καθώς έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα από το πεδίο, να συλλέγουν πληροφορίες τις οποίες μεταφέρουν στα κέντρα επιχειρήσεων ενώ μπορούν να μείνουν στον αέρα μέχρι και 48 ώρες, γεγονός που τα καθιστά ικανά για αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Στη «φωλιά» των Rafale
Όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στη Λάρισα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Γάλλος ομόλογός του, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, ξεναγούνταν στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, εκεί όπου χτυπά η «καρδιά» της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας.
Η Τανάγρα αποτελεί εδώ και χρόνια το «σπίτι» των γαλλικών μαχητικών που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Είναι η έδρα δύο πανίσχυρων Μοιρών, της 331 «Θησέας» η οποία επιχειρεί με τα Mirage 2000-5 και της 332 «Γεράκι» η οποία διαθέτει το πιο σύγχρονο μαχητικό του ελληνικού οπλοστασίου, το Rafale F3R.
Οι δύο υπουργοί Άμυνας, συνομίλησαν με στελέχη της Μονάδας, ιπτάμενους και τεχνικούς και κάθισαν στο πιλοτήριο ενός διθέσιου Rafale, παίρνοντας μια «γεύση» από τα μοναδικά χαρακτηριστικά των «δελταπτέρυγων» μαχητικών. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη παραλάβει 10 «Ριπές» ενώ με μικρή καθυστέρηση αναμένεται να αφιχθούν στην 114ΠΜ το 11ο και το 12ο Rafale, περί τα μέσα Μαρτίου. Τα επόμενα έξι αεροσκάφη θα έρθουν το φθινόπωρο και η τελευταία εξάδα για να συμπληρωθεί η πρώτη πολεμική Μοίρα, υπολογίζεται να ενταχθεί στην ΠΑ την άνοιξη του 2024.
Πηγή