Νέα Δημοκρατία

Σε διαρκείς συσκέψεις βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου για τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, που κατέγραψε την απώλεια 1 εκατομμυρίου ψηφοφόρων και τον ανασχηματισμό να παραμένει στο τραπέζι.

«Σίγουρα ένας ανασχηματισμός ταράζει κάπως τα πράγματα και έχει τους συμβολισμούς. Από την άλλη πρέπει να αλλάξουν και οι στρατηγικές», τόνισε το πρωί στο MEGA ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Την ίδια ώρα, γαλάζιοι βουλευτές ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη σύγκλιση των οργάνων του κόμματος.

«Μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, σας ζητώ να συγκαλέσετε σε συνεδρίαση την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να αναλυθούν τα αίτια του δυσμενούς αποτελέσματος για την παράταξή μας», ανέφερε ο Μάριος Σαλμάς.

Ο άμεσος ανασχηματισμός φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής και τη σύνθεση που αυτό θα έχει.

ΣΥΡΙΖΑ

Ενώ Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλαν αμφότεροι πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, η συζήτηση φαίνεται να φουντώνει στους κόλπους των κομμάτων.

«ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο Κασσελάκης και Ανδρουλάκης. Ο λαός θέλει να ενωθούν αυτές οι δυνάμεις και άλλες δυνάμεις και να δώσουν έναν μονομέτωπο αγώνα για αλλαγή κυβέρνησης. Συζητώ για την αυτοτέλεια των κομμάτων, για μια προοδευτική πρόταση», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης στο MEGA.

«Λάβαμε ψήφο προσμονής και εμείς έχουμε την ευθύνη για μια κυβερνητική πρόταση. Δε λέμε όχι στις συμμαχίες και σε έναν διάλογο με την προοδευτική παράταξη, πλην όμως η πρωταγωνιστική δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω social media, εστιασμένο στη μετεξέλιξη του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ

«Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ, όπου έχουν ακουστεί φωνές, όπως της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς.

«Πρόκειται περί μίας αποπροσανατολιστικής συζήτησης. Αυτήν την στιγμή η συζήτηση δεν αφορά στην ηγεσία. Η συζήτηση αφορά στη συγκρότηση μιας δημοκρατικής παράταξης. Να υπάρξει μια αμφίπλευρη συζήτηση και προς το Κέντρο και προς την Αριστερά για να δημιουργηθεί μια δημοκρατική παράταξη», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής.

«Η κ. Γιαννακοπούλου αμφισβήτησε τον πρόεδρο, αυτό το βγάζετε εσείς ως γενικότερο συμπέρασμα. Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες που θα μας φέρουν σε επαφή με τον κόσμο που έστειλε μηνύματα. Όσο η συζήτηση γίνεται με προξενητές και προξενήτρες, χάνει το επίκεντρο των πραγμάτων. Δεν είναι ζητήματα ηγεσιών αυτά», σημείωσε ο Παύλος Χρηστίδης.

Την άλλη εβδομάδα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και έως τα τέλη Ιουνίου η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Την ίδια στιγμή, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Αριστερά, τα σενάρια που ήθελαν τη σύμπλευση των δύο χαρακτηρίζονται ανεδαφικά και αβάσιμα.


Πηγή