15 Σεπτεμβρίου 2023. Εργαζόμενος σε πάρκινγκ στον Πειραιά πέφτει νεκρός από τα χέρια 68χρονου, ο οποίος τον σημάδεψε εξ επαφής στο κεφάλι. Το κυνηγητικό όπλο, με το οποίο δολοφονήθηκε ο 39χρονος, πατέρας τριών παιδιών, κατείχε παρανόμως ο δράστης.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, αστυνομικός έστρεψε κυνηγητικό όπλο σε βάρος της πρώην συζύγου του και την εκτέλεσε στην είσοδο του σπιτιού του. Κι αυτά είναι μόλις δύο από τα αλλεπάλληλα, αντίστοιχα αιματηρά περιστατικά του τελευταίου διαστήματος, που οδήγησαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο της οπλοφορίας και οπλοχρησίας στην Ελλάδα.

2 στους 10 έχουν όπλο

Αυτή τη στιγμή στη χώρα, 1 εκατομμύριο πολίτες διαθέτουν κυνηγητική άδεια, ενώ τα λεγόμενα “σκοπευτικά” όπλα προσεγγίζουν τις 450.000. Κι αυτά είναι μόνο τα νομίμως δηλωμένα, καθώς σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς από αστυνομικές πηγές, τα αδήλωτα όπλα στη χώρα είναι πάνω από 200.000.

Οι προϋποθέσεις για κυνηγετικό όπλο:-

-«Λευκό» ποινικό μητρώο.
-Παθολογικές εξετάσεις
-Ψυχιατρική γνωμάτευση
-Άδεια κυνηγιού

Για την απόκτηση κυνηγητικού όπλου απαιτείται λευκό ποινικό μητρώο, παθολογικές εξετάσεις, ψυχιατρική γνωμάτευση και άδεια κυνηγιού. Ακόμη και να πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ωστόσο, δεν καθίσταται κάποιος κυνηγός, με αποτέλεσμα να είναι πολλοί να είναι εκείνοι που έχουν στο σπίτι τους κάποιο όπλο.

«Κενό» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπάρχει και στην πρόβλεψη απόκτησης σκοπευτικής άδειας αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις πως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταλήξει όπλα στα χέρια ατόμων που δεν πέρασαν τις απαραίτητες εξετάσεις.

«Εκείνο όμως που η Ομοσπονδία κάνει αυτή τη στιγμή, έχουμε την ηλεκτρονική ταυτότητά του αθλητή, είμαστε στη διαδικασία αυτή, όπου οτιδήποτε ακόμη και να ξεπεράσει κάποια εξέταση δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να μπορεί να πάει να γράψει αγώνα χωρίς να είναι στο χώρο. Διότι ηλεκτρονικά θα γίνεται η καταγραφή και από εκεί και πέρα δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως, ούτε καν υποψία ότι δεν είναι εκεί», είπε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, Προέδρος Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της αλλαγής του πλαισίου στη χορήγηση αδειών οπλοφορίας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτείται συχνότερη ψυχιατρική εξέταση. Το μεγάλο ζήτημα, ωστόσο, είναι με τα όπλα που κυκλοφορούν παρανόμως, καθώς υπολογίζεται ότι το 70% αυτών αγοράζονται μέσω διαδικτύου.


Πηγή