Η υπόθεση έφτασε στο ΕΣΡ, μετά από προσφυγές του πρώην γενικού γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, την ίδια ημέρα με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, προκαλώντας σφοδρή πολιτική σύγκρουση και τη πλήττοντας την εικόνα της χώρας για το κράτος δικαίου στο εξωτερικό.
Η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής, η οποία ελήφθη μάλιστα σε τρεις περιπτώσεις, με οριακή πλειοψηφία 5-4, αποτελεί πλήγμα στην ελευθεροτυπία και απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφικής έρευνας.
Το MEGA, από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης της υπόθεσης, καλύπτει ειδησεογραφικά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο είναι βαρύνουσας σημασίας, έχοντας απασχολήσει τα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως Politico, le soir «Reporters United», «Spiegel» καθώς καθώς και την πολιτική ζωή του τόπου.
Το σχόλιο της Αναστασίας Γιάμαλη
Η Αναστασία Γιάμαλη, σχολίασε στις «Εξελίξεις Τώρα» την απόφαση του ΕΣΡ, λέγοντας:
«Εγώ νόμιζα ότι η κριτική που γίνεται ενίοτε δικαίως για τη δημοσιογραφία στη χώρα είναι ότι δεν είναι όσο αποκαλυπτική κι όσο ελεγκτική θα έπρεπε. Εδώ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μας λέει το αντίθετο… Μας λέει ότι συνιστά προσβολή προσωπικότητας η δημοσιογραφική έρευνα. Μας λέει ότι τα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα είναι στο απυρόβλητο ακόμη κι όταν συνδέονται με σκάνδαλα τόσο σοβαρά που αγγίζουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Θα περίμενε κανείς πως μια συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή θα περιφρουρούσε την ελευθερία του Τύπου και σε τελική ανάλυση τη Δημοκρατία. Bέβαια κάποια πιο καχύποπτη από μένα, θα θυμόταν ότι η σύνθεση των μελών του ΕΣΡ, άλλαξε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης».
«Κάποια πιο καχύποπτη από μένα, θα θυμόταν πως σε εκείνη τη συνεδρίαση δεν άλλαξε με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης μόνο η σύνθεση του ΕΣΡ αλλά και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών που υπό την ηγεσία του κ. Ράμμου είχε μετατραπεί σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η θητεία κάποιων μελών έληγε, και η αντιπολίτευση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ήθελε να αλλάξει τον συσχετισμό στη Επιτροπή. Κάποια πιο καχύποπτη από μένα, θα θυμόταν ακόμη, ότι την επόμενη ημέρα, η ΑΔΑΕ θα συνεδρίαζε για να επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για τη μη συνεργασία της στη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών. Όπως θα θυμόταν κάποια πιο καχύποπτη και τις αιχμές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα πρόστιμα του ΕΣΡ στον κ. Βελόπουλο. Κάποια πιο τυπολάτρης από μένα, θα θυμόταν ότι δεν συγκεντρώθηκε καν ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων κι έτσι δεν συμπληρώθηκαν ποτέ τα 3/5 αλλά τα 2,9/5. Καταλάβατε; Καταλάβατε. Είχαμε τις εξοντωτικές αγωγές τύπου SLAPPS, τώρα έχουμε και το ΕΣΡ».
Πηγή