Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα σωματεμπορίας γυναικών από τη Λατινική Αμερική – Πώς δρούσε

  Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα σωματεμπορίας γυναικών από τη Λατινική Αμερική – Πώς δρούσε

  Υπόθεση εξάρθρωσης διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιόταν στην εμπορία και εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών από τη Λατινική Αμερική, παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  Ηπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, της στρατηγού Patricia SALAZAR SANCHEZ, διευθύντριας της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων και INTERPOL των Κολομβιανών Αρχών, του ακόλουθου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α./Γραφείο Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας, Aaron Pavlovic και υπηρεσιακών παραγόντων της ελληνικής και κολομβιανής αστυνομίας.

  Για τον εντοπισμό των θυμάτων και τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε τρία ξενοδοχεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής όπου εντοπίστηκαν οι 15 γυναίκες – θύματα της εγκληματικής οργάνωσης, υπήκοοι Βραζιλίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας και Μαρόκου, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων 5 αλλοδαποί και 3 ημεδαποί.

  Ειδικότερα, συνελήφθη ένας 37χρονος αλβανικής καταγωγής, που ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος, ακόμα τρεις άντρες (ηλικίας 40, 33 και 31 ετών), που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των θυμάτων και την παρακράτηση των χρηματικών αμοιβών, ένας 62χρονος στο ξενοδοχείο του οποίου γίνονταν οι ερωτικές συναντήσεις με τους «πελάτες» και διέμεναν τα θύματα, και τρεις γυναίκες που είχαν αναλάβει την λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου, μέσω του οποίου κανόνιζαν τις συναντήσεις.

  Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της εμπορίας ανθρώπων, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνονται τρία ακόμη μέλη της οργάνωσης, τα οποία και αναζητούνται.

  Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των διερευνώμενων αδικημάτων, κρίθηκε απαραίτητη η συνδρομή και παρουσία εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας της Κολομβίας (Policía Nacional de Colombia) και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της ίδιας χώρας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα- HSI – Homeland Security Investigations), καθώς και των Μ.Κ.Ο. «Our Greece» και «Α21», εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

  Πώς δρούσε η οργάνωση

  Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο εξής:

  – στρατολογούσαν αλλοδαπές γυναίκες, προερχόμενες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τις οποίες και μετέφεραν στην Ελλάδα

  – τις εγκαθιστούσαν σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, όπου διέμεναν σε άσχημες συνθήκες, επιτηρώντας πλήρως τις κινήσεις τους,

  – τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν ερωτικές συναντήσεις με πελάτες έναντι χρηματικής αμοιβής, τις οποίες και κανόνιζαν μέσω γραφείου που λειτουργούσε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου.

  Τα μέλη του κυκλώματος είχαν στήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο τηλεφωνικό κέντρο (call center) που είχε ως «βιτρίνα» κατασκευαστική εταιρεία ιδιοκτησίας του 37χρονου αρχηγικού μέλους, όπου οι τηλεφωνήτριες ενημέρωναν τους υποψήφιους πελάτες ως προς το ποια ιστοσελίδα θα επισκέπτονταν για να δουν το «προφίλ» των εκδιδόμενων γυναικών, ενώ επιπλέον εξηγούσαν και τις επιλογές ως προς τον τόπο όπου θα πραγματοποιούταν η συνεύρεση.

  Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ στις 15 διασωθείσες γυναίκες θύματα της εγκληματικής οργάνωσης, παρασχέθηκε η δέουσα αρωγή και προστασία.

   

   

  Θεοδωρικάκος: «Βασική μας προτεραιότητα η αντιμετώπιση του trafficking»

  Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε σχετικά: «Η αντιμετώπιση του trafficking, της σύγχρονης δουλεμπορίας, της εκμετάλλευσης ανθρώπων, της εμπορικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών, αποτελεί μια από τις βασικότερες, έμπρακτες προτεραιότητες για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Είναι θέμα ανθρωπιάς, δικαιοσύνης, πολιτισμού, σεβασμού στον άνθρωπο. Είναι θέμα απόλυτης τήρησης της νομιμότητας στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Γι’ αυτό το λόγο, θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία για την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τις Αρχές Ασφαλείας της Κολομβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη συμβολή της στην εξάρθρωση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης. Συνεχίζουμε αποτελεσματικά τις διεθνείς συνεργασίες μας, για να ξεριζώσουμε από την Ελλάδα το trafficking, αυτή τη σύγχρονη μορφή δουλεμπορίας».

   

   

  Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων και Interpol των κολομβιανών Αρχών, στρατηγός Όλγα Πατρίτσια Σαλαζάρ Σάντσες, ευχαρίστησε την ΕΛΑΣ για τη διάσωση των θυμάτων και την παροχή βοήθειας, ενώ τόνισε ότι υπήρξε στενότατη συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

  Επιπρόσθετα, η κ. Σάντσες απευθυνόμενη στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, πρότεινε την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας των δυο χωρών για την αντιμετώπιση της εμπορίας και εκμετάλλευσης γυναικών.

  Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ τόνισε ότι «η συντονισμένη συνεργασία ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία, τις Αρχές της Κολομβίας και των Η.Π.Α., καταδεικνύει ότι οι διακρατικές συμφωνίες, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι τεχνογνωσίες, οδηγούν σε επιτυχίες και απτά αποτελέσματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

  Παράλληλα απάντησε στη πρόταση της κ. Σάντσες λέγοντας: «Θέλω να σας τονίσω κυρία διευθύντρια, ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί στο διηνεκές, ώστε να εμπεδώσουμε ένα επίπεδο ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας, Κολομβία και Ελλάδα.»

  Τέλος, ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, σημείωσε ότι η εξάρθρωση της συμμορίας αυτής επέφερε ένα καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, και τόνισε πως ήταν αναμφίβολα μια δύσκολη επιχείρηση, για την επιτυχή ολοκλήρωση της οποίας απαιτήθηκαν ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί και μεθοδικές έρευνες.

  Πηγή:Real.gr