Η πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο άφησε στο πέρασμά της αποκαΐδια.

Χλωρίδα και πανίδα καταστράφηκαν και κάηκαν, με το νησί των ιπποτών να έρχεται αντιμέτωπο με μία αποκαρδιωτική εικόνα.

Ο Guardian μάλιστα κατέγραψε την καταστροφή με drone, και η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: Στάχτη, αποκαΐδια, θλίψη.

Ο κ. Τσίγκας έκανε έναν απολογισμό για τις πυρκαγιές που εκλήθη η Πυροσβεστική να κατασβέσει.

«Οι εικόνες ήταν δύσκολες και σκληρές, όπως δύσκολες και σκληρές ήταν και οι συνθήκες που επιχείρησαν οι συνάδελφοι, από την πρώτη έως και την τελευταία ώρα. Ήταν έντονο το φαινόμενο, τεράστια η δυναμική που ανέπτυξε η πυρκαγιά όταν ξεκίνησε. Είχε μία δυναμική και δυναμικότητα που κατέληξε σε μία πολύ επιθετική δύναμη προς όλους μας», είπε αρχικά.

Τι έχει αλλάξει στα μεγέθη της φωτιάς;

Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα, «τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στο πεδίο ότι κάθε πυρκαγιά αντιμετωπίζεται πιο δύσκολο και με το πέρασμα του χρόνου αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο. Γι΄αυτό που συνέβη φέτος, υπήρξε τεράστια κινητοποίηση, όλοι οι συνάδελφοι στο πεδίο, πολλοί τόνοι νερού, ωστόσο τα αποτελέσματα που έφερναν δεν ήταν τα αναμενόμενα. Το μοντέλο πυρόσβεσης που χρησιμοποιεί το ΠΣ είναι αυτό που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Τα φαινόμενα έχουν αλλάξει, η κλιματική κρίση έχει επέλθει από την κλιματική αλλαγή και τη βιώνουμε όλοι καθημερινά».

«Φέτος πολλά εναέρια μέσα, βλέπαμε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν αναμενόμενα και το μέγεθος της πυρκαγιάς δεν μειωνόταν. Η βιομαζα που υπάρχει στο περιβάλλον είναι τεράστια και μας δημιουργεί πολλά προβλήματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίγκας αναφέρθηκε στην πρόληψη για την μείωση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

«Όταν η βλάστηση είναι υψηλή, η πυρκαγιά αργεί και αυτή να αναπτυχθεί παρόλο που αναπτύσσει μία τεράστια δυναμική και ένταση. Όταν υπάρχει χαμηλή βλάστηση η ταχύτητα εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ γρήγορη με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. και οι ιδιώτες και οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να καθαρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου να υπάρχουν καθαρά οικόπεδα», εξήγησε.

Και πρόσθεσε: «Από υλικοτεχνικό εξοπλισμό είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα είναι δική μας, σε εμάς ανήκει, ο καθένας έχει ένα κομμάτι του παζλ σε αυτή τη χώρα. Δεν πρέπει οι πράξεις ή οι παραλείψεις μας να επηρεάζουν συμπολίτες μας, γείτονες και να καταστρέφουν το περιβάλλον. Προηγείται η ανθρώπινη ζωή, η περιουσία και το δασικό περιβάλλον. Το 199 είναι ένα νούμερο το οποίο άμεσα να καλέσουμε αν δούμε καπνό ή κάτι που μπορεί να μπορεί να εξελιχθεί σε πυρκαγιά. Να δώσουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε για να μπορέσουν οι δυνάμεις να περιορίσουν την πυρκαγιά από την αρχή της».

«Οι εθελοντές όχι μόνο είναι δίπλα μας, μας στηρίζουν, τους στηρίζουμε και το αφιλοκερδώς έργο είναι κάτι που δεν εκτιμάται. Το αναγνωρίζουμε κι το διατυπώνουμε κάθε ώρα και στιγμή. Μας βοηθάνε εκπαιδεύονται δίπλα μας και πιστοποιούνται μαζί μας. Η προσπάθεια που έγινε φέτος από όλους ήταν αξιοσημείωτη», κατέληξε ο κ. Τσίγκας.


Πηγή