Μετά από δύο εβδομάδες δυναμικών κινητοποιήσεων, οι Γάλλοι αγρότες αναστέλλουν την πολιορκία του Παρισιού, ύστερα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Μακρόν, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος τους.

Όμως, θέτουν όρο να λάβουν -γραπτώς- τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, προειδοποιώντας τον Γάλλο Πρόεδρο, πως, διαφορετικά, θα επιστρέψουν.

«Όχι, δεν είμαστε ικανοποιημένοι 100%. Σίγουρα ελήφθησαν κάποια μέτρα και είναι καλύτερα από το τίποτα. Όμως, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», λέει ένας αγρότης.

Οι Γάλλοι αγρότες έδωσαν ραντεβού στις 24 Φεβρουαρίου, στην αγροτική έκθεση του Παρισιού, για να επαναλάβουν τα αιτήματά τους, στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της.

«Δεσμεύομαι πως δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτό σημαίνει, πως πρέπει να θεσπίσουμε και να εφαρμόσουμε τάχιστα, όσα συμφωνήθηκαν», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Βέλγιο

Την Πέμπτη 01/02, χιλιάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, στο κέντρο των Βρυξελλών, έστειλαν ηχηρό μήνυμα, στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, που συνεδρίαζαν.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτικών συνδικάτων κι αρκέστηκε να δηλώσει πως η Κομισιόν θα προωθήσει νέα δέσμη μέτρων, στο επόμενο Γεωργικό Συμβούλιο της Ε.Ε.

«Ακούσαμε τις διαμαρτυρίες και τις βασικές ανησυχίες και φόβους των αγροτών. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε λύσεις από κοινού. Συμμεριζόμαστε τους στόχους αυτούς».

Οι αγρότες αποχώρησαν, με τα τρακτέρ τους, από την καρδιά των Βρυξελλών, λέγοντας πως έγιναν κάποια θετικά βήματα. Προειδοποίησαν όμως, πως αν χρειαστεί, θα επιστρέψουν δυναμικά.

«Η τιμή των καυσίμων είναι πολύ υψηλή, το κόστος των λιπασμάτων είναι πολύ υψηλό, άρα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε με αυτές τις τιμές, χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε», λένε.

Εξάλλου, Βέλγοι αγρότες που διαμαρτύρονται, παραμένουν σε μπλόκα, με κατεύθυνση την Αμβέρσα, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, κλείνοντας ταυτόχρονα και συνοριακά περάσματα με την Ολλανδία.


Πηγή