Η γαλλική πρωτεύουσα είναι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αποκλεισμένη από χιλιάδες αγρότες που συνεχίζουν να φτάνουν από κάθε γωνιά του εξαγώνου.

Μπορεί εχθές ο Πρωθυπουργός της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ, να επιχείρησε στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους αγρότες, αλλά τα συνδικάτα δηλώνουν πως τα αιτήματά τους για χαμηλότερη φορολογία και κυβερνητική δέσμευση στον αγροτικό τομέα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε σημερινή του τοποθέτηση προειδοποίησε τους αγρότες να μην ξεπεράσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης.

«Οι αγρότες δεν είναι εγκληματίες, δεν επιτίθενται στους αστυνομικούς και τις Αρχές και τους έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες: μην μπείτε στο Παρίσι, μην μπλοκάρετε την αγορά στη Ρανζίς, μην μπλοκάρετε τα αεροδρόμια».

Τα γαλλικά τρακτέρ ως απάντηση έχουν ήδη αποκλείσει τους εθνικούς οδικούς άξονες από κάθε πλευρά της Γαλλίας προς την Πρωτεύουσα και έχουν φτάσει στην είσοδο του μεγαλύτερου διακομιστικού κέντρου της Ευρώπης, στη Ρανζίς στα νότια του Παρισιού.

Δέσμευση για στήριξη υπήρξε σήμερα και από την Κομισιόν. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Επίτροπος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ανέφερε: «Οι Ευρωπαίοι αγρότες γνωρίζουν πως δεν έχουν μεγαλύτερο σύμμαχο στην προάσπιση των εισοδημάτων τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οι περισσότεροι από 15.000 αστυνομικοί και τα θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση των αγροτών προς την «Πόλη του φωτός» και μέχρι τώρα έχουν προχωρήσεις σε περισσότερες από 18 συλλήψεις. Με βάση τα στοιχεία των Γαλλικών αρχών περισσότεροι από 10.000 αγρότες βρίσκονται έξω από το Παρίσι αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο σύμφωνα με τα συνδικάτα.


Πηγή