Κορμάκια μερικών μόλις γραμμαρίων το ένα δίπλα στο άλλο σκεπασμένα με μία μάλλινη κουβέρτα, περνούν τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

28 από τα 31 νεογνά που εκκενώθηκαν εχθές από το νοσοκομείο Αλ Σίφα έφτασαν σήμερα σε αιγυπτιακά εδάφη. Δύο από τα μωρά παρέμειναν στο νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελίνου στα νότια της Λωρίδας μετά από σχετικό αίτημα των οικογενειών τους. Ένα ακόμη επειδή δεν έχει αναγνωριστεί και οι Αρχές αναζητούν τους γονείς ή κάποιον συγγενή του.

Τα 28 πρόωρα μωρά νοσηλεύονται σε δύο νοσοκομεία στην Αίγυπτο, κάποια στο Κάιρο και κάποια στην παραλιακή πόλη Ελ Αρίς. Κάποια από αυτά διατρέχουν πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους.

«Από τα 31 νεογνά, 11 ή 12 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και κάποια άλλα σε σοβαρή κατάσταση. Όλα τους είναι πρόωρα και με μικρό βάρος, όλα τους έχουν σοβαρές μολύνσεις και κάποια έχουν υποθερμία», είπε ο επικεφαλής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Ο στρατός του Ισραήλ, με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, δείχνει άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βοηθούν στην εκκένωση των νεογνών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Επιχειρήσεων… συνέχεια

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ σε κάθε σημείο της Γάζας δεν σταματούν. Η χθεσινή αποκάλυψη τούνελ στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείο Αλ Σίφα από τον στρατό του Ισραήλ είναι ακόμη ένα βήμα, σύμφωνα με εκπροσώπους του, για την εξάρθρωση της Χαμάς.

«Έχουμε τελειώσει το 50% της δουλειάς επειδή ακόμη δεν έχουμε μπει στα τούνελ. Αναμένουμε κάποια νέα εξαρτήματα προκειμένου να συνεχίσουμε τις έρευνες. Αλλά το 80% των επιχειρήσεων στο νοσοκομείο Σίφα έχει ήδη ολοκληρωθεί και πηγαίνουμε σε άλλα σημεία».

Το αμερικανικό δίκτυο CNN βρέθηκε στην είσοδο ενός τούνελ. Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται πως τα ευρήματα αποδεικνύουν πως το Αλ Σίφα αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα επιχειρήσεων της Χαμάς. Οι αποδείξεις για τις οποίες πιέζουν τα μέσα ενημέρωσης θα έρθουν σύντομα λέει ο IDF.

– Προς τα που πάει το τούνελ;

– Εικάζουμε πως το τούνελ πηγαίνει προς τα έξω (από το Αλ Σίφα) και υπάρχει ακόμη ένας διάδρομος που πηγαίνει προς το νοσοκομείο. Συνδέει το νοσοκομείο με τον εξωτερικό χώρο. Αυτό συνδέεται με τον τρόπο που επιχειρεί η Χαμάς. Η Χαμάς βγαίνει στοχεύει τις δυνάμεις μας και μετά επιστρέφει σε ένα ασφαλές καταφύγιο.

Άρματα μάχης του στρατού περικύκλωσαν σήμερα, σύμφωνα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, και το ινδονησιακό νοσοκομείο στον βορρά της Λωρίδας σε μία περιοχή την οποία ο στρατός έχει ανακοινώσει πως ελέγχει πλήρως.

Η παλαιστινιακή πλευρά μιλά για βομβαρδισμούς με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και στον νότο. Εκατοντάδες άμαχοι γεμίζουν ασφυκτικά τα ελάχιστα νοσοκομεία στη Χαν Γιούνις που παραμένουν σε λειτουργία.

Οργή στο Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, η ένταση στην ισραηλινή κοινωνία χτυπά «κόκκινο».

Η λαϊκή απαίτηση για την άμεση επιστροφή των 200 και πλέον ομήρων πιέζει την κυβέρνηση Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς εταίρους της.

Σήμερα στη Βουλή του Ισραήλ μέλος οικογένειας ομήρου διαπληκτίστηκε με βουλευτή της ακροδεξιάς που προέτασσε πως η θανατική ποινή στα μέλη της Χαμάς που θα δικαστούν και θα καταδικαστούν είναι άκρως απαραίτητο μέτρο.


Πηγή