Οι νεκροί από την έναρξη του πολέμου έχουν ξεπεράσει τις 14.000. Μέσα στο πολιορκημένο Αλ Σίφα, η κατάσταση παραμένει εφιαλτική. Η αγωνία κορυφώνεται για όσους είναι ακόμα εγκλωβισμένοι σε αυτό.

«Έχουμε 260 ασθενείς. Δυστυχώς χάσαμε δύο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν είναι ανθρώπινο μέρος για να ζεις. Σκουπίδια παντού. Δεν μπορούμε να βγούμε από το κτίριο», λένε οι γιατροί.

Μοναδική αχτίδα ελπίδας, η απομάκρυνση από το Αλ Σίφα των 31 πρόωρων μωρών που κινδύνευαν εκτός θερμοκοιτίδας. Τώρα, σε νοσοκομείο της Ράφα στον νότο, έχουν πλέον πιθανότητες επιβίωσης.

Οι επιθέσεις στα νοσοκομεία συνεχίζονται. Μέσα στη νύχτα, ισραηλινός πύραυλος χτύπησε αποθήκη δίπλα στο ινδονησιακό νοσοκομείο, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Βίντεο προπαγάνδας;

«Έχουμε φτάσει στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Πίσω σας βλέπετε το καταριανό τμήμα του νοσοκομείου. Τα φώτα είναι αναμμένα, το νοσοκομείο ακόμα λειτουργεί».

Η χρήση οπτικού υλικού από το Ισραήλ για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του συνεχίζεται. Σε νέο βίντεο δείχνουν ένα νέο τούνελ το οποίο οδηγεί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Λίγο νωρίτερα είχαν δώσει στη δημοσιότητα ένα άλλο βίντεο από κάμερα ασφαλείας από την 7η Οκτωβρίου όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ.

Όπως λέει το Ισραήλ, ένοπλοι της Χαμάς μεταφέρουν μέσα στο νοσοκομείο δύο ομήρους από το Νεπάλ και την Ταϊλάνδη, μετά την σφαγή στα ισραηλινά κιμπούτς. Τους μεταφέρουν γρήγορα και με τη βία μέσα στους χώρους του Αλ Σίφα.

Η Χαμάς αρνείται τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και υποστηρίζει ότι είναι αποτέλεσμα της προπαγάνδας που κάνει εδώ και ενάμιση μήνα.

Το Ισραήλ επίσης υποστηρίζει ότι η στρατιώτης Νόα Μαρσιάνο, η οποία απήχθη και βρέθηκε νεκρή στο νοσοκομείο, τραυματίστηκε ελαφρά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς αλλά δολοφονήθηκε αργότερα από τη Χαμάς.

Η Χαμάς από την άλλη ανεβάζει βίντεο με τρεις εξτρεμιστές της οργάνωσης να μπαίνουν μέσα στο παιδιατρικό νοσοκομείο Ραντίσι, ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Ο άνδρας που κρατά την κάμερα ακούγεται να τους αποκαλεί «μαχητές μάρτυρες». Δευτερόλεπτα αργότερα, ακολουθεί μια ισχυρή έκρηξη.

Κόντρα Νετανιάχου – Μπάιντεν

Την ίδια στιγμή, το διπλωματικό σκηνικό εντείνεται μετά και την πειρατεία σε πλοίο που εν μέρη ανήκει σε Ισραηλινό επιχειρηματία στην Ερυθρά θάλασσα από τους αντάρτες των Χούθι.

Και όλα αυτά ενώ εντείνεται η κόντρα μεταξύ συμμάχων για τη μετά τον πόλεμο εποχή. Ο Τζο Μπάιντεν μέσω της «Washington Post» δηλώνει πως ο έλεγχος της Γάζας πρέπει να επιστρέψει στου Παλαιστινίους, με τον Νετανιάχου να απαντά:

«Η Παλαιστινιακή αρχή υπό την παρούσα σύνθεσή της δεν μπορεί να πάρει τον έλεγχο, δεν μπορεί να πάρει τον έλεγχο της Γάζας. Μετά από όσα κάνουμε και για όσα πολεμάμε δεν θα την παραδώσουμε σε αυτούς!».

H ιορδανική εφημερίδα «al-Ghad», επικαλούμενη δηλώσεις στελέχους της Χαμάς, αναφέρει πως επετεύχθη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την άμεση πενθήμερη παύση πυρός πληροφορία που αρνείται το Ισραήλ.


Πηγή