Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Η «μείωση» κρύβει αύξηση στα διόδια για τους εργαζόμενους

  Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το υπέρογκο κόστος διελεύσεων από τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου – Πώς μία «μείωση» στα διόδια, οδηγεί τελικά σε αύξηση

  gefyra-rio-antirio-1
  Το διαχρονικά υψηλό, ενίοτε και δυσβάσταχτο, κόστος των διελεύσεων από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, αναδεικνύουν με μία επιστολή – καταπέλτη, εργαζόμενοι, που λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης, είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σχεδόν καθημερινά από τη μία πλευρά του Πατραϊκού κόλπου στην άλλη. Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, είτε σε δημόσιες υπηρεσίες, είτε στον ιδιωτικό τομέα, που έτσι κι αλλιώς, λόγω και των μεγάλων αποστάσεων, επιβαρύνονται και με άλλες δαπάνες μετακίνησης, όπως τα καύσιμα και τα διόδια στην εθνική οδό.

  Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια με δραματικό και μάλλον εξοργιστικό τρόπο, όταν, η διοίκηση της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, αποφάσισε να αυξήσει από τις αρχές του χρόνου το κόστος του “e-pass”, που απευθύνεται σε αυτή την κατηγορία των πολιτών (σε όσους χρησιμοποιούν με υψηλή συχνότητα τα διόδια δηλαδή για να πάνε στην εργασία τους), κατά 57 ευρώ (22%!!!) το μήνα. Με την κίνηση αυτή ένας εργαζόμενος που διαμένει για παράδειγμα στη Ναύπακτο και εργάζεται στην Πάτρα (ή και το αντίστροφο), είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μόνο για το συγκεκριμένο τμήμα της μετακίνησής του, σχεδόν 300 ευρώ το μήνα – για 44 διελεύσεις, που αντιστοιχούν σε 22 εργάσιμες μέρες! Άρα και συν ό,τι κοστίζουν οι πλέον αυτού του αριθμού διελεύσεις, καθώς πολλοί άνθρωποι εργάζονται περισσότερες από 22 μέρες το μήνα. Και ενώ ήδη το ποσό που κατέβαλε μέχρι και το τέλος του 2022, ήταν και πάλι εξαιρετικά υψηλό, αφού το μηνιαίο κόστος του “e-pass” ήταν 242 ευρώ (πάντα για 44 διελεύσεις).

  gefyra_diodia

  Μετά τις έντονες αντιδράσεις, που ξέσπασαν στην κοινωνία της ευρύτερης περιοχής, η εταιρία που εκμεταλλεύεται τη γέφυρα πήρε πίσω την αύξηση, δεσμευόμενη ότι θα επιστρέψει την όποια επιβάρυνση αυτή προκάλεσε τους εργαζόμενους. Αλλά αυτό μόνο μεταβατικά, καθώς πρόκειται να καθιερώσει νέο σύστημα διελεύσεων από την 1η Απριλίου για τους εργαζόμενους.

  Όμως εδώ προκύπτει, με πιο “αριστοτεχνικό” τρόπο η ανατίμηση: Το νέο “e-pass” θα έχει μεν κόστος 232 ευρώ (για 44 διελεύσεις), αλλά θα λειτουργεί με έναν τρόπο, που τελικά θα επιβαρύνει και πάλι τους εργαζόμενους, ίσως και 50 ευρώ το μήνα, ενδεχομένως και περισσότερο!

  Πώς μία «μείωση» στα διόδια, οδηγεί τελικά σε αύξηση!

  Το νέο “e-pass” που θα διαθέσει η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ σε όσους μετακινούνται σχεδόν καθημερινά για την εργασία τους εφαρμόζει με διαφορετικό τρόπο τις χρεώσεις των διελεύσεων σε σχέση με το προηγούμενο και εδώ είναι το «μυστικό» των αυξήσεων, παρότι έχει προβληθεί η όλη κίνηση ως «μείωση».

  Απλά και αναλυτικά:

  Το προηγούμενο σύστημα είχε κλιμακωτή χρέωση: Οι πέντε πρώτες διελεύσεις είχαν η καθεμία κόστος 10,60 ευρώ, οι επόμενες πέντε 6,55 ευρώ, η 11η έως την 15η κόστιζε 5,03 ευρώ η μία, ενώ μετά τις 16 η χρέωση ήταν 4,54 ευρώ. Έτσι προέκυπτε η μηνιαία χρέωση των 242,56 ευρώ για 44 διελεύσεις τυο μήνα, μέχρι το τέλος του 2022. Όσοι εργάζονταν περισσότερες των 22 ημερών το μήνα, πλήρωναν για κάθε μία από πλέον των 44, διέλευση το ποσό των 4,54 ευρώ. Και επίσης, ο κάθε εργαζόμενος πλήρωνε ανάλογα με τις διελεύσεις, άρα εάν περνούσε λιγότερες από 44 φορές, χρεωνόταν ανάλογα με αυτές.

  Με το νέο σύστημα όμως, αλλάζει ο τρόπος χρέωσης, καθώς καταργούνται και η κλιμάκωση και οι χαμηλές τιμές από έναν αριθμό διελεύσεων και μετά, όπως ήταν με την προηγούμενη κατάσταση.

  Η τιμή του “e-pass” πράγματι μειώνεται από 242,56 σε 232,90 ευρώ για 44 διελεύσεις. Αλλά καθιερώνεται η εξής μέθοδος: Οι πρώτες 17 διελεύσεις χρεώνονται 13,70 ευρώ η κάθε μία, άρα με 17 περάσματα «έφυγε» όλο το ποσό των 232,90! Τις διελεύσεις από τη 18η έως και την 44η διέλευση η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ τις λέει «δωρεάν». Έτσι ένας εργαζόμενος που θα κάνει ακριβώς 44 διελεύσεις, έχει πράγματι μία μείωση περίπου 10 ευρώ. Αλλά η μείωση προκύπτει στην ουσιαστικά ΜΟΝΟ εάν κάνει το συγκεκριμένο αριθμό διελεύσεων. Ούτε περισσότερες, ούτε λιγότερες.

  Διότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, προκύπτουν αυξήσεις.

  Περίπτωση πρώτη: εάν κάποιος κάνει περισσότερες των 44 διελεύσεις, θα χρεώνεται πλέον για κάθε μία από αυτές 13,70 ευρώ και όχι 4,54 ευρώ όπως ήταν πριν. Εργαζόμενος για παράδειγμα 25 ημερών το μήνα θα κάνει 50 διελεύσεις (πχ ένας υπάλληλος σε εμπορικό κατάστημα). Πλήρωνε 242,56 για τις πρώτες 44 και για τις υπόλοιπες έξι, ένα επιπλέον ποσό 27,24 ευρώ, άρα το συνολικό κόστος έφτανε στα 269,80. Τώρα, θα πληρώσει την κάρτα των 232,90 ευρώ για τις 44 πρώτες διελεύσεις και άλλα 82,20 για τις επόμενες έξι. Άρα το συνολικό κόστος φτάνει στα 315,10! Μία αύξηση δηλαδή 45 ευρώ!

  Περίπτωση δεύτερη: Με το παλαιό σύστημα, η χρέωση γινόταν ανά διέλευση και ανάλογα με την κλιμάκωση, που προβλεπόταν. Εάν έναν άνθρωπος έκανε 30 διελεύσεις για παράδειγμα (δούλευε εκείνο το μήνα 15 μέρες δηλαδή, για τους όποιους λόγους), θα χρεωνόταν ως εξής: Για τις πρώτες 5, θα είχε 53 ευρώ (10,6 η καθεμία), οι επόμενες πέντε θα χρεώνονταν 32,75 (6,55 η καθεμία), οι άλλες πέντε 25,15 ευρώ (5,03 η καθεμία). Για τις διελεύσεις από τη 16η έως την 30η, η χρέωση ήταν 4,54 για την καθεμία, ήτοι 68,10 ευρώ. Το συνολικό κόστος θα έφτανε δηλαδή στα 179 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώσει 232,90 αφού η κάθε διέλευση, από την πρώτη κιόλας, χρεώνεται 13,70 και έτσι το ποσό της νέας κάρτας «εξατμίζεται» με τις πρώτες 17 διελεύσεις! Απλά θα βαφτιστούν οι επόμενες 13 «δωρεάν», αλλά στην πραγματικότητα θα πληρώσει παραπάνω 53 ευρώ!

  Πώς γινόταν η χρέωση:

  Μέχρι το 2022:

  Διελεύσεις 1-5: 10,60€ ανα διέλευση

  Διελεύσεις 6-10: 6,55€ ανα διέλευση

  Διελεύσεις 11-15: 5,03€ ανα διέλευση

  Διελεύσεις 16+ : 4,54 ανά διέλευση

  Με το νέο pass από 1η Απριλίου:

  Διελεύσεις 1-17: 13,70€

  Διελεύσεις 18-44: 0

  Διελεύσεις 45+ : 13,70€

  Η επιστολή για τη μείωση των διοδίων

  Η επιστολή διαμαρτυρίας διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις, αλλά και με το αίτημα για τη «μείωση του κόστους διέλευσης γέφυρας Ρίου – Αντίρριου ‘‘Χαρίλαος Τρικούπης’’ για τους εργαζομένους», φέρει περισσότερες από 400 υπογραφές (άνω των 70 ανήκουν σε εργαζόμενους στο νοσοκομείο του Ρίου) και έχει ως εξής:

  Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ. Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες , Δήμαρχοι, Πολιτευτές.

  Κατόπιν ανάδειξης του προβλήματος των εργαζομένων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γέφυρα Ρίου- Αντίρριου, και την άμεση αντίδραση της Πολιτείας να αφουγκραστεί το αίτημά μας, θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να σας επισημάνουμε τα κάτωθι.

  Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί, από 01.01.2023 η «Γέφυρα Α.Ε.» προέβη σε αύξηση του μηνιαίου κόστους χρήσης του προγράμματος “e-pass” από 242 ευρώ σε 295 ευρώ (τα ποσά υπολογίζονται για 44 διελεύσεις – 22 ημέρες εργασίας) δηλ. από 5,5 ευρώ/διέλευση σε 6,7 ευρώ/ανά διέλευση.

  Η άμεση αντίδρασή μας και η πίεση που ασκήθηκε στην εταιρεία από την Πολιτεία, είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινωθεί από τη «Γέφυρα Α.Ε.» ένα νέο πακέτο που θα έχει ισχύ από 01.04.2023, το οποίο προσφέρεται στην τιμή των 232 ευρώ μηνιαίως για 44 διελεύσεις, δηλαδή 5,3 ευρώ/διέλευση, με την προϋπόθεση το ποσό αυτό να έχει εξοφληθεί μέχρι την 17η διέλευση. Από την 18η έως και την 44η η εταιρεία το παρουσιάζει ως δωρεάν διελεύσεις οι οποίες όμως έχουν προπληρωθεί. Το νέο πρόγραμμα για οποιοδήποτε άλλο αριθμό διελεύσεων είναι ακριβότερο από πέρυσι, ενώ για λιγότερες από 34 ή περισσότερες από 52 είναι ακριβότερο και από το φετινό.

  Στην νέα πρόταση της «Γέφυρας Α.Ε.» οι εργαζόμενοι, που είναι εκατοντάδες, αντιπροτείνουν:

  ·το αντίτιμο των 5,3 ευρώ να το καταβάλουμε κάθε φορά που θα περνάμε από τα διόδια και όχι προκαταβολικά.

  ·στο συγκεκριμένο ποσό να υπάρχει επιδότηση ύψους 2,3 ευρώ/διέλευση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είτε εξασφαλίζοντας κονδύλι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είτε απαλλάσσοντας τις συγκεκριμένες διελεύσεις από τους φόρους (ΦΠΑ 24% και Φόρο εισοδήματος 22% από την εταιρεία), εφόσον αυτό είναι εφικτό. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε το στόχο των 3 ευρώ ανά διέλευση.

  Επί 20 σχεδόν χρόνια οι εργαζόμενοι που διέρχονται από τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» για να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους επωμίζονται το οικονομικό «βάρος» που αγγίζει σε αρκετές περιπτώσεις και το 1/3 του μισθού τους. Σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν και στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών σε όλα τα προϊόντα, αντιλαμβάνεστε πως πλέον το φορτίο δεν είναι απλά μεγάλο, αλλά δυσβάσταχτο!

  Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» της συγκεκριμένης σύμβασης που έχει φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους, αλλά και σε απομόνωση τους κατοίκους των όμορων Δήμων Πατρέων – Ναυπακτίας και όμορων Νομών Αχαΐας – Αιτωλοακαρνανίας, ανήκοντες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και να αναλάβει το κόστος επιδότησης.

  Είναι πλέον η ώρα η Γέφυρα να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής και να αποδώσει στην κοινωνία αυτό που πρεσβεύει. Να ενώσει όχι μόνο τόπους, αλλά και ανθρώπους!

  Πηγή:Πτώτο Θέμα