Νίκησε μεν, μικρά τα περιθώρια ελιγμών του δε. Μονόδρομο αποτελεί για τον  Χριστιανοδημοκράτη, Φρίντριχ Μερτς, η συνεργασία με τουλάχιστον ένα κόμμα για τον μαγικό αριθμό 316 σε μια Βουλή 630 εδρών, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Όλοι μιλούν για την πιθανότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης και ορκωμοσίας του Μερτς ως νέου καγκελάριου μέχρι το Πάσχα, στα μέσα με τέλη Απριλίου, δηλαδή απαιτούνται δύο μήνες, που είναι το συντομότερο διάστημα», αναφέρει αναλυτής της DW.

Δύο είναι τα σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού: είτε με το SPD και τους Πράσινους, είτε μόνο με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στη δεύτερη περίπτωση η συμμαχία θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη, λένε αναλυτές.

«Ως νέα κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη Γερμανία αλλά και στη Δημοκρατία μας επειδή το ανησυχητικό των τελευταίων εκλογών είναι σίγουρα ότι οι εξτρεμιστές απέσπασαν σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων στη Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ευρωβουλή.

Ήδη έχουν αρχίσει τα…. παζάρια Μερτς με Σολτς στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας του μεταναστευτικού και της πολιτικής ασφάλειας με αρκετά αγκάθια, όπως η χαλάρωση του λεγόμενου φρένου χρέους, δηλαδή των δημοσιονομικών κανόνων.

Αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση με την Ακροδεξιά ο Μερτς

Ο νέος καγκελάριος έχει ξεκαθαρίσει πως στη νέα κυβέρνηση δε θα μετέχει το ακροδεξιό AfD.

«(H Aλις Βάιντελ είπε): «Αν αγνοήσετε το AfD είναι σαν να αγνοείτε τις ψήφους των μισών Γερμανών». Αν κοιτάξετε τον χάρτη της Γερμανίας η πρώην Ανατολική Γερμανία είναι βαμμένη μπλε στο χρώμα του AfD καθώς εκεί κέρδισε 45 από τις 48 περιφέρειες», μετέφερε απεσταλμένος του France 24.

Το δυσοίωνο είναι πως η Ακροδεξιά θα είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα επόμενα 4 χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας.


Πηγή