Γιατί δεν θα παραστεί η παράταξη «Αγρίνιο -Πάμε Ψηλά» – Τι καταγγέλλει ο Κ. Πιστιόλας.
Η υποχρέωση ανά δυο μήνες σύγκλισης σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής αποτελεί ένα νέο μέτρο διαφάνειας και δημοκρατίας που θεσπίστηκε για να καλύψει το κενό δημόσιου ελέγχου που υπήρχε τα περασμένα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο νομοθέτης, μάλιστα, το έκρινε τόσο σοβαρό που ορίζει ότι η ενδεχόμενη παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος. Και ρητά απαγορεύει τη συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, πέραν των όσων έχουν εγγράφως κοινοποιηθεί, με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος.
Έως τώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς άσκησης της τοπικής εξουσίας απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας, η «λογοδοσία» της δημοτικής αρχής γινόταν με …ανακοινώσεις, καταχωρήσεις, αναρτήσεις και δηλώσεις των μελών της και δη του δημάρχου.
Και φρόντισε η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη συνεδρίαση να δείξει καθαρά ότι δεν επιθυμεί τη λογοδοσία. Τους λόγους μπορούμε εύκολα να τους καταλάβουμε. Ως δημοτική παράταξη, όμως, δεν πρόκειται να συμπράξουμε στην προσπάθεια υποβάθμισης αυτής της κορυφαίας για την τοπική δημοκρατία διαδικασίας και δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τις αυτοδιοικητικές αλχημείες και τα τεχνάσματα που μετέρχεται η δημοτική αρχή για να μην φτάσει ο απόηχος της λογοδοσίας στον τελικό αποδέκτη, που είναι, βεβαίως, ο δημότης.
Τέχνασμα 1ο: Η δημοτική αρχή τεχνηέντως έβαλε την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας την ίδια ημέρα με την τακτική συνεδρίαση, ώστε να υπάρξει σύγχυση και να χαθεί η ουσία μέσα σε ένα γενικότερο συνονθύλευμα θεμάτων.
Τέχνασμα 2ο: Ενώ αρχικά όρισε η τακτική συνεδρίαση να γίνει μετά τη λογοδοσία, το άλλαξε κι αυτό, κρίνοντας ότι πρώτα θα πρέπει να συζητηθούν τα 19 θέματα της ημερήσιας διάταξης της τακτικής συνεδρίασης και κάποια στιγμή, όταν κανένας δεν θα παρακολουθεί και αφού θα έχει επέλθει η φυσική κόπωση, να ακολουθήσει η ειδική συνεδρίαση, ως κάτι το υποδεέστερο, άνευ σημασίας.
Τέχνασμα 3ο: Στη λογοδοσία, προκρίνοντας τον αριθμό πρωτοκόλλου εισερχόμενου εγγράφου που έλαβαν (κάτι που μόνο η ίδια η δημοτική αρχή γνωρίζει) και παραβλέποντας τη συνήθη και νόμιμη διαδικασία του δικαιώματος λόγου της κατά σειρά εκλογής των παρατάξεων, έκρινε ότι τα θέματα της μείζονος αντιπολίτευσης θα πρέπει να συζητηθούν όχι πρώτα, αλλά τελευταία.
Προς ενημέρωση των δημοτών σημειώνουμε ότι τα θέματα αυτά αφορούν άμεσα τη λειτουργία του δήμου και έχουν να κάνουν:
- με τη ΔΕΥΑ και την ανάγκη να εξηγήσει η δημοτική αρχή αν θεωρεί λήξαν το θέμα με τις υποκλοπές και αν υπάρχει ή όχι θέμα εμπλοκής μέλους της με την πρόσφατη υπόθεση υδροκλοπής,
- με το αν και κατά πόσο ο δήμος αξιοποίησε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και συμμετείχε σε προκηρύξεις προγραμμάτων για την αγροτική οδοποιία, τι έκανε για τον εκσυγχρονισμό του υπό πλήρη κατάρρευση αρδευτικού δικτύου και με ποιον τρόπο, πέρνα των ανέξοδων δηλώσεων, στηρίζει ο δήμος την αγροτική παραγωγή,
- με το ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει για την άκρως επικίνδυνη Ε. Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου και την ασφαλή μετακίνηση χιλιάδων συμπολιτών μας από και προς τα χωριά μας, με την ταυτόχρονη ενημέρωση που ο δήμαρχος οφείλει να παράσχει στο σώμα τόσο για τις μελέτες νέου έργου όσο και για τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου και
- με το Πανεπιστήμιο και το πόσο «κοντά» βρίσκεται ο δήμος, με ταυτόχρονη ενημέρωση για τις διαφαινόμενες νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά και με συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην περιοχή.
Θέματα που θα συζητηθούν σήμερα μόνο εφόσον η δημοτική αρχή αναβάλει (έχει τη δυνατότητα) την τακτική συνεδρίαση και δώσει την αξία που οφείλει στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας. Έτσι όπως αρμόζει σε μια τέτοια διαδικασία, έτσι όπως γίνεται στους άλλους δήμους, έτσι όπως δικαιούνται οι δημότες, προκειμένου μέσω αυτής της διαδικασίας, δια των αιρετών τους αντιπροσώπων να ασκούν έλεγχο στη δημοτική αρχή. Αυτό, εξάλλου, ήταν και το πνεύμα του νομοθέτη όταν όριζε τη διαδικασία.
Σε διαφορετική περίπτωση η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» δεν θα παραστεί, αρνούμενη να αποδεχθεί τα παραπάνω μαγειρέματα και να συμπράξει στην κατάργηση του δημοσίου ελέγχου στην πράξη.
Ο επικεφαλής της παράταξης, Κώστα Πιστιόλας, δηλώνει:
« Αν η δημοτική αρχή επιθυμεί πράγματι τη λογοδοσία και εφόσον σέβεται τη διαδικασία, τις παρατάξεις και τους δημότες, έχει τη δυνατότητα, έστω και τώρα, να το αποδείξει. Ο “εμπνευστής” των μεθοδεύσεων ας γνωρίζει ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να ξεφύγει από την κοινωνική λογοδοσία και δεν θα μπορέσει να κρυφτεί από τις τεράστιες ευθύνες του. Εμείς, όμως, ως δημοτική παράταξη, δεν έχουμε καμία διάθεση να μετατραπούμε σε πιόνια σε ένα κακοστημένο αυτοδιοικητικό παιχνίδι».
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
agrinio24.gr