Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Δημήτρη Γκόφα:

Για το ότι δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για ξεκούραση και το μυαλό των παικτών δε μπορεί εύκολα να φύγει από το προηγούμενο αποτέλεσμα: «Ήδη το γνωρίζουμε αυτό και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε απ’ την αρχή της προετοιμασίας, ώστε να μη μας επηρεάσει. Στην πρώτη φάση κάναμε 2 ήττες, όπου η μία ήταν απ’ την Πολωνία, που ήταν μια απρόσμενη ήττα. Αντίθετα, κερδίσαμε τη Σερβία, η οποία στις αξιολογήσεις ήταν μια ομάδα μεταλλίου, αλλά αποκλείστηκε. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα. Έχουμε προσπαθήσει απ’ την αρχή να διαχειριστούμε και να προτιμήσουμε τους αθλητές ανάλογα. Εκτιμώ ότι δε θα έχουμε πρόβλημα».

Για τη νίκη-πρόκριση επί του Ισραήλ: «Το Ισραήλ πέρυσι ήταν φιναλίστ και έχασε τον τίτλο στην παράταση. Έχει μια περίπου ίδια κουλτούρα με τη δική μας, δηλαδή πολύ σκληρή άμυνα, παίζει πολύ στοχευμένα, έχει πλάνο, ξέρει πώς θα παίξει στην κάθε φάση, προσπαθεί να “χτυπήσει” τις αδυναμίες του αντιπάλου σε κάθε φάση και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα δυνατά του σημεία στο έπακρον. Ήταν μια πολύ καλή ομάδα και είχαν έρθει να κάνουν κάτι καλό. Ήμασταν προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα και υπήρχε αίσιο τέλος. Ήταν ένας πολύ σκληρός αγώνας σε όλα τα επίπεδα, αλλά δείξαμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Για τον προημιτελικό με τη Λιθουανία: «Είναι ένα εντελώς διαφορετικό ματς απ’ αυτό με το Ισραήλ. Η προσέγγιση η δική μας είναι τελείως διαφορετική. Μιλάμε για μια άλλη μπασκετική κουλτούρα, τελείως διαφορετική απ’ του Ισραήλ. Μιλάμε για μεγέθη… εξωπραγματικά, έχουν σέντερ 2.17-2.18, οι μισοί παίκτες έχουν αθλητικές υποτροφίες σε κολλέγια των ΗΠΑ A’ κατηγορίας και οι υπόλοιποι παίζουν στη λιθουανική λίγκα. Υπάρχει μέγεθος, υπάρχει ποιότητα, όλοι οι παίκτες συμμετέχουν και έχουν χρόνος συμμετοχής, εν αντιθέσει με το Ισραήλ που μόνο 7 παίκτες είχαν επίδραση στο παιχνίδι. Όσο προχωράει το τουρνουά, ομάδες με κλειστό ρόστερ αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα και αδυναμίες. Έχουμε δώσει έμφαση και στο ότι αντιμετωπίζουμε μια ομάδα που έχει 12 ετοιμοπόλεμους αθλητές».

Για το αν η Λιθουανία έχει κοινά στοιχεία με τη Γαλλία: «Έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία. Έχουν τρομερή αθλητικότητα και οι δύο ομάδες, αλλά έχουν και μειονεκτήματα, τα οποία τα γνωρίζουμε. Όμως η θεωρία απ’ την πράξη απέχουν. Οι παίκτες πρέπει να ακολουθήσουν το πλάνο, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο και απλό. Όσον αφορά το πλάνο της προετοιμασίας που κάναμε, είδαμε ότι υπάρχουν δυνατότητες. Η Γαλλία έχει πολύ μεγάλη δύναμη στη ρακέτα, αλλά μικρά ποσοστά στο τρίποντο. Το ίδιο και οι Λιθουανοί. Επειδή είναι αθλητικοί και τεράστια κορμιά, θέλουν όλη τους τη δύναμη να τη διοχετεύσουν μέσα στη ρακέτα. Ίσως το πιο δύσκολο σημείο που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε είναι τα επιθετικά ριμπάουντ. Εμείς υστερούμε σε αυτό το σημείο, να αντιμετωπίσουμε τέτοια κορμιά, δηλαδή όταν κάποιος σουτάρει να βγάλουμε τα ψηλά κορμιά εκτός ρακέτας και να πάρουμε το ριμπάουντ».

Για το πόσο μεγάλο ρόλο θα παίξει η ευστοχία απ’ το τρίποντο: «Για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, το τρίποντο είναι κομβικό. Αν δε γίνει αυτό, με τέτοιου είδους ομάδες δεν έχεις καμία τύχη. Εμείς έχουμε καταστρώσει το πλάνο μας, είμαστε έτοιμοι, οι αθλητές είναι κι αυτοί έτοιμοι και είμαστε όλοι ανυπόμονοι να μπούμε στο γήπεδο να αγωνιστούμε».

Για το πώς προετοιμάζουν τους παίκτες στο ψυχολογικό κομμάτι ενόψει ενός τόσο δύσκολου αγώνα: «Θα απαντήσω με μια απάντηση που είχε δώσει ο Φιλ Τζάκσον σε έναν 5ο τελικό, όταν είχε κάνει μια τρομερή ανάκαμψη και μετά το ματς όλοι οι δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν τι κάνει για να ενεργοποιηθούν οι παίκτες. Είχε πει “απλώς επιλέγω παίκτες που ενεργοποιούν τον εαυτό τους από μόνοι τους”. Οι παίκτες που επιλέξαμε έχουν αυτήν τη δυνατότητα, να μπορούν να το διαχειριστούν αυτό. Γι’ αυτό επιλέξαμε αυτούς τους αθλητές, που θεωρούμε αυτήν τη στιγμή ότι είναι οι καλύτεροι στην Ελλάδα».//ΔΜ


Πηγη