Η οικονομική εφημερίδα, θέτει το ερώτημα «γιατί οι απολυταρχικοί ηγέτες πετυχαίνουν;» και απαντά αναλύοντας τους τρεις παράγοντες που φαίνεται να βοηθούν τον Ερντογάν να βρεθεί ξανά την εξουσία: «η καταστολή, η εξουσία – και η αδυναμία της αντιπολίτευσης να αναπτύξει ένα πειστικό πρόγραμμα».
Σύμφωνα με την Handelsblatt, είναι σαφές σε όλους τους παρατηρητές ότι η ίδια η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία δεν εξελίσσεται ομαλά. Ο πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης HDP βρίσκεται στη φυλακή, το ίδιο το κόμμα απειλείται με απαγόρευση και ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης απειλείται με κυρώσεις.
«Η κυβέρνηση γύρω από τον αρχηγό του κράτους Ερντογάν εξουδετερώνει έτσι πιθανούς υποψηφίους προτού γίνουν επικίνδυνοι», γράφει η εφημερίδα σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Χρησιμοποιεί επίσης ένα μέσο, στο οποίο η αντιπολίτευση δεν έχει κανέναν έλεγχο: την εξωτερική πολιτική.
«Ο Ερντογάν προκαλεί συμμάχους με το πρόσχημα της υπεράσπισης της πατρίδας και εξαπατά τους εταίρους μιλώντας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στον πόλεμο της Ουκρανίας ανήλθε στη θέση του κορυφαίου διαπραγματευτή»
Ο διχασμός στην αντιπολίτευση
Ο μεγαλύτερος αρωγός όμως στις εκλογές είναι η διχασμένη αντιπολίτευση, σημειώνει η Handelsblatt.
Στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το HDP, δεν επετράπη να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη συμμαχία κατά του Ερντογάν.
Το «τραπέζι των έξι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα προεκλογικό μανιφέστο με 75 κεφάλαια και 2.300 υποσχέσεις. Στο μανιφέστο αυτό δεν αναφέρονται οι Κούρδοι και η μεσαία τάξη. «Η συμμαχία κατά του Ερντογάν γίνεται μια συμμαχία που είναι καταδικασμένη να αποτύχει», παρατηρεί η εφημερίδα. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη, ότι ο Ερντογάν κερδίζει ξανά έδαφος στις δημοσκοπήσεις.
Πηγή