Στο στόχαστρό τους μπήκε ιδιαίτερα, ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος δέχτηκε καταιγισμό επικριτικών σχολίων.

«Υπέστην σεξουαλική εκμετάλλευση στο Instagram», «αυτή είναι η κόρη μου, η Ολίβια», «αυτός είναι ο γιος μου, ο Μάθιου», «ο γιος μου, ο Ράιλι, αυτοκτόνησε αφού υπέστη σεξουαλική εκμετάλλευση στο Facebook».

Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών είπε: «Κύριε Ζούκερμπεργκ, εσείς και οι εταιρείες σας μπορεί μην το ήθελαν, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας».

Γερουσιαστές και συγγενείς ανηλίκων, που έδωσαν τέλος στη ζωή τους, μετά από bullying και σεξουαλική εκμετάλλευση στα social media, κατηγόρησαν ευθέως τους επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης, πως δεν έχουν κάνει το παραμικρό, ώστε να προστατεύονται τα παιδιά από τα αρπακτικά του διαδικτύου.

«Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους!», «να σας ρωτήσω, υπάρχουν εδώ οικογένειες θυμάτων. Έχετε ζητήσει συγγνώμη;», ήταν μερικές από τις επισημάνσεις των γερουσιαστών των Ρεπουμπλικανών,

Παρόντες στη Γερουσία, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του Twitter, του TikTok και του Snap, όμως οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με τον επικεφαλής του Facebook και του Instagram να απαντάει, γεμάτος αμηχανία.

«Αυτό το υλικό δεν υπήρχε μόνο στις σκοτεινές γωνίες του Instagram. Το Instagram βοηθούσε τους παιδόφιλους να το εντοπίσουν! Κύριε Ζούκερμπεργκ, τι στο διάολο σκεφτόσασταν;».

Με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρεία «ΜΕΤΑ» να απαντάει: «Για αυτόν τον λόγο δημιουργούμε όλα αυτά τα εργαλεία».

Επί 4 ώρες, ο Ζούκερμπεργκ προσπαθούσε να πείσει την Γερουσία, ότι θα ενισχυθούν οι εποπτικοί μηχανισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Γερουσιαστής: Ποιον απολύσατε;

-Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Δεν θα σας απαντήσω.

-Γερουσιαστής: Επειδή δεν απολύσατε κανέναν, σωστά; Δεν προχωρήσατε σε καμία σημαντική ενέργεια.

-Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Δεν νομίζω ότι είναι σωστό, να αναφερθώ σε αυτό.

Τελικά, ο 40χρονος μεγιστάνας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σηκώθηκε όρθιος και απευθύνθηκε στους συγγενείς των θυμάτων:

«Ζητώ συγγνώμη για όλα όσα έχετε περάσει. Κανείς δεν πρέπει να υποστεί όσα έχουν υποστεί οι οικογένειές σας».

Οι γονείς των ανήλικων θυμάτων κάλεσαν, παράλληλα, το Κογκρέσο να εγκρίνει επειγόντως νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ελλιπείς κανόνες προστασίας των ανηλίκων.


Πηγή