Μια μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν διαλείπουσα νηστεία για οκτώ ώρες την ημέρα είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσους έκαναν νηστεία για 12-16 ώρες την ημέρα.
Σε μια προκαταρκτική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις πληροφορίες σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα των συμμετεχόντων στις Εθνικές Έρευνες Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ από το 2003 έως το 2018 και τις συνέκριναν με στοιχεία από τα Κέντρα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (US Centers for Disease Control and Prevention’s National Death Index database και τα συνέκριναν με στοιχεία για τους θανάτους στις ΗΠΑ από το 2003 έως το 2019.
Όπως διαπίστωσαν, οι δίαιτες περιορισμένου χρόνου δεν μείωσαν τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν διαλείπουσα νηστεία για οκτώ ώρες την ημέρα είχαν 91% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα διαπιστώθηκε επίσης σε άτομα με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 66% υψηλότερος σε άτομα που είχαν ήδη καρδιαγγειακή νόσο, εάν έτρωγαν λιγότερο από 10 ώρες την ημέρα.
Αντίθετα, στους καρκινοπαθείς, η κατανάλωση τροφής για περισσότερες από 16 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.
Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν την εξάρτησή της από αυτοαναφερόμενες διατροφικές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάζονται από τις αναμνήσεις των συμμετεχόντων και να μην αξιολογούν με ακρίβεια τις τυπικές διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, στην ανάλυση δεν συμπεριλήφθηκαν άλλοι παράγοντες εκτός από την ημερήσια πρόσληψη τροφής και την αιτία θανάτου, οι οποίοι μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στην υγεία.
Τα αποτελέσματα αυτής της προκαταρκτικής μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.
govastileto.gr